我女朋友想回流香港 (加拿大PR)

301 回覆
32 Like 861 Dislike
2020年國安立完後返過一次 (quarantine 2 weeks)

好似港豬咁去行山, shopping, $3500 半島staycation, 食飯,探親,香港冇遊客係幾正。過時完全唔想返加拿大

不過我知生活係唔同,vacation香港係天堂
係比較冷感ge ~

都是因為我成日開香港新聞所以佢知發生咩事,琴日一齊睇時代革命,佢既香港人identity仲勁左
呢個一定會攞埋
少年,你太年輕了
我從來都冇送過名牌手袋俾老婆,最貴都係coach 果D,求婚0.8卡 加一打玫瑰,禮全28k hkd,而家有個女。
樓豬個gf返到黎 識下啲ibanker 對比返自己條仔香港啲仆街人工 不得了
我加拿大都有aim做 Marketing Manager

如果香港可以一個人賺4萬 (當女朋友3萬 Total 7萬)

我諗供樓後生活都係麻麻地? 大約睇過正常都要800萬以上 (有三百萬首期)
你有冇睇樓主寫點解女朋友翻來? 溫哥華唔夠“fashionable”所以要回流香港等佢可以打多D卡。一個超典型港女。翻到來,翻吓中環工,好快就chanel, hermes架啦。唔係邊度有得佢條女打卡。
唔係入藉後無論邊度生個細路都係有加藉?
第一代非加拿大出世但係入咗加藉嘅移民,如果佢哋嘅下一代唔係加拿大出世就唔會自動有加籍

所以第二代一定要係加拿大出世,或者出世之後返去加拿大住一陣,由屋企人sponsor佢嘅PR在成為公民。

跟住第二代都好似要28歲之前申請繼續成為公民(retention of citizenship),但係呢方面我都唔清楚,我依家都喺度問緊律師
2009年嘅law change嚟
不過講真諗自己下一代會唔會有下一代係太遠嘅問題。
老豆老母幾層樓
俾層你住未得
非常materialist
加拿大咁樸實真係唔啱港女
睇完大家回覆, 我女友都會留返下加拿大

可能呢排太homesick. 香港又爆唔知幾時可以返下來
拎咗passport先諗,若果真係好鐘意咪得閒返多啲香港,反正你哋收入唔差。

等於日本夠好玩和正,但通常唔會想話留日生活,兩回事黎
我見大家誤會 ~ 我女朋友會攞埋加拿大citizen同passport先回流返香港...唔係咁傻差一個月都唔等 ~
如果講生活品質
好似睇番加拿大好D
自己都係某個慢活國家番左香港
番香港個陣非常痛苦
因為習慣左慢活
做野冇香港人咁快
比人嫌棄 十分難搵工
香港人既standard都好高
對錯誤既包容唔高
咩都唔錯得咁 好大壓力
D人亦唔鐘意道歉
面子睇得好重要
好難同佢地講道理
好似咩都係上司或者長輩岩晒咁
其實好無奈
周圍既人好多批評 身邊個個都競爭心好強
好似成日要扮到好勁咁先得 好擔心比人淘汰咁
好多負能量 日日都唔開心
唔似外國人好容易就話it is good, it is nice

不過日子耐左 跟番上
其實又覺得香港幾好
香港既競爭力強會令自己逼住要同個世界同步
D人又踏實 勤力 又好願意學習同增進自己 心地又唔差 又冇咩外國既問題(例如 毒品)
又多唔同既店唔同娛樂又多唔同國家既野容易買到又高質又方便又唔算貴(相比起外國)
資訊 經濟 潮流 流通更換快好多
同埋好多訊息都好準確 標準都set得好高
唔似得之前係某國家 D人亂咁答你問題成日都唔知佢地講既野係真係假
醫療又平 稅又低
好多高質餐廳 最多加一 唔洗下下15, 18, 20, 25%小費起跳 又唔洗稅
天氣又唔錯 溫度都係10-35內 係一個好適合人生活既溫度 加拿大成日都好凍
最緊要係香港係由細到大成長既地方
好多野都有歸屬感 好熟悉
香港人既幽默感好獨特XD
成日抽呢個抽個個水 D歌改詞
仲有咩天兔唔好走啊
有次好似打風有個人粒左個垃圾筒係身添 笑死
最近黎明首全身想旅行都好好笑
D人又好貼地
有好多人好有學識
呢一切都唔係用錢買到既 亦都唔係生活品質再好可以代替到
只能話 男方好似比較鐘意加拿大有既生活品質
女方就係一個只鐘意香港既人
兩方追求既野不一樣

我覺得~
女方可以先番香港生活一陣
試下掛住既香港係咪真係同現時既香港一樣
有D野時間過去其實係唔同左既
可能番香港之後又會掛住加拿大呢
順便睇下自己係外國咁長時間居住後融唔融入得番香港既生活
唔好咁快離開晒現時係加拿大既野先
試左再決定
改變主意都可以番去嘛
溝通很重要
兩位最好唔好估黎估去 咩都大家攤晒出黎講最好 自己心底最底最底個層d concern啊d不滿啊唔鐘意D咩啊積埋積埋勁耐最好咩都講晒出黎兩個一齊去拆
感情是兩個人既事
未來都係你地兩個自己決定最好

或者可以得閒係加拿大住下 得閒番香港住下~
可以參考下一對台灣同美國既couple 叫歐陽姍同黃崇校
佢地結左婚之後 美國女方其實係台灣做野多 台灣男方就係美國做野多😂 兩個都會兩邊走
佢地有一個囡一個仔
囡就有係台灣同美國長大 青少年就番左台灣繼續讀書
仔就都係有係台灣同美國長大 然後係美國繼續讀書
佢地成家人好有愛既
不停兩邊走都好融洽好開心
話唔定咁樣都幾有趣啊~
未必要fix係其中一個地方落腳既
真係??如果計翻工呢?
其實如果遲早樓主都會翻加拿大嘅話係應該照交,因為香港嗰邊可以扣翻,而且可以keep 住加拿大嗰邊嘅benefits,唔洗驚第時比人challenge 話唔係交足咁多年剩。
睇你番咩工 如果finance /tech人才咪美國 稅低過加拿大
我本身係讀finance,嚟緊下年就畢業,本身諗住翻香港,但聽講Canadian Citizen 攞美國working visa 好易,所以依家有諗睇吓落唔落去。咁但係我係Canadian citizen 應唔應該照比加拿大稅,是旦一邊會唔會有得扣翻?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞