[KPOP] K-POP 2022討論區(3)

1001 回覆
6 Like 19 Dislike
佢唔提早解約就趕唔切報造星四,提早解約就報唔到999,點都係錯過機會。
220118 NEWSIS 更新 相關新聞一則翻譯:
6人女子組合"Apink"成員孫娜恩將一同製作特別專輯,但不參加相關活動。

孫娜恩所屬公司YG娛樂18日表示:"孫娜恩因為無法協調正在協商中的下一部作品的日程安排,所以除了2月發行的Apink特別專輯的封面和MV之外,不能參加其他活動。"

孫娜恩通過YG表示:"雖然因為日程問題不能一起參加這次活動很遺憾,但是希望大家多多支持特別專輯和成員們。"
要拍咩大作
佢報到 999都唔覺得佢出到贏到小婷小婷比佢更好
想同大家討論一下有關於中字翻譯質素呢樣野

以我自己既準則, 我會要求 翻譯準確率 > 85~90% 先至會出片 (基本上唔係local韓國人好難做到 >90%) ,通常譯唔到既地方我會留空
但我所見,目前有一啲中字片既翻譯都係質素比較參差, 準確率 <80% , 重點係唔識譯既地方,有啲人會自己作啲野入去,但睇既人多數唔識韓文,唔會知道佢譯錯

大家對中字既要求又係點?
A 有得睇就得,有神就要拜,質素呢家野唔係重要野黎
B 我自己係重質大過量
我唔識點知佢譯成點
我點要求佢有質素
我就算重質大過量都判斷唔到佢係高質定低質
Shine其實係有機會
只不過好衰唔衰一個前隊友爆拍拖
搞到成隊人氣插晒水
事實證明仲留喺JYP可以仲有咩前途
姐弟戀潮流
等佢地Comeback
上次I Burn成張專輯
首首都好聽
姐弟戀係大趨勢
忽然諗,佢宜家咁樣半天吊又無job,是咪重霉過李國麟玩帶貨嗰啲?
錠狗黎緊上深圳衛視同班大陸人”朋友”拍節目
我唔使睇中字
佢報就搶左真個定位
點睇舒華頂哂佢好朋友穗珍啲part唱?
實力好似進步咗好多喔
咁咪太多外國人
Mnet唔會俾呢啲事發生
笑死
唔同公司
冇得一齊comeback
好正常啫
唔係做得太核突嘅話
多少都會有fans幫手兜 (唔係佢打嘅/公司迫/身不由己…)
所有 唔同原本公司續約
然後話組合照舊嘅case
都係呃鳩fans
Cherry bullet 都出3個啦 即係MAY J group 咁
如果佢冇解娥 出多個C group唔係冇可能
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞