我女朋友想回流香港 (加拿大PR)

301 回覆
32 Like 861 Dislike
真係搵得勁過香港(不過只限鬼佬公司),個時想返香港,director 問想幾多人工,講個價,佢話佢都係咁上下
鍾意返嚟受苦嘅咪返香港囉
夏天冬天一樣熱 瘋狂OT 人多車多街窄 屋細租貴
去邊都勁多人逼餐死
政治垃圾
香港搵錢一定多過加拿大,我都啱apply緊PR, 搵到份工,雖然同香港差不多人工(185K) 但稅重好多
做緊咩有185k?
佢條女(同佢,大機會係)直頭係港豬
你知2019咩事根本唔會返轉頭
你接唔接受到自己小朋友讀小學就要睇南京大屠殺啲血腥片?上到中學考完公開試連題目都可以被DQ?上到大學連學生會都無埋?

真係城外的人想進去 城裏的人想逃出來
好多早年外國留學嘅人都係咁
2019年唔喺香港,你唔會太感受到轉變
拎咗passport再講
我同條女加埋係香港搵800k - 900k hkd都覺得唔夠
唔係生活質素差,而係住真係佔太大部分
同埋人工講真唔係多,但工作同生活壓力都幾大
我覺得Seattle 夜生活冇乜 食野比起溫哥華差ok遠
行山玩水都比唔上Vancouver
不過如果你做it會幾好景嘅
如果你有citizen既話其實試下無妨既,真係忍受唔到香港既生活大不了咪返加拿大,而且你地啲工種又唔係特別偏門,基本上加拿大同香港都容易搵得返,再者你本身都係香港長大你應該知道香港生活大致上係點樣,唔難適應,一句講晒你有passport就基本上去邊都得。
其實生活係左膠國既人思想上普遍諗到所有嘢都好美好
因為個到政府同人都係有人性
唔會明白黨性大過人性有幾恐怖
喺連燈問回流呢到一言堂黎架

就算番都拎埋passport先番黎,等自己有後路。香港依家最大問題喺住屋同政治,接受到既咪okay囉,不過想生小朋友就要遇多筆錢送去外國喇
高人工個批,要考試同見幾圈,普通都要經驗。不過under唔係 it,比較難入,最好補張 dip。
咁講啦,我做過一間公司,有三個 it 人係文史哲
IT界
拎左先返香港啦 傻西
香港人走都走唔切
你女友在身在福中不知福..
幾多香港人幾想走,但又走唔到...
香港稅低不過上到中層打工仔起碼交一個月糧稅
重點係交完稅完全唔覺得用得返
外國衰極都有醫保社保
樓主已經同啲居港鬼佬一樣 驚咩
住喺市郊過啲離地生活
喺香港搵錢 最多咪返加拿大
鬼佬都係咁操作
你有冇睇過留言先講呢?
邊忽一言堂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞