一世人流流長,總會愛上幾個……

993 回覆
208 Like 21 Dislike
老實講,我開始後悔今晚嚟咗呢度。如果當初我哋無報名試玩training class、無見到danso嘅攤位、無行經木人巷嘅話⋯⋯

可惡,一日最衰都係董可兒!

唔經唔覺,受盡煎熬嘅一個鐘終於過去。Connie帶住大家做cool down練習,而Wallace就喺側邊搞緊音響。

「今堂大致上去到呢度,下堂應該會開始教第二樣嘅,叫做step-ball-change。」

話之你咩change吖,總之我、一、定、唔、會、再、嚟、上、堂!曬錢咪曬錢囉,反正啲錢唔係我嘅,唔會肉痛得去邊!

「拜拜!有問題嘅話,可以留低問。」

「一陣有無人一齊宵夜呀?」

「有有有!」

「有咩推介先?」

「旺角囉,女人街附近好似有檔食⋯⋯」

一話走得,我已經急不及待奪門而出,穿過商場,直奔地鐵站。一路行、一路行,直到去到地鐵站閘口,偶然回頭一睇,先至發現原來有個人一直跟喺我後面。

「Wallace?」

「嗨,Isabella係咪?」

我點點頭,「你哋唔係去食宵夜咩?」
點解又負皮我呀
想同仲有睇緊嘅巴絲講聲唔好意思
我呢排平日日頭都會比較忙
要到夜晚先得閒出文

等陣執埋少少就繼續出!
「本身係嘅,但我突然有事。」

「哦,咁你搭邊個方向?」

「油麻地。你呢?」

「調景嶺。」

彼此無多餘嘅對答,又諗唔到其他話題,氣氛頓時變得尷尬。加上,九龍塘站嘅月台永遠都係企滿咁多人,逼到令我好想盡快結束我哋之間嘅對話。

咁啱呢個時候,往調景嶺嘅列車高速駛入月台,我就好似見到救星一樣,雙眼不期然發光。

「我有車啦,拜拜。」

「等等呀,」佢小跑兩步追上我,「我有幾首歌好啱練拍子,不如你返去聽吓吖?」

「其實我⋯⋯」

「其實你第一次跳已經好好,係有啲緊張啫。」

「呃⋯⋯係咩?多謝⋯⋯」

「我send啲歌名畀你,你返去跟住我頭先教嘅咁練,好快就會跟到。」

「咁⋯⋯好啦⋯⋯」

「記住,Practice make perfect,加油呀!」

雖然我班車仲未駛離站,但因為太多人逼上車,我唯有排隊等下一班。反而,輪到往油麻地嘅列車駛到,變咗我送佢上車。

「輪到我有車啦,下堂見!」

我企喺原地望住佢上車,佢微笑住向我揮手。我揮手回應,然後轉身行去月台比較少人嘅地方等車。

我再一次畀人篤中我唔識拒絕人嘅死穴。明明頭先先誓神劈願話唔再跳,但當下佢咁熱情鼓勵我,仲特登介紹可以練習嘅歌畀我,唉,又覺得唔想浪費人哋嘅心機。

我戴起耳機聽歌,無耐之後,就收到Wallace嘅WhatsApp。
「喂,」21:13.

「試下Rihanna首Please don't stop the music先,」21:15.

「如果覺得好難,就試Tata Young首Cinderella,」21:17.

「或者Beyoncé首Love on top.」21:18.

「希望幫到你。」21:19.

頭先一心諗住敷衍住佢,點知佢真係send畀我。反正搭車無聊慣咗聽歌,電話playlist唔差在多呢幾首歌嘅,即管download落嚟聽吓。

我鍾意聽歌,係因為鍾意跟住旋律同歌詞去幻想每首歌背後嘅故事。以往都係聽慢歌多。就算會聽快歌,都唔係話特別鍾意,電話入面先得一兩首。

喺差唔多一個鐘嘅車程,聽晒呢三首歌。的確,佢介紹嘅呢幾首歌,音樂中嘅鼓聲特別突出,帶動成首歌嘅節奏,令人覺得好輕快,聽到我喺地鐵度都忍唔住要跟住拍子微微踏腳。

「Thanks a lot.」23:02.

搭完車返到屋企,加上拉完筋、跳完舞,成個人已經攰到差唔多散晒。嗱嗱聲沖個熱水涼,覆埋頭先未覆嘅message,就即刻爬上床熄燈瞓覺。
過兩日,Regina都上咗佢第一堂training class。星期四食早餐嗰陣,佢話我知堂上有咩笑料,我話返佢知我啲瘀嘢,仲講埋Wallace點樣一頭熱地鼓勵我努力練習。

佢從來無笑過我瘀皮,因為佢最清楚我個人本身就等於瘀皮。佢係笑我畀Wallace叫停嗰一幕,笑到就快斷氣咁濟。

「喂呀!有咩咁好笑呀?」我咬住個餐包問。

「吓,你唔係feel唔到呀嘛?哈哈⋯⋯」

佢特別強調「feel」呢個字。但我想話,重點其實係佢啲ABC口音真係幾難頂。

「我feel到⋯⋯」

我用飲管篤咗兩篤杯少冰嘅凍奶茶,

「佢兜咁大個圈嚟笑我跳得差呀嘛⋯⋯」

「乜得你咁蠢架?我唔係講呢樣囉。」
「咁你講緊咩?」

「佢擺明冧你,你唔係咁都唔知呀?」

「佢send幾首歌畀我,叫我返去練咋喎,無咩特別啫。」

「我問你啦,同班有無人同你跳得差唔多咁差?」

「喂呀⋯⋯都有嘅,兩三個啩。」

「佢堂上面有無提其他人可以聽呢幾首歌?」

「好似唔多覺有⋯⋯」

「咁,呢幾首歌係佢私底下send畀你?」

「係呀。」

「哈哈哈!」佢好似得到武林秘笈嘅隱世高手咁仰天大笑,「根據我嘅經驗,佢一、定、係想追你!」仲用食指向我指咗三下。

「痴線咩?」我差啲咳返頭先飲咗落肚嘅凍奶茶出嚟,「我哋見得嗰三四次,就話追?」

「唔通等到friendzoned先追呀?」

聽到我皺晒眉。

雖然好似幾有道理,但我又覺得唔多合理。

「唉,信不信由你。不過⋯⋯」

「又想點呀你?」

「不過如果我講中,你要請我食飯!」

「唔係嘅話,咁點先?」

「有咩點?唔係咪唔係囉。」

返咗一個禮拜大學,原來都唔係想像中咁過癮。

諗返起讀中學嗰陣,上堂會同隔離位傾計、傳紙仔,講吓今日邊個阿sir未拉褲鏈,或者邊個miss搽唇膏搽咗出界;食晏又會𥄫實邊個阿sir同miss靜靜雞單獨食。

原來上到大學,上堂一粒聲都無,一係抄筆記,一係瞓著咗,再唔係就走堂。一落堂,唔夠三幾分鐘成個課室就空無一人,有啲趕住返工,有啲趕住去玩。

呢種苦悶嘅生活過吓又一日,過吓又一日,終於去到星期日晚,竟然收到Wallace嘅WhatsApp。

「練成點呀?ok嗎?」22:50.

「有練過吓嘅,應該ok啩。」23:25.

「你聽日晏晝有無堂?」23:27.

「無呀。」23:46.

「不如約你早少少去鏡房練?」23:46.

我望住部電話,雙眼瞳孔放大,手心即刻冒出汗珠,而且心入面好似有萬馬奔騰咁,心跳突然急劇上升,快到好似就快要跳出嚟咁!

佢真係單獨約我練舞?
唔經唔覺已經出咗萬二字

好睇唔好睇都歡迎留言話我知,
如果可以就送我一個正皮啦
腦海突然閃過Regina前幾日講過嘅說話。弊啦,唔通真係畀佢把烏鴉口講中?呢個鐘數佢應該未瞓嘅,即刻求救先!

「喂!佢約我早啲去練呀,點好?」23:47.

「梗係答好啦!」23:55.

「吓,好尷尬喎⋯⋯」23:56.

「怕咩啫。」23:58.

我手都震埋,轉過去WhatsApp Wallace,

「淨係得我哋?」23:58.

Wallace
在線上

Wallace
最後上線於今天23:58.

「我問係咪得我同佢,佢唔應呀,點算呀?」23:59.

「定啲嚟,都唔知有乜咁好驚。」00:00.

「我無試過同男仔獨處呀嘛!」00:02.

叮。

「唔係,仲有幾個。」00:03.

我敢講,呢五分鐘係我一生中過得最漫長嘅五分鐘⋯⋯

「哦⋯⋯咁好啦。」00:03.

「1730鏡房等。」00:06.

「好。」00:07.

叮。

「點呀?覆咗你未?」00:09.

「嗯,佢話仲有其他人。」00:11.

「唓,仲以為佢咁快出招!」00:14.

「不如你聽日陪我去鏡房吖?」00:16.

「咪搞。我約咗Samuel,唔得閒。」00:19.

我放低電話喺床頭,深呼吸咗吓。

唉,無事嘅,既然Wallace話會有其他人一齊,咁都無咩好驚吖?
第二日,差唔多到約定時間,我略帶不安地獨自行去鏡房。行到門口,同上次一樣喺出面裝裝吓,隱約見到入面有幾個身影。我稍為安心,再望望電話,啱啱好五點半。深呼吸一下之後,鼓起勇氣拉門,果然見到Wallace同幾個女仔喺度。

佢哋注意到我入咗嚟,向我揮兩下手。我以為自己已經算遲到,先禮貌地向佢哋微微鞠躬,再打聲招呼,然後行埋一邊放低袋。

「咁一於就咁決定?」

「好呀,唔該晒。」

「嗯。無問題嘅話,我哋走先。」

「拜拜。」

我一轉身,嗰幾個女仔竟然起身走向門口,仲揮手同我講再見。我當下反應唔到,只係就咁目送佢哋離開。鏡房入面,得返我同Wallace兩個。

「咦?佢哋去邊呀?」我終於回過神,問。

「佢哋係我莊員,傾完嘢就走。」

我應該又變咗做樹熊咁嘅樣。我盡力令自己嘅表情睇落無咁驚訝,但似乎都係失敗咗。

「又話有人一齊嘅?」

「唔駛驚,」佢想笑出聲但又忍住,「佢哋WhatsApp咗我話落堂遲咗,要遲啲先到。」

「哦。」我將食咗一半嘅尤加利葉放埋入口。

「我哋練住先,嚟。」

恭喜你哋成為長期讀者
好睇 加速
「吓,哦。」

鏡房並唔係想像中咁大,大概只闊廿幾米、深十幾米。上次練習,同時企十幾廿個人,更加顯得狹隘。要喺有限嘅空間,搵個照到鏡又唔會阻到人嘅位,真係幾難。

今次鏡房暫時只得我哋兩個,空間相對大咗好多。佢將電話插線駁落音響,低頭揀緊播咩歌。

「你埋位先。」

我下意識企喺鏡房嘅中後方。

「做咩企到咁後?」

我尷尬地再向落地鏡行近兩步。

佢按下電話嘅播放掣,音響開始播出音樂。我聽得出,係Rihanna首Please don't stop the music。佢跑去我隔離,中間相距兩個人嘅身位,一齊望住前面嘅落地鏡,準備。
Please don't stop the music, music, music
Please don't stop the music, music, music

「我覺得人同蛇一樣,聞歌就會起舞。唔需要刻意記住幾時要做咩動作。只要享受音樂、投入音樂,你自自然然就會同音樂融為一體。」

「不如我哋試吓一齊合埋眼,感受吓呢首歌。放鬆身體,當你覺得投入嘅時候,嘗試跟住音樂隨意搖擺。慢慢你就會發現,你已經捉到首歌嘅節奏。」

It's getting late, I'm making my way over to my favorite place
I gotta get my body moving, shake the stress away
I wasn't looking for nobody when you looked my way
Possible candidate, yeah

我突然覺得佢把聲好溫柔,就好似電台主持聲音導航帶我遊歷世界一樣。剛才不安嘅情緒似乎一掃而空。

但同時,當佢話試吓合埋眼嗰陣,我嘅眼神閃過一絲驚恐。佢透過落地鏡,及時見到我有啲為難嘅表情。

「放心喎,我應承你唔會偷睇。」
Who knew, that you'd be up in here looking like you do
You're makin' staying over here impossible
Baby, I'm a say your aura is incredible
If you don't have to go, don't

Do you know what you started? I just came here to party
But now we're rockin' on the dance floor, actin' naughty
Your hands around my waist just let the music play
We're hand in hand, chest to chest, and now we're face to face

佢講完,就合埋雙眼。我跟住佢一齊合上兩眼、放鬆手腳,試吓照佢咁講去做,心入面只係諗住呢一刻呢首歌帶畀我嘅感覺。

聽吓聽吓,我竟然開始覺得自己唔係喺鏡房練習緊。我個腦帶住我去咗一間好大好靚嘅party room,有幾對喇叭大聲播歌,同朋友慶祝生日。跟住,忽然去到一間有舞池嘅disco,周圍開住一盞盞七彩射燈,同一大班唔識嘅人狂歡。然後,又突然去咗中環海濱,手拎住螢光棒,同在場一萬人一齊聽緊露天concert。

I wanna take you away
Let's escape into the music
DJ, let it play
I just can't refuse it
Like the way you do this
Keep on rockin' to it
Please don't stop the, please don't stop the music

I wanna take you away
Let's escape into the music
DJ, let it play
I just can't refuse it
Like the way you do this
Keep on rockin' to it
Please don't stop the, please don't stop the, please don't stop the music

音樂播到最後,我個腦慢慢引領我,返返去鏡房入面。我慢慢張開雙眼,見返前面嘅落地鏡同埋仲合緊對眼嘅Wallace。隔咗幾秒,佢都擘大返眼,我即刻將視線移離佢身上。

「點呀?ok嗎?」

「嗯。」

我希望佢真係無偷睇我。
好睇 加速

好開心有新讀者留言呀
對毒撚入到大學對周圍環境果種不安感描寫得好貼切
對毒撚入到大學對周圍環境果種不安感描寫得好貼切

新手上路,寫得唔好,
多謝你睇到Isabella呢一面

又見面啦

第100個留言係我嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞