一世人流流長,總會愛上幾個……

993 回覆
208 Like 21 Dislike
第二朝瞓醒,眨兩下眼,回想起尋晚凌晨嘅事。我馬上拎起電話打開WhatsApp,搵返danso training class個group。驗屍咁驗完一輪,果然無錯,的而且確發生咗一件好恐怖嘅事!

我嗱嗱聲起身刷牙洗面、梳起條馬尾、化個淡妝、換套運動裝,再將銀包呀、鎖匙呀、化妝袋呀全部執落手袋,用十五分鐘就衝出門口落樓下算賬!

「Regina,到底點解會咁樣?」

「咩呀?」

「Training class呀!點解唔同班嘅?」我內心抓狂千萬次!

「哦⋯⋯因為我臨時調咗班,上星期三堂。」

「咁我呢?」做咩唔幫我調埋?

「我有問呀,但佢哋話加唔到位,無辦法喎。」

「吓!咁我唔玩啦。」

「咁又唔好,橫掂報咗,唔好曬錢呀嘛。」

「我寧願將啲錢掟落海呀!」

「唔好唔好,啲錢我架,你都未還返畀我。」

「唔還呀!我都無話過要玩!」

「無賴!」佢突然伸手搔我腰,「還唔還?還唔還?」

我向左一閃再向前跑,「追到我就還畀你啦,董、可、兒!」

「都話最憎人嗌我全名!咪走呀你!」
我哋一路上打打鬧鬧,咁啱又撞正地鐵塞車,結果一個鐘嘅堂我哋差唔多遲咗半個鐘。我哋拉開門靜靜行入課室,坐低喺最近門口嘅位置,阿sir眼尾瞄一瞄就繼續講嘢。

以前已經聽師兄師姐講,大學上堂好輕鬆,做咩都唔會有人理,唔似中學咁下下畀老師管住晒。遲到早退、自己揀位坐、食嘢、瞓覺都無問題。今日一試,果然所言非虛。

阿sir啱啱自我介紹完,準備開始講course outline。

「傳去後面,每位同學一人一份。」

「第一堂即係今堂,我會先簡介一下課程⋯⋯」

隔離位傳咗兩份畀我哋,我細細聲同佢講唔該。佢揸住支螢光筆,好留心聽阿sir讀上面每一行字。我心諗,派又派咗畀我哋,我哋又唔係盲嘅,自己返去睇咪得囉,做咩要坐喺度仲咁畀心機聽?曬時間。

反正無聊,我喺衫袋度拎出電話,喺枱底睇返頭先未得閒睇嘅WhatsApp。
如果有睇緊嘅巴絲,
揮揮手可以嗎

一留言一正評等於一鼓勵!

就算無人都好,故事一定繼續
G持
G持

多謝!
感情台post見過巴打
G持

多謝!
感情台post見過巴打

咁都認到
見到你個故講分手個段 有d感觸
G持

多謝!
感情台post見過巴打

咁都認到

追開post但無留過言
我因為分手先寫故抒發下
G持

多謝!
感情台post見過巴打

咁都認到

追開post但無留過言
我因為分手先寫故抒發下

同是天涯羅樂林
G持

多謝!
感情台post見過巴打

咁都認到

追開post但無留過言
我因為分手先寫故抒發下

同是天涯羅樂林

在這傷心者通道上同行
G持

多謝!
感情台post見過巴打

咁都認到

追開post但無留過言
我因為分手先寫故抒發下

同是天涯羅樂林

在這傷心者通道上同行

再傷心也是要出文
G持

多謝!
感情台post見過巴打

咁都認到

追開post但無留過言
我因為分手先寫故抒發下

同是天涯羅樂林

在這傷心者通道上同行

再傷心也是要出文

諗住反正無人睇,慢慢出都得

今晚出
「Hi this is Debbie.」08:29.

「我叫阿瑤。」08:29.

「Kelvin.」08:31.

唉,都估到。我呢啲摺友邊似得Regina咁多人搵吖,一睇全部廿幾條messages都係嚟自training class個group,仲要只係啲組員自我介紹。

「Hello我係Isabella。」09:25.

雖然唔係幾想覆,但始終禮貌上都要嘅。

「有跳開jazz同modern。」09:25. 訊息來自阿瑤。

「中學跳過幾年breaking。」09:27. 訊息來自Kelvin。

「B-boy?型喎!」09:27. 訊息來自阿瑤。

「哈,都見得下人嘅!」09:29. 訊息來自Kelvin。

「有無人今晚一齊食個快飯?」09:31. 訊息來自Wallace。

通常group chat就係咁:一係長期無人講嘢,一講有人會秒應,然後嗰幾個繼續傾落去,其他人繼續做幽靈。

一諗到要同班見都未見過、但又要扮熟嘅人傾計,就周身唔自在,仲話一齊食飯⋯⋯咪玩啦⋯⋯

「喂,今晚一齊食飯?」

「唔得喎,約咗人呀,又唔早啲問!」

「你又唔早講!」我戚起眼眉,「約咗邊個呀?」

「Edward.」Regina嘴角含春咁講。

「吓,上次借啲意摸你嗰個呀?」

「痴線,我晨早block咗佢啦!」

「咁又邊個Edward呀?我識唔識架?」

「你唔識架啦,Edward Fung,上次行山識嘅。」

「換畫快到都唔記得邊個打邊個。」

「總之唔得閒陪你呀,今晚食自己啦。」
為答謝各位支持,十點繼續!
我喺筆袋度拎支原子筆出嚟,跟住搶走Regina份筆記,喺上面寫:「有異性無人性!」

雖然今堂好無聊,淨係坐喺度聽阿sir讀晒成份course outline,但佢有樣嘢好,就係時間管理無得頂。搭正落堂前,佢啱啱讀到最後一頁最尾一句,無多無少。

「無問題嘅話,今堂去到呢度。」

佢一講完,所有人嗱嗱聲執嘢離開,唔夠兩分鐘,成個班房得返我哋兩個。

今日已經上晒堂,但距離今晚第一次練舞仲有幾個鐘。Regina提議去行陣街,然後各自食飯。大學連住一個商場,不過好多都係名牌,無咩啱我哋呢啲貧苦學生睇。行唔夠一陣,Regina就話要走。

分開之後,我返返大學入面,諗住求其搵間canteen食飯。大學入面總共有兩個canteen,一個舊啲,一個新啲。我行到舊canteen睇到餐牌,發現都算幾抵食。呢排就快用晒零用,啱晒。
「食焗豬扒飯好唔好呢?」

「但又有啲想食辣⋯⋯定麻辣雞翼米線好呢?」

我呢種嚴重選擇困難症患者,每次食飯淨係諗食咩都可以諗成半個鐘咁耐。眼見好多人喺收銀處排緊隊,我企定定揀好先再去買,費事阻住後面。

大學同中學其中一樣最大嘅分別,就係大學生唔駛再著校服,著咩返學基本上無規定。一路諗食咩,一路見啲女仔十個有八、九個都著低胸露背。我差啲以為冬天係食得嘅。

除咗呢樣,頭髮咩色一樣無規定。中學唔畀染頭,好多人一上大學即刻染到個頭五顏六色,諗得到嘅都有。好似排喺我前面個男仔咁,染嗰隻灰紫色又幾好睇。

「一個焗豬扒飯,凍檸茶走甜。」

「好,多謝你廿五蚊。」

「焗豬扒飯,凍奶茶少冰,唔該。」

「唔好意思呀妹,焗豬賣晒啦。」

「吓,咁呀⋯⋯麻辣雞翼米線,凍奶茶少冰。」

「好,多謝你廿二蚊。」

我拎住姐姐畀我張飛,行去相應櫃檯度排隊等拎嘢食。咁啱,原來焗豬男同我又係排同一條隊,佢又係排喺我前面。

「唉,我個焗豬呀⋯⋯」我心諗。
無啦?

聽日繼續
無啦?

聽日繼續

唔夠喉
無啦?

聽日繼續

唔夠喉

食完晏出篇頂住先
焗豬男拎走本來屬於我嘅焗豬,隨即淹沒喺人海之中。而我亦拎住碗米線,見櫃檯不遠處有位,就嗱嗱聲坐低食。

食飯仲快過揀餐,唔駛廿分鐘我已經清晒碗米線。大學話大唔大,話細唔細,心諗不如早啲去搵路。於是,我拎起餐盤放喺回收架上,就出發去鏡房。

好彩大學嘅路唔算難搵,好順利就去到鏡房門口。望一望錶,早到咗十分鐘。頭先未行到已經聽到好大音樂聲,再行近啲偷偷地望入去,原來有唔少人到咗。

我怕怕醜醜咁正想拉門入去,手仲未掂到門柄,身後忽然有個染灰紫色頭髮嘅男仔趕過我,一手拉開道門,衝咗入去。

我跟住入去,一個人都唔識。我行埋一邊放低袋,跟住其他人坐低喺地下。隔咗陣,廿幾人差唔多到齊,有個女仔就叫大家坐埋中間嚟圍個圈。

「大家好,我係Connie,歡迎你哋加入danso同join training class呀。而家不如做個自我介紹先,我順便點名,再一齊拉筋,正式開始呢堂。」

Connie笑住咁望住我,「不如呢邊先?」
lm

出文答謝支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞