教書圍爐區

744 回覆
41 Like 175 Dislike
我也是醉了
咁呢個係市場問題,而家咁多人走佬,咁冇人做咁間學校都要請人架
學生哭能死,要每個月叫老母俾錢補習
真係的,有中同dse 英文lv4照教中學英文,個pt pgde係鯨大讀
校長其實唔理嘅, 佢覺得你識英文, 就所有科都可以教
學術背景同能力都差唔多
笑到
個問題係嚴重overpaid啦
非常同意,教書work life balance 幾好
唔講放假
出面要出幾多個月糧先追到教畜人工
你講得好岩,
撈得咁霉係衰咩
睇係乜banding ,如果係band 3
搵個拎A同拎D入去教係無乜分別
因為band 3 唔撚需要教書,只需要教人
根本係成堆文盲,I go to school by bus 都唔撚識
小部分連登仔自己讀band3,見嘅老師咪就係lv4/D 非三大grad
邊到
band 2/3中學
所以話其實政府應該強制d教育界人士起入職前先入其他行業做返兩年嘢先,等佢哋攞返d社會經驗,唔好成日搵咩大貓MT AO 精算師 同自己比,仲要帶住呢d古怪諗法誤人子弟

同埋真心想講收皮啦以上呢d職業你再考十次都考唔撚到呀,EO或同級公務員/二三線大公司MT 應該已經係你們同輩之中最好最好果堆咁際,最撚憎人佔了便宜還賣乖
其實好撚多校長特登請專教bottom 的老師
依批老師英文唔撚好勁,但教佢地勝任有餘啦
我個客話我知,佢d學生連 he she 都分唔撚到
因為教畜局為左慳錢,將d Sen 放落普通學校教
Band 2 中 尾的學校,隨時有15-20% 學生都有學習障礙
Band3 學校, over 30% 係Sen
Bottom 10 全校無幾個係正常人
搵個英文拎A去教佢地,根本係浪費資源
除非本身識個校長或者係教友,否則唔會請
但係行行都係識人大晒㗎
擺明請黎教差班
公司都未返過學人講辛苦壓力大
Band 1到band 3都要跑數架師兄
Band 3 跑數,咪就係將最有能力的學生集中係一班
然後比最勁的老師教
其他班就當廢物處理,由最識管理秩序的老師教
由band1 到band3 學校,9成都係咁處理
去到bottom 10 學校,我另一個客同我講
個校長講撚完間學校背景,然後話如果無問題就可以立即簽約。唔撚駛跑數。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞