一世人流流長,總會愛上幾個……

993 回覆
208 Like 21 Dislike
新讀者
係咪playboy嚟
下...咁短既
扮工扮左成朝等左好耐先睇得少少
好辛苦

加油樓主

唔好意思
呢兩日勁多會要開

今晚補返吖
係最緊張個位stop 左
我喺來來往往嘅人群之中,一邊向九龍灣方向行,一邊周圍望吓見唔見一個著白色裇衫、黑色褸、卡其色長褲、聽緊電話嘅男仔。

「見到你啦。」但居然畀佢搵到我先。

「吓?」

「你企喺度吖。」

我停低腳步、企喺原地,望吓左又望吓右,都唔見有個咁樣嘅男仔,直到聽到後面傳嚟幾下急步聲。

「喺後面呀傻瓜!」

我回頭一望,眼前嘅男仔梳有一頭明顯花過心思
我喺來來往往嘅人群之中,一邊向九龍灣方向行,一邊周圍望吓見唔見一個著白色裇衫、黑色褸、卡其色長褲、聽緊電話嘅男仔。

「見到你啦。」但居然畀佢搵到我先。

「吓?」

「你企喺度吖。」

我停低腳步、企喺原地,望吓左又望吓右,都唔見有個咁樣嘅男仔,直到聽到後面傳嚟幾下急步聲。

「喺後面呀傻瓜!」

我回頭一望,出現喺我眼前嘅男仔梳有一頭明顯花過心思整理嘅短髮,擁有一對炯炯有神嘅雙眼同一個鷹鼻,再配上兩片厚薄適中嘅嘴唇。

「我哋終於見面啦!」

「嗯,係呀。」我腼腆地回答。

「你同張相都唔係差得好遠啫,」佢微微一笑,「真人可愛好多。」

「呃⋯⋯多謝。」

「點解約我嚟呢度嘅?你好鍾意行海旁㗎?」

「一時間諗唔到去邊呀嘛,咁呢度可以靜靜哋傾吓計都幾好吖?」

「嗯,」佢指住遠處一張空長凳,「不如我哋去嗰邊坐陣?」

我點點頭。
靚仔
行到過去並肩坐低之後,我哋望住前面嘅海濱長廊同喺度共度佳節嘅男男女女,一時無語。間中有幾對情侶,佢哋經過嘅時候不約而同地望住我哋。

「唔⋯⋯我以為你真係唔會見我㗎啦。」

「本來真係。」

「點解最後改變主意?」

我垂低頭,用兩手按住長凳,然後兩腳交叉互換咁向前踢直。

「因為⋯⋯我覺得同你做朋友好開心。當你話要走嗰陣,我好驚你真係會走。」

「朋友?」佢扯高聲線,問。

「嗯,朋友。」我仍然垂頭。

「我咪話過,唔會離開你囉。」

「衰人吖,呃我出嚟?」

「咩呀!我頭先真係好驚你以後唔理我㗎!」佢即刻反駁,「好彩你最後都肯見我。」

「你話㗎嘛,今次見面係第一次亦係最後一次,我先出嚟㗎咋。」

「真係最後一次?」佢嘅語氣明顯帶有失落。

「你講嘅。」

呼。

突然有一陣風吹過,就算我著住大褸同戴住頸巾,仍然隱約感受得到陣陣寒意。冬天嘅海旁真係唔講得笑,好凍。我拉緊大褸同頸巾,盡量令身體保暖,然後嘴裡呼出熱氣,摩擦變得冰凍嘅兩手。
終於相見

搞咁耐終於見到
新讀者

你好
有任何意見都歡迎講我知!
係咪playboy嚟

你哋唔係一早認定咗佢係?
係最緊張個位stop 左

營造吓緊張嘅氣氛嘛
靚仔

我描述得唔仔細
歡迎自由想像你哋心目中嘅Timothy
係咪playboy嚟

睇睇下又唔似係
其實我都唔點識分
係咪playboy嚟

睇睇下又唔似係
其實我都唔點識分

冇相冇deep talk就咁上心我唔會信
係咪playboy嚟

睇睇下又唔似係
其實我都唔點識分

冇相冇deep talk就咁上心我唔會信

有啲細節位無詳寫
只喺對話交代

相已經互睇過
Isabella早喺App度睇過
而啱啱Timothy都講咗:
「你同張相都唔係差得好遠啫,」佢微微一笑,「真人可愛好多。」

至於deep talk呢
學張志明話齋
「唔駛咁急要一晚做晒嘅」
當Isabella同Timothy見到面
就升到百六正評

趁住聽日應該放風假
今晚打鐵趁熱
出多少少文慶祝吓
乞嚏!

佢連續打咗幾個乞嚏,差在未流鼻水。佢喺褸袋度拎包紙巾出嚟,呢個時候我先見到,對比起我件毛毛大褸,佢件棒球褸好似好唔保暖咁。

「你係咪好凍呀?」我問。

「係呀。」

「梗係凍啦,你著咁少。」

佢坐過左邊少少,更加貼近我。於是我再坐過左邊少少,點知佢又跟住坐埋嚟。我一移,佢又移,直到我已經坐到張凳嘅最出。

「做咩痴住我坐呀?」我又問。

「你又凍,我又凍,我哋坐埋啲互相取暖,咪無咁凍囉。」

我諗起,以前曾經聽過一個關於刺蝟互相取暖嘅故事。

喺嚴冬,兩隻刺蝟為咗避寒而聚埋一齊,希望互相取暖。但由於佢哋身上各自生滿長刺,所以當一靠近,就畀對方嘅刺整傷。佢哋忍受唔住痛楚,於是分開。無耐,佢哋又因為對溫暖嘅強烈渴望而走返埋一齊。但當然,佢哋又因為對方嘅刺而再度分開。

兩隻刺蝟喺兩難嘅局面下不停重複抉擇,直到佢哋終於搵到最適當嘅距離⋯⋯

「係啦,我有樣嘢要畀你。」

「咩嚟㗎?」

「之前我咪話過,而家已經無咩人再咁有心機寫聖誕卡嘅?跟住你就話想同我交換,」

我喺手袋拎出一張自製聖誕卡,

「嗱,送畀你。」

佢小心翼翼咁打開張聖誕卡,入面只有一句簡單嘅聖誕快樂。

「你原本決定唔見我㗎喎,咁點解又會整聖誕卡畀我嘅?」

「好耐之前已經整好㗎啦。我真係諗住會送唔出,點知兜兜轉轉,最後今晚我哋都係見咗面。」

「多謝你。」佢突然面露難色,「但係我無準備到卡畀你呀⋯⋯」

「唔緊要。下年吖,我哋再交換。」

「下年?」佢揚起眉問,「頭先邊個話今次係第一次亦係最後一次見面㗎吓?」

「你。」我聳聳肩,「不過學你話齋,順其自然呀嘛,咁可能⋯⋯下年呢個時候我哋仲有聯絡呢?」

「係㗎,將來嘅嘢無人知㗎嘛。」
主角係咪人渣磁石
主角係咪人渣磁石

我覺得係
主角係咪人渣磁石

我覺得係

唔准你哋咁講呀吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞