一世人流流長,總會愛上幾個……

993 回覆
208 Like 21 Dislike
「跳舞係最直接表達自己情感嘅方法,任何人隨時隨地都可以跳舞。」

我呆咗咁無畀到任何反應。可能因為我無諗過佢會突然咁樣講,又或者,我無諗過呢句說話會出自佢口中。

「唔好意思呀。」

我嘅思緒畀遲到嘅幾個女仔拉返嚟。

「唔緊要,唔係開始咗好耐。」

Wallace叫我照舊企喺鏡房正中,佢哋就分別企喺我左右,成一字排開。佢同上次練習一樣,為方便教舞而企喺我哋前面。

我諗返起頭先一對一練習嘅情形。剛才合埋眼嘅時候,真係可以完全放鬆身心,毫無保留咁用肢體動作表達自己當下嘅感受。只係,如果佢好似私補咁一對一教我,注意力放晒落我一個人身上,始終多少有啲壓力。

而家唔止我一個,佢要分神去照顧其他人,我本應覺得鬆一口氣,但反而又有啲覺得被分薄。

「好,我哋而家試多次。」音樂又再一次響起。
Please don't stop the music
Please don't stop the music, music, music
Please don't stop the music, music, music, music, music, music, music

拍拍。

「今日練到呢度先。」

「Wallace呀,頭先嗰度我都係唔係好明呀。」

「Wallace呀,不如再嚟多次,好唔好?」

「Wallace呀,你再睇吓我跳成點吖?」

佢哋好似蜜蜂見到花蜜咁圍住Wallace。我拎返自己袋,再望住佢,用口形講聲「一陣再見」。佢見到我向住門口方向走,面上流露一抹無奈嘅笑容,再用口形同我講返「一陣再見」。

原來已經差唔多六點半,距離call time得返一個鐘左右。又要諗今晚食咩。隔離屋邨茶餐廳?商場foodcourt?定樓下便利店算呢?

咁樣諗一諗,又已經過咗五分鐘。

焗豬。我突然諗起上個禮拜食唔到嘅焗豬。為免今晚又賣晒無得食,我提起腳即刻再行快兩步。

突然,聽到背後兩聲急步趕上,下一秒就有人拍拍我膊頭。我擰轉頭。
唔知仲有幾多人睇緊呢
「你行得咁快嘅,轉個頭就唔見咗。」

「趕住去食焗豬呀。」

Wallace噗一聲笑出嚟,「對唔住呀,上次食咗你個焗豬。」

你知就好。

「哦,唔緊要,哈哈。」

「一個人?一齊食飯吖?」

「呃⋯⋯」

人哋咁有心幫我,好似無咩理由拒絕⋯⋯

「好呀。」

我哋去到收銀處排隊,一齊望住餐牌,再三確定皇牌焗豬扒飯仲未賣晒。

「唔該,焗豬扒飯。」我哋幾乎同時講。

「飲咩?」

「凍檸茶走甜。」

「凍奶茶少冰。」

「好,多謝你哋五十蚊。」

嘟。

正當我喺袋度搵緊銀包出嚟,諗住請佢食呢餐謝師飯之際,佢已經用八達通畀咗錢。

「唔駛搵啦,我哋趕時間呀嘛。」

「我諗住請你食飯架。」

「點解呀?」

「多謝你咁畀心機教我囉。」

「哦,小意思,唔駛啦。」

「吓,唔好嘅⋯⋯」我拎出一張紅衫魚,「你有無五十蚊找呀?」

「都話唔駛請。」

「咁,不如你遲啲先找返畀我吖。」

「不如下餐你先請我啦,就咁話。」
畀完錢,我哋分頭行事,佢揸住飛去拎嘢食,我去搵位。櫃檯隔離咁啱就有兩個位,我坐低等佢。

佢拎完餐,我揮揮手示意,佢就拎埋餐具行過嚟坐喺我對面。佢捧起自己個焗豬,將我嘅連埋餐盤推到我面前,又幫我插支飲管落杯凍奶茶度。我唔該前、唔該後,大家一齊拎起餐具,開始各自食飯。

我哋話唔識,又唔係唔識;話熟,又唔係咁熟,而家要坐埋一齊食飯,但又好似無咩話題講,氣氛突然有啲尷尬。

「覺得頭先點呀?」

「呃⋯⋯幾好呀,多謝你呀。」

「傻啦,真係唔駛客氣喎。」

「我上次⋯⋯係咪跳得好差吖?」

「唔係,第一次跳算係咁啦。」

「哈哈,都唔知你係咪呃我嘅。」

「噓,呃你有寶咩?再差嘅我都見過。」

「你咁講,我係咪要開心呀咁?」

「梗係啦!你再畀心機練下,好快就會有進步!」

「其實我諗住唔玩架啦⋯⋯上次已經想同你講。」
唔知仲有幾多人睇緊呢

唔知仲有幾多人睇緊呢

睇返覺得好似出得太慢
好唔好每日再出多少少
Lm
唔知仲有幾多人睇緊呢

睇返覺得好似出得太慢
好唔好每日再出多少少

Lm

多謝!
估唔到我個故吸引到阿姐睇
唔知仲有幾多人睇緊呢

睇返覺得好似出得太慢
好唔好每日再出多少少

十點再見
「吓?」

我用飲管篤咗兩篤杯少冰嘅凍奶茶,

「因為我手腳唔協調,覺得自己唔會學得識⋯⋯」

「咁點解你會報danso嘅?」

「本身無諗住玩,陪friend報啫。」

「唔係同我哋同team嘅?」

「係呀,佢臨時調咗星期三上。」

「唔怪得見你上次一個人走。」

「咁你呢?」

唔知點解,我當下對佢學跳舞嘅原因有啲感興趣。係純粹想延續話題?定開始想了解呢個人?

「點解會玩danso?或者,點解會學跳舞?」

佢諗咗一陣,無即刻應我。佢慢慢咀嚼嘴入面嘅豬扒、吞下,然後飲咗啖走甜嘅凍檸茶。

「係一個好長嘅故事,有機會再話你聽。」

「Sorry呀,我只係八卦吓。唔想講,唔緊要架喎。」

「唔係,下次吖。」佢望一望電話,「差唔多夠鐘,要食快啲啦。」

我哋快快趣趣食埋個飯,就一齊行返去鏡房。去到門口、拉門入去,見到Connie已經喺度打點緊。佢企喺門口附近,望住我哋一齊入嚟,本身笑緊嘅面容好似忽然僵硬起嚟,而且眼神有啲古怪。
同上一堂一樣,所有人埋好位之後,Wallace同Connie帶住大家拉筋。拉完,Wallace轉身面向我哋。

「教新嘢之前,想大家先分組跳返上堂嘅bouncing練習。」佢兩手做出一個分紅海嘅動作,「我左邊嘅係第一組,右邊嘅係第二組。」

遲死好過早死,我被分去第二組,好在可以喺側邊睇吓第一組嘅表現,仲可以偷雞練多陣。

第一組準備緊嘅時候,我見到Connie撓住手,好似畀人點咗穴咁,呆望住一個方向。隔咗一陣佢自行解穴,咁啱透過落地鏡望到我望緊佢。我即刻擰去第二邊扮無事。

「音樂。」

第一組平均跳得好好,基本上無甩漏。就算只係練習,所有人都會拍拍手以示讚賞同鼓勵,呢樣係danso嘅傳統。

輪到第二組準備,我依然下意識企喺比較後嘅位置。不過,人一少咗,空間就相對大咗,就算企邊度跳都係會畀十幾對眼望得一清二楚。
夾都無咁橋
講故廿日,廿個正皮

多謝留過言同畀過正皮嘅巴絲
為報答你哋嘅支持同鼓勵
轉頭出多兩篇慶祝
唔知仲有幾多人睇緊呢

唔知仲有幾多人睇緊呢

咁夜仲有人
音樂未起,我感覺全身繃緊,似足木頭人一樣咁硬晒。音樂一起,我即刻合上兩眼嘗試放鬆自己,但依然控制唔到自己個心唔跳得咁快、手唔出咁多汗。

「其實人同蛇一樣,聞歌就會起舞。唔需要刻意記住幾時要做咩動作。只要享受音樂、投入音樂,你自自然然就會同音樂融為一體。」

Wallace把聲喺我腦海中閃過。

我慢慢張開兩眼,望見鏡中自己嘅表情好唔自然。其實唔駛照鏡,我都會知自己額頭刻咗「好緊張」三個字。

「跳舞係最直接表達自己情感嘅方法,任何人隨時隨地都可以跳舞。」

而家出嚟跳舞嘅我,唔係跳畀其他人睇。我只不過用緊最簡單嘅方法表達我自己。放心、放鬆跳啦。

拍拍。
音樂一停,掌聲傳出。

雖然仲有甩漏,但比起第一堂跳嗰陣,我已經可以放開少少,動作同表情都無咁生硬。我嘴角不其然上揚,心入面忍唔住讚自己一句:「叻女!」

「今次比起上次,大家都跳得唔錯,尤其係Isabella同Debbie,有進步。」Wallace望住我笑一笑。

隨之而嚟嘅,係再一次鼓勵嘅掌聲。

原來知道有人欣賞自己努力練返嚟嘅成果,真係會好開心。加上,聽到Wallace公開點名嘅讚賞,我成個人興奮到好似識飛咁。成就感令我開始對跳舞有少少自信,相信自己係可以做得到。

「而家放一放水break,濕濕口就返嚟埋位學新嘢。」比起Wallace,Connie嘅語調就冷淡得多。
正皮左
有睇緊架
樓主寫得好真實 咁樣更加令人投入個故事
加油呀
正皮左
有睇緊架
樓主寫得好真實 咁樣更加令人投入個故事
加油呀

新讀者 多謝你!
但節奏會唔會太慢呀?
劉個明先 個故好睇呀點解得咁少人既?
樓主加油
劉個明先 個故好睇呀點解得咁少人既?
樓主加油

多謝呀,好感動!
就算無人睇都一定唔爛尾
做咩又負皮我
「今堂要教大家跳step-ball-change。」

Wallace飲兩啖水,放低水樽,面對落地鏡講,

「Connie,麻煩你企另一邊一齊做個示範。」

Connie收到指示,好快企好喺佢嘅位置。其他人亦都陸續埋好位。我發現大部分人上次企邊,今次就都企邊,好似有個屬於自己嘅地盤一樣。

「好多時排舞都會用到呢種舞步,」

Wallace同Connie一齊微微張開兩腳至同膊頭一樣闊,

「張開兩腳,先用右腳做重心腳、將整個人嘅重心移向右邊,然後提起左腳、踏去右腳斜後方。」

「然後,將重心移到左腳、提起右腳、右腳再原地踩落地下。踩落地下嘅時候,重心再返到右腳、提起左腳、將左腳放返去一開始時嘅位置,同右腳並排。」

「呢個時候,重心放返中間,再順勢移到左邊。提起右腳,踩去左腳斜後方。重心放喺右邊,提起左腳、踩落原地,拎起右腳再放返喺同左腳並排嘅位置。

「咁,就為之一次完整嘅step-ball-change。」
「拍子係咁樣嘅,one two three four five six seven eight⋯⋯」

Wallace數住拍子,同Connie一齊跟住佢所數嘅拍子準確無誤地跳出以上動作。班入面有啲跳開或者跳過舞嘅,例如阿瑤佢地好快就跟得上,開始跟埋一齊跳。

「如果係再快啲嘅拍子,我哋喺one同two中間加個and畀佢,即係咁樣,one and two and three and four and five and six and seven and eight⋯⋯」

「畀十分鐘時間大家記熟動作,跟住聽拍子對鏡試吓。」Wallace轉身對住我哋講。

外行人都知,要一team人跳舞好睇,首先要齊。點樣先為之齊呢?食中每一拍拍子當然重要,同時,做動作嘅力度同角度亦要盡量一致。

頭先睇佢哋示範,我留意到無論提腳嘅角度或者踩腳嘅力度,佢哋幾乎完全同步。有可能係默契,又有可能係日夜練習嘅成果。

唔知,我會唔會有一日都跳得好似佢哋咁好呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞