我女朋友想回流香港 (加拿大PR)

301 回覆
32 Like 861 Dislike
你難晒題而家係樓主做marketing
我咪分享marketing香港現況佢知
事實係top果批係搵到大錢 普通料亦未必非常差
如果佢做IT咪講番IT, 做bank咪講bank

你係咁話marketing好辛苦 其他行業易搵錢做乜9
想勸樓主轉行自己同佢慢慢傾啦
咪番黎爭飯食啦
你拎M黎講有咩意思 一般人佔多數 但唔同行業既一般人可以差好撚遠
用專科既M黎比咪仲6位數?咁個marketing M得30-40已經食晒屎啦
回流香港係條不歸路,你係香港做幾年嘢之後唔鐘意返加拿大會俾人當新移民。
-,-
咁佢返黎最唔哂時間係做返本行
但佢本行喺香港一定辛苦過CA
佢條女講埋想係香港生仔你就知冇十年八載樓豬都唔洗返去加拿大真係睇佢自己想點先對自己最好
建議換個女朋友,人棄你取咁叻,對後代都大影響。
我都答你唔到
但呢邊衰極你番min pay 都絕對夠生活既.
唔急既可以做住min pay 工等拎完pr 再讀番相關書駁上去
有呀, 但未上過去. 公司有canteen 唔洗出去同人逼飯,
仲幾好食下
我由頭到尾都係講緊樓主返來做marketing根本唔會有好日子過
所謂嘅人工高都只係假象,對比返工時同workload根本係血汗奴工
同女朋友返黎香港 然後飛左佢
溝過個想去加拿大嘅後生靚女返加拿大
入 Stream AB個tg group接人過黎好過
劇本係
你哋返香港你搵唔返加拿大個生活水準
你條女搵份工返之後比人溝咗

之後又會比人話你工時長唔陪佢乜乜物物
假膠PR 拉
你做某幾個行業可以搵錢
但digital marketing係香港就屬於難搵錢嘅行業

如果大家人生中想要嘅生活唔同
分開只係遲早嘅事
有父幹、有收入、有護照
浸咗咁多年鹹水
再加埋有車有樓嘅
喺香港做男人都會係天堂一樣
你係咪對香港女仔有咩誤會
唔係個個都好似你諗咁
睇佢講啲野條女未返香港己經係港女啦
然後過多排捱下政權毒打
唔見棺材唔流眼淚
又會懷念以前既好
結果分分鐘到時想走都難
個個都想走,想回流返黎,女朋友對世界對時事一定好冷感~ 咁我相信佢返黎都會慣既...但建議樓主唔好傻,呢個時勢留返條後路比自己呀
PR 冇passport
知 ~ 我地琴日加拿大仲睇 ’時代革命‘

所以好矛盾 ~ 長期同家人分隔兩地
提外話: 佢Chanel自己買比自己
不過我有送個LV比佢
加拿大款冇香港多,出面買完入境又比重稅
我個ex好多嘢講,過去幾年有一樣嘢佢始終冇做,就係冇返某港撈。
佢嗰種比我更加懶中間嘅立場真係...我笑而不語...佢都識講chingling政策何其荒謬,但係嗰頭又講好多牆頭嘢。

如果係加拿大女人,唔識亞洲啲嘢可能睇嘢客觀啲清醒啲。
(有冇渠道識?我發覺hinge都係有猿人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞