又發生黃店內鬥… 疑似《滿月》撬走《潮州人》員工再扮襲其招牌菜

557 回覆
115 Like 12 Dislike
搵人即時現場試食啦

不過而家滿月
風高浪急畀人屌緊
黃膠實話潮州人好食啲
其實玩大啲
班膠應該畀幾十萬
個"良心"裝修佬
試試佢裝修手藝

愛唔係得把口嘅,做啦
撐黃,唔係鍵戰嘅,課金啦
人哋得六樣米粉都可以抄足六樣配搭一樣嘅米粉
咁都唔喺炒喺犀鳩利
照你邏輯中國無良印品都冇同無印良品喺同一地方開
唔算爭生意都唔算抄啊
照你邏輯如果條友之前係整雞蛋仔
佢以後都唔可以幫第二間舖整雞蛋仔

因為咁樣等於抄左人地成間舖嘅menu
用濃湯寶都淡
問題喺人哋賣得6樣米粉,你請人個前廚過去之後又喺出6樣米粉,配搭轉下都懶加多兩隻字當冇抄喎
剩喺賣一樣就話一樣冇得拗啫
有心賣轉下配搭咪唔會比人話抄囉
所以難怪多左人怕左呢啲同路人同個啲所謂支持者
寶欣就係一個好例子
比人鬥到怕左,唔再推介黃店比人算
因為講咩都比人批
潮州人一定唔係大班囉
大家都知搞冰皮月餅先既一定係大班
花膠雞湯米線之類既野佢都唔係第一個做
講佢係大班一定有錯誤

可能只係美心話榮華抄佢冰皮月餅

我唔知佢果個所謂既配方係邊度黎
只不過係個廚過左去
就話人地撬走佢個廚
然後出D野仲一樣

以下呢段只係一個可能
家下個廚聲稱潮州人要求佢改用比較差既料先不滿要走
一開始係公司配方咪由佢囉反正唔係我既野
一般上係自己既野比人改晒劣質野先會覺得有不滿
如果係真咁有可能個配方跟本係個廚自己既而唔係潮州人既.....

就算係潮州人做果時個配方係潮州人既
都冇人話到比我地知係滿月係唔係用同一個配方
兩間舖距離唔近
唔係特登頂佢
果D菜色只係單純果個廚識做
又唔係咩獨家野話人地抄佢
咁想點?要個廚轉行先得?
好喺邊?真係好就唔會啲noise喺哂呢啲批鬥度啦
數唔數到10間真係有名氣少少而有搞得成功無人批鬥嘅黃店出嚟?
屌你數埋啲小到無人識嘅小店 玩同溫層圍爐取暖叫搞得成黃圈嘅話
咁你開心就得啦
溝得多水咪淡囉
佢嗰6隻米粉 咁普通
全香港大把餐廳有花膠米 雞湯米
重點係 呢樣食物唔係潮州人原創發明
個個都可以煮
咁都叫抄?

間間茶餐廳個常餐唔係火腿通粉就沙嗲牛麵
唔通又係抄?
黃店最起碼要有良知,但滿月冇
滿月menu:

碗粉仲係佢自己煮, 唔係偷圖

潮州佬menu:

有人將兩幅圖拍埋:

再貼咗潮州佬menu做比對:

就變咗合拼圖 = 滿月menu
下半part直抄潮州人
無印啲產品係佢自己開發
都講得通係抄
宜家花膠米又唔係你潮州人發明
全香港大把地方賣緊 唔好發現新大陸咁俾人帶風向
抄咩尻?

如果你係有實力
就算同一樣食物
有比較 你做得好食過人地
咪反而抬高自己
咁你洗唔洗連排版同配菜都跟足六樣?
或者改小小瑤柱雞絲米唔得嘅
螺肉廣島蠔米唔得嘅
喺要跟足人哋個menu嘅
已經同照搬冇分別都可以拗
你點話點好啦
有次專程去太子潮洲人諗住支持黃店,嘢食質素唔評,dklm個後生嘅收銀男仔好似啞嘅咁L樣。食完冇單行去門口話「唔該埋單」,唔應我,我以為佢聽唔到再問「幾錢」,佢居然將收銀個mon拎轉90度面向我然後繼續唔出聲,等我自己睇價錢,個mon條線係睇到被佢扯到行晒,痴根!有冇人去開或識得佢係咪有言語障礙?
人地係個廚師直接過檔呀
你唔俾嗰6樣菜式根本就係個廚自己諗出嚟?
半島整過奶黃流心月餅
轉工出嚟做係咪就唔可以叫返奶黃流心要改名?
但個名係無trademark嫁喎
佢做得好唔好食同佢有冇抄人menu好似喺兩回事
兩間我都未食過,以事論事
用濃湯寶扮雞湯喺仆街
都唔代表你咁樣擺明撩人哋隻抽有道德喎
已經請人前廚,唔想口同鼻拗可以避下嫌配菜改番一兩味唔洗跟足咖
不過算啦喺連登咁認真討論做乜我都喺慢慢食花生
咪住先巴打

我懷疑你睇錯menu
排版點樣一樣?
同埋佢啲配菜都有改wo
我地外人
個廚係滿月有心撬走
定係個廚自己唔想做 識咗隔離鋪就過檔幫手
其實無人知

至於所謂抄menu
除非嗰樣嘢係佢獨創 本身只得佢一個有
否則全香港都賣緊 點解其他人就唔可以賣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞