我女朋友想回流香港 (加拿大PR)

301 回覆
32 Like 861 Dislike
你地打不打算結婚生仔先?
想生仔就唔好返香港。
呢D係有錢人先會受惠既福利黎 (講緊資產階級)
你唔係呢個level , 返黎香港只有做奴隸

資產階級:
1. 香港人口密度極高, 做生意一流, 而且日日有150廉價奴工提供
2. 炒股抽稅低 , 外國炒股抽稅好重

揾錢易?? 你唔係呢個level既人 只會俾蝗浸沒
過來人答你 入埋藉再諗啦 如果呢個女朋友真係要走 由佢走啦

咁多高質香港女仔依家想去加拿大 如果溝起女上黎 你係地膽上哂軌道 有車有樓又後生 你驚係加拿大溝唔到女?
要扮某種階層 要落蘭桂坊滾
你認真?我要交45%稅喎,香港16%仲要大把稅扣
咁多頁都冇中出即飛嘅
住過美國過來人講講 美國大城市係一個劣化版香港
加拿大係一個優化版香港
提一提你 香港而家啲戲院 營地 體育館 球場 圖書館都唔開 話「防疫」喎

當然香港真係稅低
點都好 你哋一定要攞加拿大護照
美國基本如果你係做金融財俊 做生意 it 賺大錢之外

如果普通工唔賺大錢 只求生活質素 一律建議移民加拿大
交45%咁多? 以為30左右
我無結婚無仔女 香港扣埋住既成本得返唔多
加拿大共產國家,好難搵得多錢,但只要兩公婆都有份正職,生活係唔錯既,政府好多補貼,牛奶金,小朋友day care補助,讀書唔洗錢之類。係衰d樓價太貴,年輕人真係買唔到。
不如試Long D
你根本唔想返去 勉強一好易分手

睇文字已經睇到你同你女朋友分歧
諗清楚係咪仲可以一齊組織家庭
Digital Marketing好多都冇ot錢
男的話拎左passport 先啦

Young single professionals 香港揾錢係幾好的
不過一到成家立室你就發現中伏
完全唔係港女嗰種mindset
隨時番去,唔怕啦
你女朋友知唔知2019年後香港發生緊咩事
佢話要喺香港生仔喎
會鍾意Mirror咁既野
係外國都咁無眼界
佢想返香港佢自己返啦隨時只係想返香港追星果啲on9
巴打絕對唔好因為佢返香港
返左你就知碌柒
佢做digital marketing
20-25k 邊夠錢佢每個月買個chanel比條女啦
條女擺明翻香港識到個有錢D既就會飛起佢啦
做得banking既女仔都有翻咁上下ambition
翻香港既話,樓主真係自求多福啦
同外國比幾乎冇income tax,又冇capital gain tax,唔洗俾租嗰d人咪正囉
40%係120K以上姐
介唔介意講下加拿大唔係做IT 同tech野點樣搵到錢黎緊想過去但係怕嗰度冇錢賺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞