又發生黃店內鬥… 疑似《滿月》撬走《潮州人》員工再扮襲其招牌菜

557 回覆
115 Like 12 Dislike
大家拿茶記野食類比新竹米粉煩請大家計下全港幾多廣島蠔米粉! 又有幾多開係方圓100m內
咁就高下立見啦
唔介意大家話茶記互抄啊 不過可以搵下究竟邊間係最一開頭 咁就可以開始屌
但我依家search廣島蠔米粉頭幾版都係潮州人 咁唔係佢開始做hit呢個菜?
你見到咁多網都係講潮州人
唔係因為佢做hit咗多網講佢啊

而係因為佢有錢去唔同media 落廣告啊

但我認同你嘅係
潮州人因為有錢落廣告而做hit咗花膠米呢樣嘢
講真 煮飯食既野 重點係好唔好食 你話人地抄 咁人地煮得唔好食自然收皮 我理得你正唔正宗

除非人地抄你logo 鋪頭名搵著數 潮州佬話滿月抄佢menu 佢求其cap張圖擺埋一齊就話人抄

同埋潮洲佬最仆街係因為私怨 就利用所謂黃圈力量去搞小圈子 唱衰人地 杯葛人地 黃圈力量係咁用架咩? 有冇需要唱到要人地滿月死咁濟?

佢開頭諗住夾埋良心裝修佬做鳩滿月 佢同滿月道過歉未? 佢d所謂澄清係割蓆割唔切 個裝修佬無你同意會拉埋你黎講? 個裝修佬開頭係威係勢你唔澄清? 裝修佬敗走之後你又話同自己無關?

總之潮洲佬就「一定無錯」

由頭到尾 潮洲佬自稱黃店 但思維就同藍屍無分別 黃圈點解俾人睇死就係呢d人搞彎晒 自己唔做好自已 淨係識搞小圈子圍威喂 幫自己搵錢
佢做第一
佢帶hit咗就可以屈人抄佢?
佢申請咗食譜專利先講啦

阿一煮鮑魚夠帶hit咗
咁第一個煮鮑魚嘅
屌柒咗阿一抄未呀

花膠米之父aka廣島蠔米之父
普遍情況下食譜無專利 所以先要人憑良心去分

另外呢個社會係咁㗎啦 老實講發展左咁多個世紀 乜柒combination都試過啦 咁潮州人試到呢個combination又成功做大到咪叻 後者見佢好搵走去跟風 只可以話好打極有限
最後都係一句啦

當XXX新竹米粉係潮州人係香港做hit嘅時候
你再search下全港範圍相似菜式嘅舖頭係邊到
你就會發現有兩間舖特別近

只有一個原因 抄完人想吸埋客 複製潮州人嘅「成功」

太急功近利囉我覺得 希望滿月老細放眼未來啦 要長做長有嘅話 你抄成世咩
潮州人拎台灣新竹米粉自high醜唔醜啲
台灣人屌柒佢偷台灣嘢未
話說中華民國其實最一開頭係一班大陸人敗走過去 所以你先見台灣好多人講台語,同閩南話差唔多。
唔講乜,潮州人日日告急開新鋪搵大錢
使撚我去食咩,永久BLACK LIST
叫佢搵裝修佬食個專利米粉啦
國民黨外省人多喎ching
條友幫潮州人幫到差認自己係中國人咋
我都係,見到滿月啱啱出咗post,因為上唔到網打唔到電話無左班客頂唔順要拉閘,仲要有班仆街報食環搞佢
本身覺得潮州人其實有不滿都合理,但商業社會就係咁,之前個d乜鬼古早蛋糕咪又係開到一街都係,但係佢夾埋黑心裝修佬煮死人個下真係心腸歹毒,永久blacklist
抵撚死啦
垃圾學乜人開舖
以為請人地舖個廚師照copy就有人幫襯
點呀小米版iphone咁呀
學埋啲大陸賤種嘢
真黃既話都幾撚賤
唔係特別近
係直頭響隔離舖
潮州佬你有客呀?
快D歡迎人啦
快D拎你個公司機密專利濃湯寶米粉出黎啦
阿媽係女人,但好多人仲當 黃=良知。

明明只黃藍從頭到尾只係政見之分。
講左幾多次,隔離果間係賣甜品蛋卷

新果間茶記係兩個黨鐵站之外
哇 睇到眼都突
兜到我而家都唔知個黑心潮洲佬藍定黃
即係你幫潮州人認係中國人?
幫埋台灣人認埋係中國人?
大路到花膠米粉。

有乜專利可言?
賣咗幾十年嘅嘢,近年少咗人做,佢就有專利呀?

咁狗仔粉少咗人整,係咪又十八座專利呀

最無良心就裝修佬 最撚黑心咪潮州人
潮州佬你含撚啦屌你老母閪
潮洲佬扮無野喎
裝修佬都道左歉
潮洲佬大炒車
你咁講叫fb而家僅存果少少死忠情何以堪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞