〔逃脫7〕請選擇目的地:

1001 回覆
202 Like 5 Dislike
你依家喺廁所聽到推門聲都咪話唔驚
音樂室係未知狀態 可以試下但要有心理準備可能會扣hp
訓係床到 聽到個廳有少少聲都好敏感
終於追晒post
而家一定入廁格避,次次揀親跑或者衝出去都出晒事
之後上天台攞提示先再決定去圖書館定音樂室如果上完天台就天黑嘅話,有冇可能可以喺天台瞓
好正 繼續live
開燈見到金毛
追故後遺症
所以我傾向趁冇debuff就去咗先,因為特殊情節仲要期間限定,一個唔好彩當時係負面狀態就更加搏唔過……

雖然話音樂室有特殊情節都係估估下,不過反正點都要去,撞啱時機就GO啦
btw成三點啦 大家快啲瞓覺唔係就會好似我咁miss曬今朝啲野

補上無面風紀示意圖同3B班相
聽朝佢地會喺你床頭出現架啦

巴打你啱淨係計左max無計min添
如果係計到啱啱好嘅
咁睇似1樓嘅任何一間房都有機
2樓無房出以再深入入去
除非2a門其實係開唔到,只能靠2b果度爬入去
咁回合數就啱啱好
我同上面位知道巴一樣, 都係代入晒落香港咁去諗,見大家都話樓主之前都寫好而故事唔泛駁
我認為有太多位,係作者想寄語比hker,每一點一滴都令我心有餘悸,可能其實FF腦補太多
但或者可以由此投射作者願景,搵出故事嘅true end (對樓主可能有啲本末倒置)

tldr 廢話唔多講,想回顧之前冇人再認真提過嘅一D細節
去點出感性上對佈局既理解

1. 清0,明顯勇武派,健身器材可能係佢的,勇武派所以塑造較暴躁
所以扣多啲血

2. 金毛影射西方,佢帶頭反抗,及後逃亡到鏡,似某前議員或學者
所以有人屌佢,但佢係係指路上係有幫到手
順帶一估,一直用英文提示既,推斷都係金毛俾

3. 近呢兩日,直接消失人數多於轉化人,可能死或者"入左鏡",表達作者少少睇法..

4. 唔守規矩俾無面風紀打,樓主想懲罰而家仲明目章膽違規既人
簡單講,佢想鼓勵要靜靜雞嬴

5. 溝通很重要,前期行動撞板多,後期提問獲得線索更多
呢種事樓主唔鼓勵取巧衝動派

6. 有光=有網絡有記者?所以先見到金毛,所以先見到更多真相,所以汪汪先怕光。Well I mean 嗚嗚 呢點無takeaway無野學到

7. 作者覺得最好既true end係咩?
學以上大家所講一嘅入鏡移民/純勇武打個唏巴爛都係bad end之一
要keep返間學校(香港),為本校生留出路係true end
反抗者一邊軍師,一邊勇武
作為能力上唔到大枱面卑微既文雀我地,或者想講文雀既個作用比想像更重要
根據文本金毛同清0都有互相埋怨,但若假設第2點 即係"英文都係金毛留低"成立,Knight night好可能直指清0
true end或者係輔助清0,但要制止唔好俾佢直線暴力解決,要搓合兩邊意見先成事

另外呀倫一二樓見過金毛
推測佢入鏡方法應該唔係電腦,可能只係洗手間,但呢到重點我估係應該係再強調二樓-->音樂室之重要

最後9up,銀器或許交由清0去取boss怪命
字條引出學校出路 或點出真真boss

最後再強調 靜靜雞嬴

自問細節推理好差,純粹愛"藍色的窗簾"咁 捉人心理,有錯煩請指正
逃脫6上左吹水台熱門3
愈高層就有愈多回合可去觸發特殊情節
就連3/F 樓梯口都要5個回合
再計埋2/F 圖書館要用1個回合出門口

如果計埋入房後要用一個回合搜索﹐睇嚟低層(2樓或以下)觸發特殊情節嘅可能性會大啲
音樂係重要 因為應該有銀器嚇狼
宜家個討論環境似2020/2021後香港時期
已經過左2019勇武 vs 和理非階段
比較似新香港同移民
留港L vs 移民L
留港對香港仲有希望 但無力感太重 乜都做唔到
移民係為避極權 最安全既選擇
個人覺得兩個option 都可以接受
但宜家講故緊係老西都打到最後
樓豬係講到達指定地點就會觸發
咁計去到地下室都可以觸發
冇錯 由回合數可以推斷特殊劇情應該會喺低層發生
我目前都係重注押音樂室有野睇

其他討論都建議你開 咁樣集中啲
你要出故嘅話都係你開 因為要用追故模式

5都未睇
有火柴執圖書館拎書啦

放埋火都得添呀

大撚曬呀

最惡係主角呀 使撚拎設計圖咩

好地地一個故比新入來班連登仔玩爛曬

追緊第6個post
巴打稍安勿躁 唔好屌票
死文雀仲唔躝去執返蠟燭🕯️
周圍都係可以做武器嘅野
做賊做到唔夠人跑 你真犀利

求其一支粉筆喺夜晚都可以聲東擊西呀
一樣野護身都冇周圍走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞