〔逃脫7〕請選擇目的地:

1001 回覆
202 Like 5 Dislike
躝去執蠟燭都冇火柴用了
and btw
建議廢雀學下點樣唔好尖叫先
如果我唔係度不如你哋搵人開個討論區傾住先

之前 第一篇文未出都已經推左四份一個post
你條仆街仔冇文都爆post就真係世界變
新一日 希望文雀平平安安
入廁格後唔會比人發現

祈求樓主做十分鐘 怕發生的永遠別發生
In少女的祈禱 we trust!!!
分析得好詳細
仲好清楚咁講左大半我諗過既野
唯一有樣野有得討論下,就係Knight night果樣,應該係出自惡勢力,因為係禮堂(佢地地頭)同埋字體粗獷,仲好似係紅色

另外大讚樓主深度,將香港人既奮鬥歷史以另一個形式重現大家面前,提醒我地既身世,又再經歷多一次,等大家反省下亦都振奮下,果然不失為文人,佩服佩服
同埋 金毛都講左單靠我地自己係唔會出到去 一定要聯合其他人(清綾/郭倫)

雖然佢地三個都鳩鳩地 但都係我地嘅手足
唔可以再放棄佢地或者捉鬼
兄弟爬山 齊上齊落 我要見到佢地四個齊齊整整咁出返去
好恐怖
但又好想睇落去
樓豬早d起身啦
對於遊戲策略黎講,冇得load/restart 真係現實到不得了,勇者故佢已經講過,呢個唔係樓主既故而係大家既故,我諗其中一個最重要既暗示係想每個人都保持理性,就算要勇都要準備好先。
對於哥倫布派既死衝決定,大家都得到血的教訓
有勇無謀=裸體送頭
樓主仲比我地自己睇到,拉票係睇有幾大聲多過有幾合理,好現實,好勁
其實我哋點都要去埋淨低嘅課室收集紙條
最後先去圖書館睇書

因為以現時手頭上嘅資料,根本唔肯定入到去電腦室要打啲咩
TW & U 都唔足夠去解謎
玩法派系
1. 哥倫布(勇武):重視未知區域探索 提倡冒險
2. 慎重:注重穩健調查獲取資訊 提倡保守選擇
兩者無分對錯 請勿屌票

講完唔會有人聽㗎信我 你冇你想像中咁大權

呢個派別分類非常牽強
重視探索未知都可以保守選擇(例如五樓入左班房先竹廁所)
獲取資訊認為呢下要冒險都得(例如為左避免再吞精 而跑出2B)
從來兩個派唔應該係對立面
點解要夾硬幫在座咁多位分黨分派?

和、勇係兩種解決問題嘅形式,means to an end
但個盲點係我哋以此作為將人定性嘅準則
,而抹殺咗時和時勇嘅可能性。明明大家都摸著石頭過河,步步為營,跨距時長時短,邁步時進時退。
於我而言,咁先係be water。

//
可以屌票嗎?得!呢度好尊重言論自由

//
仲有個夙願喺呢嗰故入面成功實現,貫穿到移家——

金毛、何清綾就係分別代表兩款理念嘅人物。
面對曾經嘅失敗,宋文山身先士卒,郭倫心灰意冷,金毛出走(原因未清楚),何清凌負隅頑抗。
失憶嘅文雀,仿如初生白紙,重新接收資訊,喺有限資源壽命下,再做多次選擇,佢會點揀?

大家係可以投射自己取態落文雀嘅行動方針中,但再三重申,凡事要諗後果,短期長期有咩得益、犠牲、取捨。最緊要嘅,係批判思考。

我唔抗拒見到一面倒嘅投票局面,但希望大家係有憑自己思考、分析、權衡嚟作出決定。不得不說,拉票拉攏呢啲變成每場故嘅精髓——曾經分析過嘅資訊視之為無物,用紅色大字嚟引人注目,催化成個生態變到見到熟悉嘅用戶名紅色大字就投。「無大台」?個台好大喎。

「落子無悔」?步棋自己有冇諗清諗楚先落?文本、分析擺曬喺度但唔睇/唔記得/記錯,扣左血嘥左回合先嚟後悔,再說服自己落子無悔:極之愚昧;再說服埋人哋落子無悔:自私之舉。

凡事求諸於己,而非於人。當大家凝聚番起嚟投票時,冇需爭取呼籲更多,因為大家心照。

若果作者係想放長線釣大魚,睇下故內故外眾生相,您成功了
但係死衝派仲係堅持
-3HP入去見狼人變身+學生瞓地=值得
唔一定,睇書係話你知TW 同U點變密碼(可能係數字),只要有電就睇到,字條可以出去再搵(如有)。估計入電腦室問題最壞情況
Q1 Connect to?
Q2 Tel?
Q3 其他紙
當然最好情況係得 Q1, Tel 第二度用,冇其他紙仔
支持入班房掃,希望有其他電源
Agger

#1.66
面前的黑影傳來暖暖的口氣與血腥味,你拼命掙扎,卻完全動不了牠半分,牠打量你後呲牙咧嘴大叫一聲,隨即將你掉至五六米外!

著地衝擊力害你吐出一口鮮血,本來衣服上已乾掉的血跡再次沾為濕潤,你一陣頭昏腦脹,暈死過去。

目前除咗佢冇怪係咁
(我估佢係boss,獄長校長室通常喺警衛教員室)
+1教員室似係要攻既地方,好運既話攻陷有武器庫
咪係,我最唔妥嬲豬想玩爛個故之後死撐果類人,希望佢地唔存在
又唔使咁快爆響口 個人傾血俾作者响後日談講下自己純粹嘅諗法

諗返轉頭,何清淩次次出場都咁暴躁行為暴力
佢先應該係最相信以暴易暴嘅人
點解無直接去打鳩啲無面人同狼人?
因為佢謀劃緊更根本性更破壞性嘅野,何清淩就係攬炒派
佢計劃透過設計圖搵出學校承重柱同爆炸最有效嘅位
炸毀成間學校,呢個就係佢嘅「道」

反而號召揀同金毛風花雪月嘅自詡「哥倫布(勇武)派」有啲「民主黨」「民建聯」嘅影子
太多interpretation不如留返比樓主後日談
正路都揀反抗派試一試
金毛會幫我地 have faith
金毛既物資應該唔少,樓主似係set左我地會咁玩,所以應該夠電去睇書玩埋成條主線,9估天台有電

大家係可以投射自己取態落文雀嘅行動方針中,但再三重申,凡事要諗後果,短期長期有咩得益、犠牲、取捨。最緊要嘅,係批判思考。

我唔抗拒見到一面倒嘅投票局面,但希望大家係有憑自己思考、分析、權衡嚟作出決定。不得不說,拉票拉攏呢啲變成每場故嘅精髓——曾經分析過嘅資訊視之為無物,用紅色大字嚟引人注目,催化成個生態變到見到熟悉嘅用戶名加紅色大字就投。「無大台」?個台好大喎。

「落子無悔」?步棋自己有冇諗清諗楚先落?文本、分析擺曬喺度但唔睇/唔記得/記錯,扣左血嘥左回合先嚟後悔,再說服自己落子無悔:極之愚昧;再說服埋人哋落子無悔:自私之舉。

凡事求諸於己,而非於人。當大家凝聚番起嚟投票時,冇需爭取呼籲更多,因為大家心照。

若果作者係想放長線釣大魚,睇下故內故外眾生相,您成功了

屌得好
既然作者有意帶出香港時局(或者直頭係一個比我地重返2019嘅模擬器)咁趁夜深人少少 認真反思下自己犯嘅錯又有咩所謂 難得巴打又肯寫出來
呢個年代肯講真話嘅人唔多 多謝你

首先屌票方面唔多提 我應該淨係屌左何清綾freerider會屌嘅人唔係我地控制到 只能做好自己
而呢件事的確係同捉鬼冇分別 會屌走埋其他想參與嘅巴打 大家自己互相尊重啦

而所謂嘅分黨派其實就係玩家喺行動期間慢慢分成保守同進取兩邊(轉捩點係Day4禮堂) 而依家大家知最後目標都係想贏咪得 只係路線問題
不過呢樣野諗落其實都唔係咁好 多謝巴打提醒
之後應該唔會咁叫

同埋你點出左一件po1已經講緊嘅事

當時我問P牌仔冇得投票點算,有人提出話留言引人投仲好玩
於是我就開始分析帶風向線索主要都係嗰幾個人整合
而我都幾享受掌握話語權同號票能力,始終我又冇票 淨係出口術就去到自己想揀嘅結果
冇錯,我係咁帶風向係事實,但呢啲故就係咁玩架嘛。人人都有帶風向嘅權利,睇下大眾認同邊個

同埋有樣野我想糾正,呢度嘅巴打好醒,唔見得有人號票就會鳩跟,大家都有喺下面一輪嘴分析利弊 而引導投票方向呢件事 亦有好多人去嘗試
但最後都應該視乎佢背後嘅理據同分析係唔係比其他人好
我用大字嘅原意係想喺一堆留言中清視角/懶人包式拉票+後補分析,好似少女祈禱設計圖、上五樓開圖、交叉意義、怪物pattern、100正評開特殊劇情呢啲分析已經有唔同巴打提左N次 但唔紅字根本冇咩人會真係去留意
而且我短期內已經改左兩次名,一騎、宋文山、文雀,跟熟悉username投票呢件事都未必成立

但諗真啲
其實咁樣反而係扼殺左其他人嘅話語權,個故嘅走向某程度上比少數會員壟斷/騎劫左,而咁樣對遊戲體驗唔好,呢樣野我都會留意

呢啲互動故係要一班人有火花有分歧先有意思,同埋你見留言咁踴躍都知大家有自己分析同諗法,只係有時巴打們未必追得熟、記錯文本,但大家都有各自生活唔係全職追故,有錯漏好正常。

當然 每個人都有遺漏文本、思考不周嘅機會,我都會有,而呢個正正就係睇留言討論嘅重點
睇返人地cm 諗下有冇啲位係自己睇漏左諗漏左?

至於禮堂闖後台事件
的確係我帶嘅風向
結果論睇唔係完全蝕曬 都得到唔少情報
但呢度我都認有自己一時衝動嘅成分加埋當時諗法係上完樓座 唔爭在入埋後台清視角
拉票去開埋門嗰下 就純粹係比勝利沖昏頭腦有勇無謀 同埋諗住洗濕個頭不如衝埋

多謝巴打導正返我諗法同玩法 希望其他人睇完都有啟發
來緊呢個po我會繼續整合線索、引導投票但唔再用大字彩字,都會結合你講嘅審慎同進取,諗多幾步先行
睇下來緊呢場大家會點樣投
留名終於追到live
KNIGHT NIGHT EMANCIPATE EVERYTHING
其實係chinglish,唔啱grammar,但真譯做中文又明喎,我地個敵人就係咁,比較下「解放台灣」同夜晚周圍嗚就知,成句係敵人既口號同恐嚇
樓主好好文采
呢個講法我部分同意
一開始時間未明 唔知係咪真係1800後
而教員室隻狼「口氣溫暖/有血腥味」都符合狼人本身嘅特徵,有機會係作者喺故事開首暗示我地怪物嘅本質
就文本而言 除左呢兩句之外唔覺得佢同其他狼人有咩唔同之處
呢度可能係大家過度詮釋左

不過我都覺得有機會嘅話要去教員室探索多次 上次我地入去食白果比人秒
但作者俾得呢個場景冇可能係冇資訊

同埋會修正日間呢個字
我地入去時未確定時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞