[航空]連登飛機膠討論區72

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
口號黎既啫
佢講左兩年都有
大灣有無消息幾時開航?
點會執
話時話仲有幾多隻大機嫁?
成堆333係咪仲飛到
332就好似車ground曬
因航繼續沉淪
遲早唔好得過呢啲嘍囉級數嘅航空公司幾多
但DFW咁南做歐亞long haul connections 都差好多喎
本身AA東亞就比UA/DL弱好多,特別係UA有個SFO已經贏曬。相反AA d hub完全唔適合做東亞轉機:
- PHX O&D唔夠兼夏天太熱,長途航班得BA條LHR
- ORD yield出奇地低,就算係歐洲航班都越做越縮
- PHL未試過有亞洲航班,要做都應該會比JL試
- JFK之前試過玩HND結果失敗收場
- MIA基本上剩係做FL+南美轉機,距離問題暫時未有人試過,但JL入咗堆351之後或者有機會試下

DFW會做得起我諗AA都覺得意外,因爲大部分DFW出發亞洲航點都係2010年打後先開,似乎係因爲Texas + DFW開始養到O&D,加上AA DFW轉機配搭多,就算地理位置偏南,航點優勢都足以補救。

AA之前想同AS一齊搞大SEA就係想解決DFW個地理問題,不過而家東亞demand好明顯滯後全球其他地方,AA個plan自然要改改。

至於歐洲方面,DFW個位可以應付絕大部分中部+西岸port(西岸大城市都係偏南),反而ORD就越做越縮
我估2024前都係冇打針免問

英國除外
芝加哥城市本身都係萎縮緊
問題係AA transpacific 相對遲起步,長年得東京
最大亞洲O&D的洛杉磯選擇放棄
做得亞洲線就要面對yield比歐洲線低,競爭大的命運
LAX競爭太大兼並非US3其中一間嘅dominant hub,東亞航空公司選擇又超多(之前連HX都插入來),所以yield一直以來都非常低,基本上已經做爛市,AA要放棄都好正常

AA致命傷的確係遲起步,UA食咗Pan Am堆東亞航班本身已經係一大優勢,而DL亦得益在NW係NRT嘅大量亞洲航班(雖然已經縮剩HND, ICN, PVG + ICN-MNL),AA連LAX-HKG都頂唔到時真係暫時只能靠DFW撐住,係唯有希望之後東亞demand上返之後可以build up SEA
無客開鬼開馬
連帶uo一齊政苦入股,然後繼續比政苦玩死加管理不善
今日東方A1 標題「因航愈做愈燶 20乖客行李失蹤」
但成件事關因航咩事 明明係澳航果邊先有責任
正苦鐘意倒錢,抵玩過明日大愚,碎銀黎
未有查核
啟翔有冇呢間嘅十分一質素?
https://www.youtube.com/watch?v=zFIHft2krO0
冇肚痛已經偷笑
用咗接近4個月終於去到9百幾樓嘅po

24年會唔會回歸正常呢
ITM呢間叫「屙呀食事」
有冇人有興趣參加北韓式日本旅行團?
夜晚好似冇得自由活動
加拿大可以四圍去 英國又可以四圍去 反正返嚟都係要隔7日 做乜唔過下癮
東亞文化都係中意借啲椅搵牆隔離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞