教書圍爐區

744 回覆
41 Like 175 Dislike
做到醫生係因為佢能力令佢可以揀醫生做 但你做老師係因為你能力令你只可以得老師揀先呢個糧 唔好講咩 你dse 分數已經注定一切
點解你會覺得老師可以同醫生比? 做老師門欖講緊係20分唔洗既edu 同人地35分比?
門欖咋
大把同事會考幾隻A(包括我)
尤其教選修科果d
做得老師
一係就掹車邊入教育大學
一係就其他大學讀到戇鳩鳩冇工作能力就走去讀教育文憑
畀幾皮嘢你哋執到啦
我認無能力,做到jre officer就唔教 了
攞自己同狗比 你都知自己同狗一樣overpay呢
咁難撈就出番私人市場,發揮你嘅能力去搵份well paid嘅工啦
事旦啦
全香港中學咁多教席
喺連登仔眼中全部都係讀教大出身
咁嘅眼界講經咩
留返啖氣暖肚好過啦
咁你唔去做狗? 門檻更低 人工更高 。
Training 26000 出黎加2個pt 28000
老師起薪只係得3皮幾 但要20分wo
又係你地拎醫生黎比先 唔夠講又拎埋狗黎講?
龍門任你擺 ok
講工作能力 你地比起其他職業有乜撚專業呢請問
究竟一般教書的係咪放假放到傻左唔知一般打工仔只放公眾假期?
試個俾個教書的聖誕節長假時約出去玩
我同佢講打工仔要返工只放紅日
首先,得一個人提出醫生
而就算講醫生,我都係想講係「有牌」而決定你係咪專業人士同值唔值高人工

乜你估阿豬阿狗都入得班房睇住班學生呀?你知唔知教育則例點寫呀?
教師係要註冊,唔係好似補習老師咁撚樣。老師要負既刑事責任基本上比你一般公司重,你一個垃圾freshgrad唔值錢就係因為你係人都取替到。同埋,其他醫療系職業人工都咁高都係有個牌咋

但你自己focus係「能力」個度,而且只係用分咁膚淺,我咪同你講警犬囉

提外話呀 有個post叫教育主任(行政),處理教師註冊,人工高過校長同督學架。但只係普通老師就可以轉去做架啦,咁係咪又係唔值咁既人工呀?
好想轉入局做督學
盧sir教咗幾耐書,一路睇開教席post
而就算講dc9,我都係想講係「有牌」而決定你係咪專業人士同值唔值高人工

乜你估阿豬阿狗都撚得掂架的士架??你知唔知的士則例點寫呀?
Dc9係要註冊,唔係好似Uber 咁撚樣。Dc9要負既刑事責任基本上比你一般公司重,你一個垃圾freshgrad唔值錢就係因為你係人都取替到。同埋,其他醫療系職業人工都咁高都係有個牌咋

但你自己focus係「能力」個度,而且只係用分咁膚淺,我咪同你講警犬囉

提外話呀 有個post叫的士負責人(行政),租的士出去,人工高過dc9同Uber 架。但只係普通dc9有的士牌就可以轉去做架啦,咁係咪又係唔值咁既人工呀?

傻閪打咁大段野 dc9係咪專業人士啊 你呢段野行行都塞個職業入去啦柒頭 咪證明你老師唔撚係專業啦
7年
算啦,係連登開教師、社工、醫護post就預左啦
話明圍爐,開得就唔好同外行人嘈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞