一世人流流長,總會愛上幾個……

993 回覆
208 Like 21 Dislike
好正 Wallace 好似我識嘅一個人

做咩 呀?
講嚟聽下點似法?

佢都讀shitty

上左癮

快啲出文過下癮
忍唔住想笑吓自己
頭先一路行書展一路打文係咩玩法

我聽日去行

有張免費飛
諗緊去唔去多次

做咩 呀?
講嚟聽下點似法?

佢都讀shitty

Shitty咁多人
如有雷同實屬巧合

上左癮

快啲出文過下癮

我個故應該無毒㗎喎

睇吓lunchtime前出唔出到

做咩 呀?
講嚟聽下點似法?

佢都讀shitty

Shitty咁多人
如有雷同實屬巧合

做咩 呀?
講嚟聽下點似法?

佢都讀shitty

Shitty咁多人
如有雷同實屬巧合

唔係呀,真係唔係
我瞓喺床上面已經兩個鐘,仍然呆望住天花板。飲熱鮮奶、飲蕃茄汁、聽歌、數綿羊、數星星⋯⋯咩方法都用過晒,依然瞓唔著。

我坐起身、落床,打算出廳開電視睇嘅時候,電話忽然震動起嚟。

接通之後,彼此都猶豫咗幾秒。

「喂?」

「喂?」話筒另一邊傳嚟醉酒男女嘅叫囂聲。

「你⋯⋯喺邊呀?」

「屋企。」

「你唔記得⋯⋯約咗我?」

點答好呢?

「呃⋯⋯記得。」

「咁點解你唔搵我?」

「咁點解你又唔搵我?」

「我有呀。」

「幾時?你而家喺邊?」

「朗晴坊樓下。」

「吓,點解嘅?」
「頭先同莊員行經呢度,咁啱見到你同個男仔一齊走⋯⋯我以為你轉頭會打畀我。我索性企喺度等你,點知⋯⋯」佢隨即打咗個乞嚏。

「你見到我,做咩唔打畀我?」

「我費事阻住你⋯⋯既然你記得,又點解唔搵我?」

我頓時語塞。唔通老實同佢講「我要保持返矜持」咁呀?

從前,我覺得傾電話比傳訊息好一百萬倍,起碼唔需要對住冷冰冰嘅文字。但而家,我覺得傳訊息比傾電話好一千萬倍,至少有緩衝時間畀我諗吓點樣拆解危機。

「咁⋯⋯你等到而家?」

「嗯。乞嚏!」

「係咪凍親呀?你快啲返屋企啦!」

話筒另一邊無回應,只傳嚟馬路交通燈嘅響聲。

「你返到去話我知,我哋聽日再傾,好唔好?」

「好,拜拜。」

「拜拜。」
繼續丫

做咩 呀?
講嚟聽下點似法?

佢都讀shitty

Shitty咁多人
如有雷同實屬巧合

唔係呀,真係唔係

繼續丫

食飽飯靈感到
打緊文㗎啦,等多陣!

做咩 呀?
講嚟聽下點似法?

佢都讀shitty

Shitty咁多人
如有雷同實屬巧合

唔係呀,真係唔係

其實Wallace原型唔係讀shitty
亦無你講嘅特徵
所以應該只係人有相似

雖然係咁,但請繼續支持呀
繼續出呀
知道真相之後,我內心總算平靜落嚟,睡意驟然而至。但轉念一諗,佢竟然企喺條街度等我等足三個鐘⋯⋯內疚感猛然湧上心頭,啱啱嘅睡意又一掃而空。

叮。

「返到。」03:49.

「早啲瞓啦。」03:54.

「係呢,可唔可以問你一個問題?」03:55.

「可以呀。」04:03.

「頭先嗰個男仔⋯⋯係邊個嚟㗎?」04:14.

「小學同學,放假啱啱返嚟香港。」04:19.

「你⋯⋯鍾意佢?」04:21.

「唔係一個問題咋咩?」04:23.

我一直盯住電話屏幕,

Wallace
輸入中⋯
在線上
輸入中⋯

「咁⋯⋯你可以唔答嘅。」04:24.

我噗一聲笑咗出嚟。白痴,咁就放棄啦?

於是我故意隔幾分鐘再回覆,

「唔係,Long D唔啱我。」04:29.

「咁好啦。我瞓先啦,早抖。」04:29.

「早抖。」04:33.
繼續出呀

嗱,睇住先

放工再出!
唔俾呀 我要文呀
坐等放工
等你出文阿~~~
文呀
又話放工?
我都放左啦
文呢
我本來以為,經過上星期嘅天大誤會之後,我哋嘅關係會大有進展。至少,多得呢個誤會,我哋對對方嘅心意到底係點,彼此應該已經心裡有數。

但去到第二日,甚至係我哋再次見面嘅時候,嗰件事好似從來無發生過,只係我單方面幻想出嚟咁。

「首先,歡迎大家嚟到呢度。坐得喺度嘅,都係今次孖釘freshmen team嘅一分子。」

今晚,我再次見返Zoe同Jonathan。除咗佢哋,計埋我在內,鏡房入面總共有十五個人。

「你哋要預返跟住落嚟嘅大半個月,幾乎晚晚都要練舞,仲會幾辛苦㗎。大家有定心理準備啦,哈哈。」

「由於今次排舞時間比較緊逼,我同Jonathan已經諗好主題:美女與野獸,即係會係雙人舞嚟嘅。」

雙人舞?
「我哋亦都已經排好部分舞步,咁一陣就會正式開始排練。」

「可能大家留意到,點解呢度得十五個人呢?因為我哋唔想勉強揀第十六個人,但又唔想放棄呢個咁浪漫嘅主題,」

Jonathan環視四周,似乎喺度確定緊啲咩,

「咁所以Wallace除咗係你哋嘅pic之外,佢都會一齊跳嘅。不過佢有嘢做緊,應該等陣⋯⋯咦,喂,咁啱講緊你呀!」

呢個時候,Wallace匆匆忙忙拉門入嚟,放低一袋二袋物資喺旁邊,然後坐入嚟我哋圍喺中間嘅圈圈。

如果佢個頭唔係仲係橄欖綠色,我會以為眼前呢個男仔唔係佢。本來擁有溫暖笑容嘅佢,今晚好似變咗做另一個人咁。
嗱嗱嗱,文呀
拎去睇啦各位大佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞