我女朋友想回流香港 (加拿大PR)

301 回覆
32 Like 861 Dislike
你條女真係嬌生慣養....
為錢咪返香港
但就唔好講咩自由民主
直接做港豬
用錢(稅重)換取自由
我就覺值得

老實講香港花花世界
到時比人帽就只好怪自己
其實加拿大pr唔係真係pr, 要renew
ching佢番到香港一定多誘惑. 到時大家唔開心又係煩.

分啦, 自己留加拿大搵過個. 1支公周圍識下人好過
睇你咁講,都係27歲姐,梗係分手啦。即使你係香港買樓、工作順利,你第時子女教育點算,咪又係去加拿大。人人都想走,你仲返黎做乜
只可以話2019年後既人想生小朋友只會諗幾時同點樣走
在香港做digital marketing 你食硬屎
味咪洗旨意有得收工+人工多過3皮

利申:已轉行
香港氣溫遷移,但唔關你嗰行事
在香港做digital marketing賤過地底泥
有開工冇收工 7/24
一係你地一齊嚟轉香港當去下旅行,當留一個月咁,feel 下宜家呢個香港係咪同你地幻想中嘅香港一樣,可能你地會有啲新體會
人工高唔高就睇工種同你個人嘅啫,稅就一定比加拿大低好多

如果辛苦=工時長,咁香港一定辛苦啲
點解d人成日話香港搵錢易
香港搵錢容易,但唔關你嗰行事
在香港做digital marketing賤過地底泥
有開工冇收工 7/24

仲有你有車有樓
直接溝OWP d女女啦
Asia 係咁 亞洲同歐美2個世界
喺加拿大有得住靚既大condo又有得渣車,就算你香港搵到一樣既人工,但比唔返你一樣既生活質素
香港搵120K先交雞碎咁多,加拿大就算搵得小交稅點都多過香港多多聲,仲要冇咁多稅扣。
師兄溫哥華做咩?
我喺香港搵緊60k左右 唔敢去溫哥華(本身多倫多讀書)驚太少工種太低人工 100k都搵唔到
有家底咪返香港
無家底都係喺外國舒服

年輕人都係鍾意去城市
美國嘅後生仔都鍾意去大城市
我係香港長大 住咁耐香港 過慣城市生活
我就鍾意住suburb 唔鍾意住city 太近down town 附近有mall
原來係IT
非IT人工爭好多
香港非專科要去到manager級先過到30K
Digital Marketing喺香港個行情係高工時(一日10hr up) 低人工
最惡頂嘅office工之一
Bank唔清楚等其他人解答
啲人話香港搵錢易
一係做生意
一係佢嘅技能喺外國用唔返

只可以話兩個人加埋至少搵60K
先叫有得「揀」
食野可以揀平可以間唔時揀貴
可以揀搬出嚟住(但頂籠都係住到300呎)
外國重稅
香港就重租金/ 供樓

至於嗰啲咩山景都靚過人真係得啖笑
咪畀IG相呃到 就哂角度 又P走哂啲人
一到假日香港所有山頭都人頭湧湧

教育嗰啲唔講政治
全個亞洲都係鬼地方
主流學校大壓力到痴線
講真廿年前我讀書都冇咁癲
依家啲細路閒閒地都做功課做到11點

你女朋友講到有親戚萬事足
唔好唔記得呢啲惡頂野將來都係你自己同下一代受返
你屋企人幫唔到你架

不過我都建議你哋返嚟香港試兩年再決定
我哋越叫你唔好 你又越心郁郁想回洗
咩都係自己體驗最實際
每個人都仆住去移民加拿大,你條女就仆住返去
飛鳩咗條女啦,佢只會拖累你,娶咗都衰三代
樓主有父幹,唔同玩法,無父幹男人係香港先地獄
咁咪留係香港囖
加拿大又唔係出名低稅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞