又發生黃店內鬥… 疑似《滿月》撬走《潮州人》員工再扮襲其招牌菜

557 回覆
115 Like 12 Dislike
你google 下良心裝修佬
第個post畀人插到啪啪聲喇
睇咗對話
抵佢俾人屌
睇埋手工圖
40幾萬裝修裝成咁,畀我會發癲
錯到咁離譜都咁搶口
佢原則上根本有問題,d嘢錯到咁係叫未完工,分分鐘大數都收唔足唔好話尾數,滿月已經好客氣,佢都只可以水下d行外客仔,如果係大公司實claim爆佢錢同期
其實大家嘈緊2個方向
1.野食既野差唔多係冇問題既,主要都係睇下邊度啱你口味
2.抄人野唔啱,道德問題

先黎講下1
以呢個理論滿月完全冇問題
咁潮州人呢?
惡言話人地抄佢出PO鬧人咁係小家小器囉~
黑心指數0比1潮州人領先

再黎講下2.
如果抄人野係唔啱既
咁為咩唔鬧潮州人抄人野?
根本上D野唔係原創既
潮州人抄人野冇問題,滿月抄人野就有問題
咩道理
有問題就係2邊都有問題
黑心指數1比1打和

一開始講既撬走潮州人個廚
以潮州人聲稱係冇預警辭職
就算係真呢個明顯係個廚既問題關滿月咩事
係個廚問題就好有可能係佢一慣既做法
潮州人請個廚既時候都唔係學徒黎啦
即係潮州人都犯左撬走人個廚既呢件事
結果上潮州人同月都唔啱
黑心指數1比1 打和

件事潮州人仲出PO告狀
大家做同樣既野咩理由你可以鬧人先?
黑心指數0比1潮州人領先

理論1
黑心指數0比1潮州人黑心D
理論2
黑心指數2比3仲係潮州人黑心D
咁真係唔明幫潮州人既理由係咩?
佢唔覺
因為…你喜啦
抄你又點
申請咗專利?
話人撬人就更加on9
依家撬你條女咩?打份工咋
自己反省下做咩事留唔住個員工仲好
依家啲廚房佬份合約係唔係會寫明唔可以偷菜單
理由係

炒車唔想認,唯有死撐

依個係港豬黃屍普遍行為模式
所以先鬥唔贏共狗
因為好多黃屍講到尾只係無權無勢嘅共狗
其實唔係好明假設潮州人得嗰位廚師先識做花膠湯米粉,之後比滿月撬走咗去做花膠湯米粉,呢件事有乜出賣舊公司商業機密你個商業機密係濃湯寶咋嘛,你咁講d酒店中廚唔洗轉工啦,好多酒店都係睇中個大廚識煮某樣嘢先請佢

另外,睇返timeline先
1 Dec 係滿月裝修期間已經有廣島蠔米粉宣傳單張
17 Dec 潮州人廚師先辭職

而滿月聲稱喺廚房大佬係試業20日後先提議賣花膠米之類既菜式

咁究極滿月宣傳單張入面既廣島蠔米粉係自己諗定廚房大佬提議?

媽 我好亂
你講咁多都係想話個廚辭職之前已經同滿月通水有乜佢識煮姐 第一,佢有計劃辭職,同下一任老闆講自己識煮乜,下一任老闆預先加落menu有乜問題?第二,廣島蠔米粉同花膠米粉係一樣?滿月就算自己諗住煮定個廚師提議煮又犯咗咩道德問題?而家廚師係咪將任何潮州人嘅商業秘方偷咗比滿月?如果有潮州人咁想煮死滿月佢會唔講?
滿月講大話都唔係道德問題
已經可以唔洗同你講落去

大佬呀,係人地個廚未辭職已經將人個menu搬字過紙,,仲要係隔離舖,稍為有道德都唔會咁做啦
唔通我開間燒味鋪又叫抄友利坊?
其實滿月同潮州佬間舖好遠下 如果你真係要咁咬文嚼字咁花膠湯米同蠔米係咪同一樣嘢?個廚話加埋花膠湯米之類嘅嘢一定係蠔米同蜆米?之後潮州佬又話個廚房係冇通知之下離職,但係佢自己有upload張cap圖係個廚房同佢講唔做,佢唔係講大話?
屌啲茶記賣熱奶茶都係抄人啦
滿月間蛋糕舖係正潮州人隔離舖位呀尸兄
廣島蠔米”之類”呀
你慢慢睇清楚佢地兩個關於米既Menu先啦
我其實同意你講如果滿月專登要個廚偷人哋秘方再係隔離開鋪係有道德問題,但係而家佢湯底又無秘方滿月又開到冇雷公咁遠咁都要俾佢祝死全家又話要抵制嗰啲食滿月嘅客人,有冇再閪d
佢搬左去長沙灣啦大佬
希望你知道滿月同滿月食堂係兩間舖 但同一個老細
識唔識咩叫避嫌呀
道德呢啲嘢真係每個人嘅標準都唔同
避咩嫌,有咩嫌要避由頭到尾都係你話人唔道德,但有乜唔道德又講唔到,佢個花膠米又唔係原創,潮州佬開個陣有冇話要避嫌佢而家開正潮州佬隔離賣叫人咪撚去潮州佬度食?
畫公仔唔係要畫出腸呀嘛
咪就係廚師佬喺未辭職嗰陣時已經同滿月溝通好要岀廣島蠔花膠肥牛雞翼蜆米既menu囉

又係度周圍spin話叫人唔好賣
唔係唔比你賣 係話你咁做冇道德啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞