我女朋友想回流香港 (加拿大PR)

301 回覆
32 Like 861 Dislike
香港做嘢強度係加拿大十倍,睇你受唔受得住d壓力lo..
分手啦,你條女on撚鳩,以後生個仔唔是小粉紅愛國愛黨就是SEN弱智仔
其實有錢香港係真係好啲
冇野係絕既,但樓主及女友對未來生活似乎有根本既期望分歧? 返到香港後呢d分歧好可能更大。。。
又係無腦既女人,俾我就唔會以結婚做對象

唔使迷惘,遲到散
睇得出係中意跟風冇自己思想嘅女
根本唔知自己想點,點會鍾意外國
其實香港係好適合中上產,有外國passport, 月入200-300k 以上既blueblood 住。你又有PR, 其實做世界公民仲好,鐘意香港就番香港住幾年餐餐fine dining 做上等人,唔鐘意就隨時番加拿大。

跟本有好多揸BNO visa 既中產都係咁諗,唔好俾我睇死,5+1 之後,一定有一半人以上變藍,話唔好搞亂香港阻佢地番黎收成
無家底/非專業/唔醒目一律唔建議番香港,自己諗下
你係好有料,咩行業都一定搵到錢

咪搞笑啦巴打 非香港支柱行業食屎架
Marketing 30-40k 你係講緊supervisor or above?
我同你地同期岀國,都係北美,畢業後返香港做左幾年野,宜家都要再走,信我,宜家嗰個係深圳南,地球上巳經無左你地認識嗰個香港
其實香港搵錢係易,大學畢業五年後正常都3至5萬
稅又低,計落應該好過加拿大
無牌工應該得公務員最好做
感建分
回流之前仲要諗吓下一代或者組織家庭
你地萬一喺香港生小朋友,佢哋係唔會有加拿大籍

呢個都要諗清楚,呢條法例唔係好多人知 詳情要check 2009 Citizenship amendment
上上面位巴打有冇做過Marketing?
講緊普通marketing 公司AS 要manager位先有機會去到$30k以上
仲要勁大壓力,日日唔係俾客屌又俾老細屌
樓主仲要係做digital marketing
真係7/24、 突然半夜一個msg就要起身跟嘢

試過星期6日做緊facial 瘋狂msg轟炸
仲要理直氣壯咁屌你做乜去做facial
係呀,開公司好風光啊
咁你朋友有冇同你講點樣俾人拖數拖撚到仆街呀
行內如果你唔夠後台,俾人拖半年數係好閒嘅事
一早轉咗行,唔洗5年exp都去到$30k啦
根本marketing呢行在香港一定會做到仆街
上面都講緊香港嘅workload係另一回事
加拿大稅都幾甘 橫掂都交稅做乜唔留喺加拿大
屌 原來拎M出黎講
唔講以為周街都係M
佢鍾意返香港,就俾佢自己返香港囉,又未必一定要分手嘅
返嚟做窮人,體驗下都好嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞