[航空]連登飛機膠討論區72

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
真係坐到忽必烈
其實澳洲飛歐洲/北美係咩客多
應該咩客都有
觀光探親商務飛機膠
據聞qantas 要齊4-class 喺A350度
原本香港/新加坡轉機班客
邊樣難頂啲
B787/A350橫越地球ULR航線
A321LR跨大西洋
坐econ其實一樣難頂
A321LR跨大西洋有幾難頂
如果係飛機膠daddy坐econ咪難頂
年頭坐18個鐘777,三連位霸曬,好很爽
遺憾係其中一餐light meal 應該skip左佢瞓多陣
如果3-4-3 full load呢
UO搬咗入龍屋成兩年幾post頭仲未改
窄體機個legroom....
今時今日widebody個legroom都唔見得好寬裕
我覺得唯一分別係窄體機機艙空間始終較小 樓底矮 壓迫感大啲
同埋廁所窄啲
QF NZ NH 歐洲carrier係寬 要就返歐洲人身型
主要睇佢點排

不過寬體機或者窄體機我點都坐寬體機
(除非窄體機係啲稀有機型)
以前澳紐直飛美國都係in expansion

QF BNE - ORD NZ AKL - JFK covid前己經plan左
seatpitch畀足32"嘅話仲勉強ok
問題係321啲config
一寸半寸已經可以係人間與地獄嘅分別
post頭好多野都未改
expansion又點,機又唔多買
硬塞A330-200飛北美,cabin crew 都冇
當初787-9買得太少,搞到兩頭唔到岸,747退之後又唔想用肥婆住,就令到長途機隊吃緊,仲要COVID前後不停開新port

堆351最後好大機會其實係用來取代肥婆
唔可以用CX做對比,CX A321 seat pitch同Peach A321LR一模一樣

肯買得A321LR/XLR的話大部分都會排到31-32",基本上同wide body一樣,反而問題應該係:
1. 廁所比例普遍偏低,通常起碼55-60個人share一個廁所,wide body通常40-50人就會一個(當然撇除AC 450座77W呢類極端例子)
2. 機頭個廁所通常係J class用,Y只能用機尾廁所,如果送餐/收餐時想去廁所就有d麻煩
3. overhead bin對比起wide body少好多,wide body可以9-10個人share 4個bin,但narrow body要6個人share 2個bin
好彩Qantas係買A350-1000
如果買777X/787狗也不屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞