又發生黃店內鬥… 疑似《滿月》撬走《潮州人》員工再扮襲其招牌菜

557 回覆
115 Like 12 Dislike

最撚搞笑係從來都唔係藍絲藍店搞鳩黃店
反而係啲黃衛兵自己係度互屌
潮洲人個menu主食只係得咁多無其他,滿月真係照抄人地成個menu,然後每個菜式名擴充句子就可以洗脫抄襲嫌疑?

你可以話好多餐廳menu都相同
但人地間餐廳只係賣五六款招牌主食,算係自己舖頭既招牌同客源吸引點
但你一個唔該話用好待遇請左人地個前廚師然係再抄考人地全個menu變做自己其中一part

咁樣做生意其實好唔道德
不過兩姊妹間鋪咁啱比人收地 最多做兩年 所以先算數 無爆條黑心裝修佬大獲
依家已經差咗好多啦 可能真係轉咗用濃湯寶
唔係住附近但我見佢ig story highlight💛💛 見到有文宣啵
真係住附近?
真 食店黎講只服光榮 基隆
同yellowland 介紹完果時唔同了?
如果開係人地隔離就唔道德
但人地開係另一區 如果咁樣都唔道德
香港唔會有咁多餐廳出現
裝修佬可信性=零
陰d陰d 抬光榮
又未必係夾好 不過覺得似係潮州人先開滿月波
裝修佬見機會黎啦就乘機開埋一份
利申三間都唔識
jm9 我又冇股份既
好耐冇食 佢開鋪同社運期間有去過
而家冇 真心食量細 都覺得唔夠飽
一班政棍呃飯食
分黃藍/搞黃圈
越run越扭曲都要繼續
因為要堅持"初心"
同埋你唔幫襯佢無錢

私怨唔夠打就搬黃藍出嚟
call一班黃店朋黨同黃膠幫手
再適時守法: 捉安心出行、違泊/頂包
睇你幾時死

https://www.facebook.com/304984750013105/posts/1274646739713563/

https://www.facebook.com/100178471766828/posts/451160436668628/

好似皇玥咁 打住前半島大廚嘅名號去賣奶皇月餅咪仲仆街 人哋都無話過自己潮州人前廚去抄佢花膠米
可以轉囉,不過都係要搵花膠米線先搵到呢間
客觀講
道理上其實滿月錯唔晒
因為花膠米 呢啲又無攞專利
點解你煮得人地唔煮得?
同埋佢間鋪唔係開隔離頂死 係唔同區

至於裝修 雖然大部份人都屌佢唔找數
但實際上 裝修佬亦未完成晒佢地啲工作
點解工作未完成 個客就要找晒尾數先?
如果你試過俾裝修佬撚 拖工 你就會明白

不過道德上 滿月係有問題
因為佢係撬咗人地師傅過檔
有理由相信佢得到咗人地嘅配方再自己賣
唔妥你就報警報食環搞鳩你 同路人喎 笑到仆街 黑心到呢
個廚師話不滿潮州人用濃湯寶呃人先辭職喎
我係潮洲人我都嬲啦
辭完職即係去隔離鋪仲要整個一樣既menu
即係搶生意啦?潮洲人仲要幫過滿月
咁樣係小氣既
不過真係好撚肉酸
開出嚟囉

黃店用湖北蛋都唔怕畀人知啦
話湖北蛋有蛋味吖嘛
就係咁啦
潮州人個聲名第一點就話自己兩間舖都無同人合作

而滿月食堂亦由頭到未都無話自己同潮州人合作 亦無同人講自己請左潮州人個廚

咁潮州人做乜衝出黎?
佢啱啱開鋪個陣冇乜人幫襯
過左2個星期左右經過先見到d人話佢係黃
但佢鋪頭啱啱開個時冇客又冇文宣
之後係多左人幫襯
我但淨係幫襯過太子間甜品
我覺得布丁燒、布丁、蛋糕都唔好食
我一次過買哂返屋企試 試完冇再幫襯過
又話唔講太多
但呢張圖最尾嗰段係咪想暗示潮州人用雞湯寶

利申前幾日食完大埔嗰間 唔似有wo
黃店都係垃圾嚟食情懷姐 唔通真係好食咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞