我女朋友想回流香港 (加拿大PR)

301 回覆
32 Like 861 Dislike
好似係你條五毛將個問題推到極端啵
屌你個老母臭閪
不如講左香港最差既缺點你地睇下接唔接受到先?
接受到既咪go ahead 試左先:

1. 天氣
香港夏天既體感可以去到4x度, 抖氣都會唔舒服.
特別你番工廈區會更甚,
落樓下買個早餐你都會出汗

2. 洗費&生活
行:養車既話香港起碼4~5000HKD, 起碼.
唔養車坐巴坐鐵1200 HKD左右內
食:食平野/亞洲野既話香港平, 唔係既話加拿大平. 香港多種類揀, 同食野方便, 但講份量加拿大大份好多.
住:7000HKD左右有1xx尺左右, 住得下人3xx尺唔係大西北既11000HKD UP
衣:唔太大分別, 但大時大節加拿大會抵好多
娛樂:行街同加拿大一樣都係行多左都係果堆商場. 睇戲既話sorry, 唔知幾時先會開番. 行山露營既話, 都sorry...
我就係行山露營撚黎, 近呢幾年既山頭仲多人過旺角.
山景黎講, 各有各好, 好難比較. 但香港首先係你可以唔洗同人迫上山先. 上大東山都要排隊上去, 唔講以為上緊富士山.

3. 政治
係香港生活你唔做港豬既話你會好辛苦. 同時稅就照收, 但唔會有任何福利俾到你.

4. 家庭
你or 你屋企唔係有錢都唔好諗住係香港生, 完全係害左小朋友

5. 工作
香港人工高, 稅低, 但工時普遍長, 無法例監管OT.
職場文化好多山頭主義/老屎忽, 各類型歧視問題嚴重.
我果時香港last job 人工5萬頭, 依家溫哥華呢邊120k cad per year, 稅後4萬5港紙左右, 但我依家每月儲錢儲多香港果時1萬, 計埋供樓供車(樓: house grand level, 車: lease, 2022 mazda cx5), 香港果時無養車.

利伸:
移加港人, 人在溫哥華.
有好多野唔試過你唔會知岩唔岩你, 所以有pr 既咪試下香港係咪大家講到咁差
啱呀,樓主唔好等,今年內好返香港喇
咁你去過加拿大住未?
咩工喺加拿大 120k
樓主回流
其實生活上嘅野佢都好熟架啦
不過樓主覺得唔留加拿大就一定要返香港,仲要生仔
人在加拿大答你, 依家既香港真係垃圾地方黎
IT, 本身加拿大就好缺it. 但唔係bootcamp 果隻it, 果隻係加拿大都係無咩公司認可
咁樓主條女鍾意香港住 開心D 有咩問題?
無問題,唔好生仔
一係你就做盡D生五件
介唔介意講下做緊咩industry ?
120k 喺溫哥華如果唔係self employed 嘅話都算中高層
利申:加拿大銀行狗
易搵又點,住屋筆錢咩都扣返曬
叫佢直接去大灣區. 唔好放出黎害人.
想問係咪一定要大學讀it 先有咁嘅收入? 如果冇it 底過來學同搵工會唔會有工作機會?
香港住,正正常常都去咗,未計你要買樓
一係就住閪D,到時又會想返加拿大
IT喺依邊真係幾搵得
之前見過個客喺zoom 做税前360k
IT, senior softwar engineer, 8年exp.
係中型企業做緊, 公司係溫哥華gastown.
點解一定係香港,唔係其他地方?
去一個地方多啲香港人好過翻香港呢
男人喺香港好卑微
怕你女朋友黎到香港做港女
利申 港女
樓主女友鐘意香港, 同香港現況係點係兩回事黎.
唔好偷換概念, 你上個point 上連登問無說服力,
依家人在加拿大答你香港現況係垃圾,
你又兜去第二個話題.
龍門任你搬
如果佢唔鐘意都冇計
我覺得攞左個passport 先 之後返到香港搞唔掂都可返黎加拿大
香港it 環境同香港一樣, 都係好食得屎...
所以好多人都係it 當副業, 正職炒股
鐘意物質生活香港一流(有錢既話)
on9咪撚番黎香港啦
又迫人打針強檢清零
咁垃圾既地方番黎做咩
認同
我都好鐘意香港 同中國
但唔撚係香港狗政府 係港英政府
亦都唔撚係共產黨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞