又發生黃店內鬥… 疑似《滿月》撬走《潮州人》員工再扮襲其招牌菜

557 回覆
115 Like 12 Dislike
主要控罪有2個

1. 潮州人認為滿月直抄佢餐牌

2. 裝修佬話佢冇比尾數
睇完Facebook 啲網軍我覺得滿月好慘

潮州人單嘢好多人以為係全menu 照炒 開間主打花膠米嘅餐廳係潮州人隔離頂佢

而事實上潮州人係太子佢係長沙灣 主打茶記當中加左幾款花膠米

裝修單嘢唔知係好多人無裝修經驗定點 尾數呢樣野係個客同師傅嘅博奕 你唔俾尾數唔會埋尾 你未做到八八九九又亦唔會俾尾數

滿月兩邊都有回應 但我見佢回應完裝修就俾人spin 去潮州米 回應潮州米就spin 去裝修
咁撚過份
到到都有沙嗲牛嫁啦
大把花生
1) 屋企都試過幾次裝修,有時真係會同裝修團隊有拗撬而決定唔俾尾數,佢地行規就係咁,點解要最尾先俾尾數就係保障埋俾錢果個

2) 其實抄人菜式好正常,勿當奴都直炒老麥,仲要呢啲唔係特別既菜式,咁以後開茶記真係要去問下係唔係唔可以沖奶茶賣亁炒牛河
黃色經濟圈就係比呢啲害群之馬累死
先假設佢真係前員工帶舊公司資料走
點解有問題??
機密保密係公司既責任
你要怕既就簽合約加多條
一係就唔好比個員工知

上面好多人都提到一個point
員工只係睇人工
老闆就睇你有咩技能
你可以鬧條友反骨
餐牌似既 你就申請專利告人侵權
依個商業社會黎 以為學生哥抄功課咩

利申:兩間野都唔識
D花膠米、餐牌炒到一式一樣
唔係文中所指 干炒牛河、楊州炒飯咁簡單wo

咁都冇話抄,同PlayPlayEgg話冇抄PlayPlayDuck,因為公司size唔同,請人唔同,個字唔同有咩分別
大佬,珍珠奶茶都話抄,不如拎埋凍奶茶既專利呀笨
邊個好食邊個贏
樓主 pin 啦 抄到價錢都一樣都話冇抄
2022仲講乜鳩黃店根本on9
咁多年除咗不停內鬥 互批鬥 得閒打下飛機話自己幾幫同路人
從來都未見過有一間真係搞得好 煩撚到
不過咁講預咗又比人屈毛
咁的確衰啲 屌名都唔改
又咁問 如果佢唔用呢啲名 自己改返名 仲應唔應該屌佢
感情最後都只係一盤生意
抄乜鳩 拎左版權定專利? 係咪成條街都唔比請佢舊人同賣米粉? 你告得入跟你姓 傻鳩
有道是:

你和他說道理,他跟你耍流氓;
你跟他耍流氓,他跟你講法制;
你跟他講法例,他跟你講政治;
你跟他講政治,他跟你講國情;
你跟他講國情,他跟你講接軌;
你跟他講接軌,他跟你講文化;
你跟他講文化,他跟你講孔子;
你跟他講孔子,他跟你講老子;
你跟他講老子,他給你裝孫子;
你給他裝孫子,他說你是傻子;
你真的成了傻子,他就跟你真的講道理。
黃店/藍店都係一種宣傳手法啫
Lou出現
貴圈真亂
點解咁仆街
屌你又用支那啲文, 收皮啦
改名屌得重甘,之前抄唇茶嗰間
睇紅viu咪要去黃店買贖罪卷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞