我女朋友想回流香港 (加拿大PR)

301 回覆
32 Like 861 Dislike
咁加拿大人工真係好低嘛
120000 CAD係一年稅後?
我諗得IT叫做正常D
加拿大返港點會大傷
香港最鍾意請外國做過野嘅人
搵錢易定唔易睇你有無牌,係咪專業人士
如果你唔係咩專業人士,又唔係做金融工作
你起步點16000~20000hkd per month
(香港人工月入中位數2萬)

你地住慣加拿大,返到黎香港一定租樓住
2個人收入:40000

租屋支出(400呎以下):-13000
水電煤:-2000
MPF:-2000
飲食(返工同同事食飯,50蚊,20日):-2000
飲食(假期+夜晚):-3000(已經窮食)
車費(2個人):-1200

每月可用金額剩:HKD17000(3000CAD?)
未計你女朋友想出去玩既消費
行街睇戲食飯平極每次都無400,
貴玩可以上千

香港薪俸稅真係好低,所以唔好期望政府有咩福利比到你(交得多更加無福利
當你無供養父母免稅額,你1年交返1200蚊左右
未計你比錢供養父母……

以上係在職貧窮開支

香港搵錢易?
你係專業人士又入到行,人工咪可以由3萬蚊起跳,立即好洗好用得多
賺錢易多數都係有權有勢有背景果班,想打工發達你要做香港最top果班……
加拿大呢邊唔太睇重你有無degree,
反而著重interview果時你既對答, 同埋你識幾多野.

無it底既話會建議你過黎讀post grad / u然後去做co-op/ intern 咁樣入呢行. 因為呢邊it 三年以下既工作經驗都比較難搵到工, 呢邊堆u or college 都係讀緊果時就會幫你搵埋公司番intern.

有朋友香港rn 過黎想做it, 依家都係做住min pay 工等拎到pr 再讀書
2個人加埋4萬係好低喇,樓主2個要搵多過呢個數應該冇乜難度
攞咗citizen先講,到時想去邊就去邊。
揾四皮都唔係第一年做嘢,唔好再覺得行條人人都行既路,逗人工會發達好冇。香港揾錢易唔係指被動打工發達⋯⋯
唔好話以前,依家都係咁
全世界得香港先咁撚on9
好朋友 Bank branch manager
搬去美國
Dumb bitch will never be satisified. Good luck . She will just want more and more. Will you be able to satisfy her unlimited needs when back to HK?
請過英國,加拿大,澳洲
澳洲加拿大人超低效率尤其澳洲
英國算正常
我覺得如果你地有信心兩人夾埋搵到100k 以上 就返香港啦
否則你係加拿大既生活唔可以套用香港到

淨係諗下加拿大間一間房分分鐘大過香港間屋都夠你驚。
食玩,香港係好。但生活壓力都可以好迫人。
香港人個個都走,你就返,係米傻左,一陣閉關鎖國睇你後唔後悔
本身溫哥華都fun啦
放上連登講呢啲野只會有一個答案 當你係假膠開po引人討論
如果唔係建議你唔好喺度問
今時唔同往日
1)疫情毀滅左好多中小企,令人力市場多左好多供應
2)樓主2個人唔似有咩專業資格,好難直接空降坐到管理級階層
3)宜家除左政府行業,多數都想要有大陸背景既人,專門處理對中國事情
就係加拿大有得你隊草
已經蠃左啦
搵番個識同你enjoy 慢活生活既女
得閒係加拿大隊下草relax 下好過

番黎香港呢個屎坑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞