教書圍爐區

744 回覆
41 Like 175 Dislike
邊撚個話唔係為錢?你老母話?咁撚叻又羨慕唔見你黎做?定你垃圾到連教畜都無能力做啊?放假做野係真事有啲咩要死撐?
咁撚hea 唔見你入行攞4萬
懷疑人生因為你忘記初衷
根本係教師批鬥區 10個留言9個批鬥
點會有建設性討論
如果想有心靈安慰 呢到唔會有
都係算啦 留返啲時間要備課算
我覺得老師最辛苦唔係教書備課而係應付同事之間既人際關係,事關老師之間啲辦公室政治仲煩過出面。自己有屋企人做呢行深有體會
唔洗頂我唔順,我唔係做老師
廢物你知我知單眼佬都知,但老校就係要捽
9成?絕對唔係

利申: 科主任
跑數我都明
最差的班要有2仔
但perm 左,我個客話我知,老細捽佢條毛就差唔多
佢大撚返個校長,叫佢睇下收乜q學生先,有能力就落去教3堂,睇下學生有乜收穫
學校依種地方,都係人善被人欺
你夠黑心夠賤,就唔撚會被校長捽到數
夾埋其他人趕走個校長都得
當然,你係教育界,一定比我熟
我都係聽d客吹水
我engine轉過黎,相比之下老師真係好好多,做人知足最緊要,做緊老師又眼紅其他,唔洗做每個月比10皮你好冇,呢d人一世都唔會滿足
其實都係睇個市場
真係有AT 得萬幾蚊,亦有教席3萬以上,不過教席要牌。
講真 如果教席太低人工 去返萬尾 二萬頭
應該冇咩人肯做

而加教書佬咁多掣肘,又唔打得罰得學生,SEN學生又搞到堂堂七國咁亂。如果做唔好課管,學生交唔足野,個老師就俾人問罪。上頭又追考績,俾一大堆課外活動、Admin野,所以見到啲人話返足12個鐘一日係真事。

另外一樣野就係要考牌,普通Degree仔想入其實有難度。其實科科專科有牌都上30K,不過有人覺得教書佬個牌冇說服力、價值,咁冇辨法,始終人人都讀過書,覺得自己識教書,普遍人有呢個觀點。

所以都係個句,覺得高人工係結果,因為低人工會流失好多人。例
你聽啲客吹下好啦,津校個個校長土皇帝,你未趕到個校長走之前佢三振你出局先,玩投訴,EDB都係放番落校本處理,玩誰大誰惡,你咪寫信去IMC睇下校監聽邊個支笛。佢要執你程序,只要唔心急慢慢捉你錯處,你慢性壓力之下又睇下邊個長命啲。

其實收咩學生都好,只要有一定技巧,令肯讀既攞2唔難,亦都係對自己專業既交待。人人可教係基本既把持,如果連攞2都話好慘要大返個校長,咁你都係勸你個客另謀高就啦。
反而我覺得fair啦,明碼實價,你想三萬starting咪及早準備囉,呢個唔係市場咩?其實以前 AL 2A1B都係做CM,一開波得一萬四千,港大碩士三個學位都揾唔到正職都係事實,EDU老早就搞中學老師課程,以前都唔會點有學校請,係呢期幾年少子化,中學位要殺都前幾年殺哂,教局又將教改縮係半年內完成,時間差咪令個市又旺好多囉。

收入幾多係公開,職涯透明,市場係offer果啲人就果啲人,學校有需要就請,都唔明有咩好嘈。
岩岩交分. 又俾Subject leader 話個gradebook 入錯分, 咁對學生唔fair, 又話no one's fault.... sorry lor...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞