[航空]連登飛機膠討論區72

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
10年前不停expand jetstar,縮qantas
依家發現自己brand先好搵
經濟環境問題
俄烏再打落去資源貴都係益澳洲

同埋post covid 好多人無travel太耐
反而疏爽咗肯俾premium for better service
以前內陸機當巴士搭求其最平嗰間就得

business travel 就cut咗以前不必要嘅trips
次數應該俾以前少但係每次budget就多翻
有冇隔離post link
佢似想expand Perth做飛歐洲 B789 hub

六月開FCO
Post covid 袋鼠好似expand得仲勁
開返印度
十一月開韓國
六月開意大利
遲啲開芝加哥
post covid travel restriction怕麻煩
班客肯俾貴少少搭直航

以前d印裔人咁price sensitive
寧願平少少都搭airasia X/scoot落到馬拉新加坡再轉
Qantas 已經有14架787
price sensitive選擇仲存唔存在都成問題,加上787-9呢個size可以令更多thin route夠客填滿架機

不過就算pre-covid QF一樣expand緊,例如之前有plan開CTS,現有787-9一定唔夠QF玩
一早編定係11號開庭

算咩新聞
去到XLR年代,SYD都夠飛NRT,到時Jetstar堆788應該會全部換成321XLR,有可能就會過比QF
夠飛還夠飛
FSC 飛7個鐘以上,XLR座感差啲,何況A330以今時今日飛行體驗有點不及,
Qantas A321XLR成20個J,唔覺商務設計比長途
唔洗理佢,佢老母就一早開左庭
即係唔要2架遮

講真佢堆肥婆焗住要用多個cycle啦,無咗6隻747又無買777,坐得350人以上嘅機就係呢10隻肥婆,未武肺之前見飛東岸堆port都幾爆下,係食油啲但都叫啱用嘅
而家啲轉機選擇可能無以前咁靚
如果價錢唔差得遠一來一回蝕時間都蝕咗啦
傳統轉機port,包括SIN都恢復得七七八八啦
係香港先咁on9
痴撚線4個鐘都有Krug 同魚子醬
尤其宜家AA比晒澳洲啲客QF
原來CX今年已經又掉咗兩隻77W
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞