教書圍爐區

744 回覆
41 Like 175 Dislike
最撚憎就係post學生功課 呢d教畜擺明本身係自大狂扮曬野 完全係行業老鼠屎影衰曬老師呢一行

調返轉d學生影鳩佢教書教到一pat屎再post上youtube 又得唔得?

教出個垃圾學生交垃圾功課 仲好似叻唔切咁周圍同人講 真係人唔笑狗都吠 完全無d教德都學人做老師
最慘出面好多要考牌既工都要受返3,5,7年先考到,到時先30k出頭,都追唔到D教書既FG,而同期教書既舊同學已經跳point跳到4xk。

仲有教書唔洗真係去「考」牌,除佐報pgde個下個interview之外(當初jupas直入個班再易D),幾乎再冇任何關卡要再過。出面考工程師/會計師/建築師個D牌要考幾次,要承受考唔到既風險之餘,到時仲要洗濕晒個頭,浪費時間。

都仲未計埋本身考牌同時要返工下所承受既既壓力同辛苦,教書唔需要經歷呢D野。

剩係講個牌,時間,難度,風險,辛苦程度,出面好多考牌工比老師差。但人工卻不及老師。
好睇份工岩唔岩自己
識唔少老師跳出來做,然後個人開心晒,抑鬱都好返
亦識人跳去做老師,覺得好爽

老師、社工這些工種,一來係對人,二來人工係固定
滿足感由個服務對象feedback而來
Sale , aa 依類係有佣收,服務對象有乜feedback 唔撚重要,重點係收到幾撚多錢

如果做到好撚灰心,就辭職啦
如果你地圍爐,係傾點撚樣可以教好d學生,share 下教學技巧、成功經驗,互相交流係好事
如果只係呻幾撚慘,就收皮啦
想問下公開考試得16、7分嘅老師點駁?
係咪又想講讀到書唔一定識教?
咁你真係好叻 咁撚廢都識教書
仲可以屌學生妹
有同事食咗好多學生妹 好提子
都用左幾個月去熟悉成套流程,始終兩個行業差好遠
覺得邊方面辛苦多d?不過ching由服務業轉過黎都好勁
其他都同意,但以上列舉既三個「師」考完牌出黎人工方面係絕對跑贏老師,不過付出既時間精力承唔承受到就又係另一回事。
想知點入到官校做?公務猿果隻?
面試到底要咩人?
點解想做官校老師?
你會點答?
想要一個合眼緣又聽話的公務員
如果你曾經係公務員係會著數d
轉行
答官校最近貼教育局教學政策
直接受教育局管轄
官校係咪無校監無校董?
每年九月左右都會有新一年AEO(T)既招聘,你有報就得。以前都話要三年經先可以申請,近黎等人用,取消埋呢個要求了。佢要一啲較為全面既人,因為你入左去,佢都唔知你派B1定B3官校。

佢啲問題唔會好似津校咁實戰,會有課程主任問你課程內容,會有校長問題行政同教學野,都會有panel問你教學法同學科見識。同外評一樣,政府野就係tick格仔,你唔洗咁刻意去sell,面面俱圓就得,而家等人用,唔洗點突出,穩守冇問題通常都過到。

利申:做過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞