我女朋友想回流香港 (加拿大PR)

301 回覆
32 Like 861 Dislike
我地係加拿大大學識都一齊好耐亦住左就7-8年
兩年前拿到PR下個月仲可以入籍citizen then passport

之前多倫多讀書,我地而家住溫哥華都有份本地大機構的full time ~ 人工唔係最top但加埋有C$115,000-120,000年收入…住靚condos有車揸算過得去

但是我女朋友其實一路唔鐘意加拿大~ 覺得呢度冇歸屬感,朋友唔close, 生活太無聊,睇唔順眼 (佢覺得香港的山都靚過加拿大,Christmas light又冇香港靚。佢鐘意打扮但呢度太冇fashion sense, shopping廢,總之bias左香港乜都好d -,-)我們父母唔會移民過來,以後只有我們呢度

我女朋友是鐘意跟屋企人,行街打卡同埋香港friend close d ~ 佢都知香港政治野樓價高,但是佢既心都係想返去,現在留加拿大算係被現實所逼 (工作,樓價相對好d等)。來左咁多年唔鐘意就真是唔鐘意。我算有父幹可以幫上車,但是香港人工係咪唔多又辛苦?(Digital Marketing and 佢係local Bank’s fund/operation analyst, 冇CFA )

我自己兩邊都可以但遍向留加拿大,回流好似好on9? 而家個個諗住走。
有冇同樣想法既人?
大家意見唔同可以試下long d先 真係夾唔到咪分手各自發展
睇吓你幾愛你女朋友
想唔想同佢行到最後
係嘅話可以一試
相比啲乜都冇嘅情侶
你有PR 揸手輸極都唔會輸到一鋪清袋
不過要重新建立過career 的確係一大傷
但個人認為未去到會重傷危殆嗰隻
係 你啱,雖然佢性格唔港女~ 不過係個d鐘意睇Mirror,打卡玩IG, 好HK culture既女仔
點解d人成日話香港搵錢易
女人係香港搵錢的難度同男人唔一樣
甲之蜜糖 乙之砒霜

香港好多專才流失
特別中層斷裂得比較厲害
而家嚟香港返工應該競爭冇咁大
但前景/ 生活水平/ 安全/ 自由係另一樣嘢

但你哋都已經有PR
唔理上面嘅話
其實都冇乜問題嘅

問吓自己想要咩
負到責任就okay
攞左咪翻黎試下囉,又唔係個個都走,最緊要睇下適唔適合自己
因為唔駛交稅中產人工又高啲
壓力都大啲,除非你揾到份hea工/政府
真心答你,連Richmond都唔得,基本上真係得香港住。咁你問你想點囉
唔駛交咁多稅
唔會 唔鐘意就回流
除非你屋企同佢屋企有錢
否則番香港根本妹難有番咁既生活質素
做咩決定都好,點都攞左加拿大citizenship先
個人會感情行先,識到個夾既另一半係好難得,我會傾向盡最大努力維持段關係

其實當你有加拿大公民身份,返黎香港之後都可以再過返去加拿大;香港樓如果買市區大型屋苑衰極都唔會輸好多;返翻去加拿大層樓大不了放租一係過DSD就賣

你兩個既行業係香港都唔算好難搵工;既然而家買樓DSD會綁3年,不如同女朋友以3年為限,睇下大家係香港生活得慣唔慣
其實加拿大好多香港人.... 而且而家網絡咁發達
唔考慮拎住Canada citizen去美國試下慣唔慣?
我諗美國fashion野/娛樂野會多過加拿大少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞