我女朋友想回流香港 (加拿大PR)

301 回覆
32 Like 861 Dislike
我意思係如果返香港幾年 段情出咗咩事最後都決定返加拿大
你女友都on99 香港依家係鏡花水月 再搞兩搞錢都無得穩 仲有世界你嘆?
鍾意mirror呢d紅台野飛得啦,你想做前夫咩
認真如果係覺得同佢結婚生仔係幸福快樂咁就一齊返香港啦,睇佢係加拿大都唔會開心
如果覺得自己一個無左佢係開心d,就即刻分手唔好浪費大家時間
你條女根本唔知依家香港已經唔撚同哂

佢嘅思維仲停留喺 7 8 年前嘅回憶入面

香港一早返唔到轉頭

你同佢如果真係回流只會慢慢體會到呢樣野

桃花同人面都全非哂好耐

其實你地一早無退路自己唔知以為時間會停喺度等你
聽你講野語氣咩都會就哂女友架啦
佢話番到最後又未都係番
到時你會唔開心又冇路訴
不過有PR你番左香港玩唔掂未番番去囉
好死姐

問題似你同女友心態唔同
唔同步

佢有無限既野想追求
想係一個有人既地方show off 比人睇佢有既野
過一個多姿多彩燈紅酒綠既生活(感覺上)

不如你同佢傾下囉
唔係建議第時結婚你
搵唔岩個同你可能係加拿大慢活
做比上不足不下有餘既人
遟早分

我係你我就搵個local 鬼妹算
一齊weed玩下outdoor野party下
專心係加拿大enjoy life
而家外資走得都走緊, 未走既都只係諗住掠完最後一筆就走. 返黎淨係有得你做奴隸, 管理層會換哂做中國人. 香港而家對你唯一既好處就係你條女鐘意, 但係呢啲野全部都好快會因為中國化而消失. 返黎係得, 但係除非中國發生咩大事, 唔係你都唔好預而家呢個環境會維持到幾耐
番嚟等香港好好調教你
叫佢有長假未番香港探下家人朋友羅,搬番香港咁on9既諗法就放棄啦
1)佢掛住屋企
2)你幫唔到手湊仔

你做緊bm?
你去過Seattle 未?
個人覺得悶過溫哥華好多
我住過溫哥華同多倫多 我覺得seattle 好正喎(不過淨係去過旅行)
番香港幾年先 試下點
"車費(2個人):-1200"

每日 $20車費, 真係唔係人人得
要學童或 $2元優惠啦!
有錢嗰班咪易,錢滾錢
咁人地有citizen 到時咪走翻加拿大
但係其實幻想慢慢破滅係好慘嘅一件事 ...

都係我其中一個移民嘅原因 ...

唔想親眼睇住自己故鄉墮落
最緊要都係PR同Passport啫
返下黎望下香港幾墜落囉
睇哂你講嘅嘢
結論: 攞完passport 返香港
香港工時咁長又有幾多私人時間去玩
想番就番啦,香港大把機會,唔好聽人講
如果樓主嘅意思係兩個加埋120k嘅話,我覺得試嘅損失會再細啲
60k一個人啫係3萬hkd一個月左右
3萬稅後都係2萬頭(30%計)
香港2萬頭我唔知洗唔洗打稅,有都應該唔多
但可以試下同一舊錢兩邊睇下點生活,睇下邊度適合自己多法
講堅巴大幾大,三十前都仲ok
gastown,係咪有自已天台嘅,我以前公司喺 water street 隔大笨鐘一個街口。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞