教書圍爐區

744 回覆
41 Like 175 Dislike
STEM係全世界都好注重,假太空係唔識嘢嘅老師所造成,做唔掂就應該辭職,唔好呃人呃學生呃校長
全世界注重=/= 學校搞既project唔係假大空

聽過有老細叫係學校搞元宇宙
所謂注重STEM嘅地方係美國
而且中學推行STEM只係捉錯用神 唔正視美國本身嘅基礎教育完全失敗
要靠外援先處理到STEM subject
事實上STEM嘅基礎就係札實嘅數理化生呢啲基本功
呢方面印度人就有好足夠嘅基本功啦 講到尾印度咪又係好似香港咁操操操
仲有呀 地表最強嘅大學MIT科科都成堆assignments midterms + final㗎啦
睇吓mit open course 有啲科畀埋past paper你操
已經話俾大家知應該點樣學習 打好基本功
英國,中國都好著重
老師應該要拒絕啦
同老細講唔識咪算,無謂呃人呃校長呃學生
人地都好多實驗堂,project base course
兩樣都有做
香港間間學校開理科都有實驗堂㗎啦
以前AL同宜家DSE都有TAS/SBA評核實驗表現添
Project learning喺香港坐底玩咗廿年啦喎
乜原來你眼中嘅STEM只係香港行咗廿幾年嘅嘢嚟咋
美國著重STEM因為要補底
中國著重STEM因為要搵人材
香港著重STEM因為要洗錢
Project base喎,實驗呢啲唔係基本要有咩
乜你細個冇做過project咩
小學同初中都做唔少啦
而且以DSE以至AL學過嘅皮毛知識 其實有乜春可以research出嚟
根本中學理科只係science school engineering school同medic school嘅預備班
最緊要係打好基礎
冇基礎講乜春探究

仲有呀 bio SBA係近年先放寛唔需要學生設計實驗
頭幾屆DSE以至以前AL bio TAS都要設計實驗
STEM根本就係要啲細路仔適應下個社會,了解吓現在嘅科技
以前夠打好基礎啦,你睇吓依家班老屎忽乜都唔識咁
有咗stem先少咗啲科技盲
真係純粹想細路了解宜家嘅科技就應該將相關內容納入科技教育學習領域
而唔係巧立明目作一個似是而非嘅term去搞大龍鳳
STEM經常提及「探究活動」 絕對唔係盲目去玩一堆唔知幾時會過時嘅「科技」
問題係冇相當嘅知識基礎根本唔會做到「探究」
中國著重嘅只係IT
所謂「生化環材 四大天坑」喺中國已經講咗好多年
自己又唔識又教唔到學生,有唔拒絕校長,咁咪變咗場大龍鳳囉
如果個老師識,咁點會教唔到個學生呢啲科技嘅基礎呢
根本就係啲老師又想上位,但又無基礎知識咪搞到咁囉
準確啲黎講唔只係IT,所有工科都係,尤其係修橋舖路個啲上面搵好多錢。

同一時間pure science係大陸都係乞食
講真,小學加減乘除都未識搞乜鬼STEM,我寧願同班小學生講科普故事,等佢地敬畏下科學仲好。
咩年代呀你
其實唔識STEM嗰個係你
成堆tech nerd以為塞哂啲so called high tech嘢落中小學就以為係整STEM
完全就係另一個通識亂局
古人用個口食飯
宜家係咪為咗時代進步要改用靜脈注射將營養打入身體
大陸讀pure science轉去教書極難
真係正宗哂銀時
根本係班老師無知所以教唔到啲乜
連科技既基礎知識都無,緊係只可以夾硬塞落去啦
古人用毛筆,所以我地都用返毛筆
其實依家方向係推緊problem solving同、design thinking 、動手能力
齋學個科技真係同現有嘅科冇分別
科技,你用支螺絲批都係科技
雖然香港落後緊,好多毒要除,但我相信好多老師都努力緊,去掂去做
中國STEM其實唔差,國際大比賽好多時都係中國同美國學生爭冠軍
你呢啲tech nerd一日到黑就淨係識攬住啲所謂高科技喺度打飛機
咩AI 咩machine learning 乜柒coding
宜家連高中M1 M2嘅課時課程問題都未搞得掂 仲講乜撚machine learning
更加唔好講STEM唔係科技教育堂 目的唔應該只係教學生一堆so called現代科技 (呢樣嘢應該擺落ICT度 唔係巧立名目作舊叫STEM嘅嘢出嚟累街坊)
STEM真正講求嘅係點樣綜合同應用唔同領域嘅知識 不過我始終唔相信呢樣嘢喺中小學實行到
偏偏香港中小學同教育局成堆tech nerd on 99咁字都未識解就推全世界玩大龍鳳

啲強調所謂STEM嘅band 3仲好笑 啲學生連初中以至高小嘅數學都未搞得掂就去玩STEM
最佳例子咪嗰件星之子陳易希囉 CE 12分 maths得D直接入去讀UST
到頭來咪又係勉強畢業 俾佢破例入咗UST 佢又研究到啲乜春出嚟呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞