〔逃脫7〕請選擇目的地:

1001 回覆
202 Like 5 Dislike
根據setting,學校=監獄,教員室極之危險,大力建議玩晒已有線索先好去探
冇錯
不過教員室個優先度目前應該係最低
前面起碼仲有天台 圖書館 音樂室 電腦室 課室

同埋洗手間應該可以唔使再入 鏡又照左金毛又見左
暫時嚟睇﹐如果入廁格成功避開危險

不如上天台拎物資(應該有電) > 入圖書館用燈搵動物 > 邊摸寵物邊搜索圖書館

之後睇下喺圖書館有咩收獲再決定去邊

咁樣你哋點睇?
樓主起身喇
+1
線索:
(1)天台收金毛野
(2)假設有電,去圖書館睇書,解碼一定要,之後少女的祈禱,如果都冇設計圖就搵其他「書」
(3)音樂室,話唔定有字條
(4)班房,話唔定有字條[一路落一路掃]
(5)電腦室入TW code
樓下唔方有野,一黎金毛話大門冇,二黎一開始有11 HP,估係樓主比我哋硬食一下然後10 HP正式開game
有燈唔洗寵
預留1格電離開圖書館嘅話﹐得3個回合嘅電好似唔夠用
如果用啲電嚟搵隻動物﹐搵到就一個回合摸佢一個回合搜索
但風險係萬一搵唔到隻嘢就含得撚
欣賞你咁誠懇地回覆
輕輕放低一句同一粒正評
或者摸摸都會自己走咗都會含
而家唔知隻寵出左圖書館有冇用,睇書緊要,有多餘電先摸?
其實之前一入圖書館已經諗緊學校係咪影射緊香港
-蛇獴同蛇(香港風水蛇陣?之前連登曾經有人叫人就圍痴蛇獴相/轉icon破陣記得嗰時九巴app都有蛇獴)
-811校史(19年反修例?)
依加金毛講埋中意香港就基本100%肯定了

純鳩估:入鏡=同金毛移民?有可能都係其中一個ending但係應該唔係true end

不過諗唔明既係狼人代表咩?如果無面人=被洗腦(吞精)到無曬思想淨係識乖乖聽話既人 咁變狼人既設定又係點解呢
佢嘅意義係克制蛇群 而狐獴天敵正正係狼
出左圖書館應該就冇用
狼人係唔係警察?
屌想reply你話我係唔撚會click開佢
之後reply嗰陣自己幫我開咗圖
好撚驚now
係,你啱
應該係,唔係都起碼係篤灰怪
我嘅諗法係如果隔一回合摸一下隻嘢﹐又肯定唔會走嘅話﹐就可以長時間留喺圖書館搜索
隔回合摸大食電,未必係樓主設定。
反而入夜佢會走係問題,好難計好round數出返黎,有機會缺電就比蛇咬
Sor,誤會左,你應該想講黑左果時摸
lm
hi 又係我上來9up

首先講返背景故事先,雖然上面有巴打已經有講,但係我都想補充我覺得最可能嘅嘢

首先,我地成班已經送哂入嚟集中營,做轉化同人體實驗,然後清綾,文雀,金毛成為帶頭人作出反抗抗命,意圖解放所有人,最後失敗。勇武派清綾重傷,文雀失憶,金毛逃亡,其他人由始接受命運,所有人都變得灰心等待含家產
清綾尋找決定性嘅武力,金毛留亡鏡內暗中幫助文雀,文雀要搵返自我。
清綾會打柒我地都好正常,正如之前大家分化一樣,佢角色咪勇武屌和理非唔幫手,仲要人救返轉頭等等

我講咗主角而家條路唔係走,都唔係要以暴易暴,而係解放大家,打開大門,令所有人獲得自由,我地嘅目標唔係就係咁咩?我地最後唔係要建立一個只屬於香港人嘅國家咩?

雖然咁講係有啲左膠,但係要做到我地嘅目標,學金毛講,只有自己絕不能成事,我地一定要搵人幫手
金毛逃亡鏡中,好似出唔返嚟咁
清綾需要設計圖,搵俾佢,相信前線
遊說呀倫甚至見到其他正常人都要遊說下,就算覺得點冇用都要試下拉人一齊反抗,多一個人多一份力量,團結先有希望

之後如果今次大步擸過,要討論下我地可以做到啲咩
1. 首要最近應該係上天台拎金毛留俾我地嘅物資
2. 電腦室
首先目前我地得一格電,我並唔認為可以靠一格電就可以係圖書館得到我地想要嘅所有嘢,除非金毛留底咗電之類嘅嘢,正路我地需要搵電源再入去
其次,我地得到TW,亦好大機會就係電腦室連接嘅指令。另外我地漏咗蠟燭需要拎返,由於火柴目前比較易拎,拎返蠟燭先等我地唔使搵到火柴冇蠟燭咁尷尬

3. 4樓同音樂室
雖然好多人都想好快入去音樂室同4樓開圖,但係我覺得優先次序比較後,因為第一,我地並唔確定音樂室就一定有銀器,第二,始終呢兩個地方都係未知地方,唔係唔探,但優先度已經冇我地已有資訊咁重要,不過預測音樂室可能會有金毛嘅少量物品

@@當確保有穩定光源就盡快去圖書館
4. 圖書館,有光就要去,越快越好,首先我地有審判時間,清綾都會有,如果清綾死先就玩完。就算清綾未死,按道理設計圖係要整嘢出嚟,整嘢應該需要時間同物資,我地要預計好整呢樣嘢嘅時間包括搵材料嘅準備,呢樣嘢好大可能就係我地嘅皇牌

5. 教員室,死完一次之後大家都有心理陰影,但我相信會有重要嘢,唔係隻狼都唔會守個個位 不過可以要等最後再探

最後,無論你地同唔同意上面我9up都好
堅持就係希望,現實走唔甩嘅我地就一齊捱,現實未贏到嘅,我地就係故到贏咗先!!!
摸都冇用
因為摸係會計一點合,都佔時間
上幾個post已經講咗狐獴嘅習性係日間活動
佢一到1800就動物本能會自己匿埋避狼人
你點摸都係會走
狐獴摸唔摸就睇佢會唔會出現
我覺得情況許可嘅話都可以摸多次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞