一世人流流長,總會愛上幾個……

993 回覆
208 Like 21 Dislike

今晚應該係咁多先
多謝收睇
等唔到la
出文呀
文呀
等唔到la

尋晚好攰,瞓到昏迷
出文呀

成日chur住我要⋯⋯文
「唔好意思,遲咗。講到邊呀?」

「講到⋯⋯係啦,即係我哋總共有十六個人,八對王子同公主。頭先提過主題係美女與野獸,咁當然其中一對會係主角啦。」

「我哋暫定Wallace會係野獸,」

Jonathan講完呢句,大概意識到自己好似講得有啲曖昧不清,忍唔住笑咗出嚟。其他人見到,都跟住喺度笑。

除咗我同佢。

「哈哈。至於邊個係貝兒,我哋會再決定。」

「好,講住咁多先,要爭取時間學識啲舞步呀!而家想你哋跟高度排一排,初步幫你哋分組。」

其中一樣跳雙人舞要注意嘅,係拍檔嘅外形襯唔襯。如果係一高一矮或者一肥一瘦,觀眾睇落去會覺得無咁舒服。

我哋按照指示分開男女兩排,各按高度由矮至高企好。我同Wallace咁啱並肩,同樣企喺第五。

雖然呢刻我哋距離好近,但中間好似被蒙上一層厚紗,點樣撥都撥唔開。
出文呀

傻豬黎嘅 出左咪得囉
出文呀

傻豬黎嘅 出左咪得囉

未出晒,等多陣

好耐無見
「咁⋯⋯你哋一組。」

十六個人成功被分成八組之後,今晚嘅排練就正式開始。Zoe同Jonathan首先將八組分成三排,再逐一分配我哋嘅位置。Wallace一早被安排跳野獸嘅角色,所以我哋順理成章企喺最中間。

當所有人面對落地鏡,我偷偷從鏡中睇清Wallace嘅神情。佢一直好認真同專注咁望住前方,身為佢「暫時」舞伴嘅我完全唔敢鬆懈。

「首先要排嘅,係野獸同貝兒喺舞廳共舞嘅一段。主角會喺正中,其他人都會喺側邊一齊跳。」

「不過跳完呢個動作之後,其他人就要退場,淨低野獸同貝兒喺場中間跳埋最後大概十六拍左右。」

下一秒,我下巴就快跌到落地下。Zoe企直個人、兩手叉腰、望實Jonathan,跟住看似完全不費力氣就被垂直抱起到半空中,畫個半圓再放返落地。

「公主們嚟緊要注意體重啦,」Zoe笑住咁講,「王子們都唔駛太擔心嘅,我哋會安排多啲體能訓練畀咁多位公主。」Zoe笑住咁講。

我尷尬地望住Wallace,只見佢依然板起塊面。

「我⋯⋯其實都幾重㗎。」
出文呀

傻豬黎嘅 出左咪得囉

未出晒,等多陣

咦~好衰架你
我要文呀 文呀 文呀
「咁⋯⋯你哋一組。」

十六個人成功被分成八組之後,今晚嘅排練就正式開始。Zoe同Jonathan首先將八組分成三排,再逐一分配我哋嘅位置。Wallace一早被安排跳野獸嘅角色,所以我哋順理成章企喺最中間。

當所有人面對落地鏡,我偷偷從鏡中睇清Wallace嘅神情。佢一直好認真同專注咁望住前方,身為佢「暫時」舞伴嘅我完全唔敢鬆懈。

「首先要排嘅,係野獸同貝兒喺舞廳共舞嘅一段。主角會喺正中,其他人都會喺側邊一齊跳。」

「不過跳完呢個動作之後,其他人就要退場,淨低野獸同貝兒喺場中間跳埋最後大概十六拍左右。」

下一秒,我下巴就快跌到落地下。Zoe企直個人、兩手叉腰、望實Jonathan,跟住看似完全不費力氣就被垂直起到半空中,畫個半圓再放返落地。

「公主們嚟緊要注意體重啦,」Zoe笑住咁講,「王子們都唔駛太擔心嘅,我哋會安排多啲體能訓練畀咁多位公主。」Zoe笑住咁講。

我尷尬地望住Wallace,只見佢依然板起塊面。

「我⋯⋯其實都幾重㗎。」
出文呀

傻豬黎嘅 出左咪得囉

未出晒,等多陣

咦~好衰架你
我要文呀 文呀 文呀

竟然話我衰
一陣用文嚟懲罰你
我特登搞笑緩和我哋之間嘅氣氛,點知佢竟然唔睬我,扮聽唔到。之後嘅三個鐘,我哋無再講過任何說話。

直到差唔多十二點,終於放人。臨出發去食宵夜,大家各自四散去洗手間、買嘢飲、執袋等等,我就趁呢個空檔搵一搵Zoe。

「唔好意思,我⋯⋯」

「嗯?」

「頭先分組係咪定實㗎啦?」

「我哋要再傾傾。不過頭先見大致無咩問題,如無意外應該就會定實係咁。」

「呃⋯⋯我可唔可以調組?」

「點解呢?」

「因為⋯⋯我無信心做到貝兒。」

嚴格嚟講,我並無講大話,極其量只係叫隱瞞咗另一個比較重要嘅原因。

「Isabella,我哋揀得你跳一定有原因。我哋對你有信心,但你都要對自己有信心。其實貝兒呢個角色,跳得好唔好都係其次,感覺先係最重要。」

「感覺?」

「無錯。舞廳共舞呢一段係成隻舞嘅精髓所在,代表野獸同貝兒最赤裸面對對方嘅一刻。雖然你嘅表現真係無其他女仔咁突出,但我哋覺得剛才你同Wallace練習嗰陣,可以做到呢種感覺。所以,我哋想你繼續試吓。」

唔知幾時,Jonathan企咗喺我哋側邊。聽到Zoe嘅解釋,佢連連點頭表示同意。

「你願唔願意再試?」
等唔到la

尋晚好攰,瞓到昏迷

小心丫
等唔到la

尋晚好攰,瞓到昏迷

小心丫

放心,打緊文
等唔到la

尋晚好攰,瞓到昏迷

小心丫

放心,打緊文

本來想早啲返去休息,但喺眾人力邀之下,最後都跟咗大隊去食宵夜。盛情難卻,況且跳舞圈子其實幾細,再拒絕嘅話好難喺圈子生存落去。

一行十幾人走在旺角街頭,我同Wallace不約而同地減慢步速,漸漸墮後到隊中最尾,而且有意無意保持喺呢個位置。

「喂。」

「嗯?」

「做咩呢兩日你好似咁奇怪咁?」

「有咩?無呀。」

「頭先我同你講嘢,你完全無反應喎。」

「咁⋯⋯排緊舞應該要專心呀嘛。」

我無回應佢,我都唔知點應。我總覺得聽起嚟解釋牽強,但又無從追問,唯有沉默。

「乜你唔想做貝兒,同我拍住跳?」

「唔係⋯⋯」

「咁做咩要調組?」

雖然佢係男兒身,但有時候我覺得佢都有一顆少女心,好鍾意問啲叫人哋都唔知點答好嘅問題。

「我以為⋯⋯你唔想同我跳。」

「係我以為你唔想同我跳先啱。」

「吓,點解咁講?」
「自從嗰晚之後,我發現你開始覆機覆得慢咗好多。我諗住你應該想保持返距離⋯⋯」

佢即刻行過兩步,

「咁我咪唔打搞你囉。」

「男仔之家,點解會留意呢啲嘢㗎?」我失笑。

「咩啫,其實唔係女仔專利嚟㗎囉!」

「你⋯⋯真係咁諗?你覺得我想保持距離?」

「如果唔係,咁點解你以前會秒覆我,而家反而明明在線上,會隔成幾分鐘先覆?」

雖然昏黃嘅街燈只能照射出好暗嘅光線,但已經足夠畀我睇到佢略帶尷尬嘅神情。

係啦,係曖昧。

之前覺得我哋中間無緣無故多咗一層厚紗,未至於見唔到對方,但無論點撥都好似撥唔開。但原來要撥開呢層厚紗,方法好簡單,就係勇氣。

我深吸一口氣,向佢行近兩步,

「你知唔知我咁做嘅真正原因?」
「真正原因?」

我故意哄近佢身邊,張開嘴準備吐出第一個字。但下一秒我就又合上嘴,再走返去原本嘅位置。

佢見我欲言又止,即時嬲到氣急敗壞,將頭擰去另一邊。

「因為我想將你嘅對話框置頂。」

佢回過頭嚟,稍稍皺起眉頭,似係聽唔明白我嘅說話。然後,佢眼中閃過一道熱切嘅目光,希望我可以將說話再講得清楚明白。

我接連深吸幾口氣,嘗試平定內心嘅掙扎。

坦白?隱瞞?

終於,我決定暫時將Regina嘅「矜持論」拋低。

「我意思係,我真係特登遲覆你,但唔係咩保持距離,而係我最後一個先覆你嘅話,咁你嘅對話框就可以置頂,唔會沉咗落去呀。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞