教書圍爐區

744 回覆
41 Like 175 Dislike
所以教大咪收咁低
都唔知有咩問題
咁大家學術背景同能力都差唔多既
不過咁講,係班fd 當中,自己做老師真係最輕鬆果個
頭一兩年係辛苦d,可能要帶野返屋企做;
但做耐左,教學同admin野都信手拈來之後,就已經無再試過帶野返屋企
Well-paided
唔好做老師出嚟害學生啦…
屌你老母
同行見到都好撚尷尬
新入行學人扮老屎忽
真,所以成日都好想轉工,贏頭輸尾,不過我廢
成日想睇下教育撚既心事

因為我地作為非教育界 無論做緊專業定非專業
幾乎都一致認為教育界人工太高
勁撚多假你唔撚講,一年差唔多1/3時間唔洗返工
嗯 但依家七八皮幾
咁你咪去考狗囉傻閪,把炮d唔做散仔做officer囉笨
坦白說, 我認為教書嘅工作量不算多

商營機構月入五萬以上, 壓力會好大, 教書的壓力遠遠追不上
19 20分做老師真係痴撚線,成績算中下嗰批,自己都未搞掂就去教人,仲喺度叫春話一個月「得」3萬幾
咁都要講句公道說話嘅, 讀書叻又唔代表教得好.
大學好多教授讀書都好叻, 但是教書又真係乏善足陳.
如何有效地演繹一個課堂都係一項專業, 底差的學生, 需要一個好嘅老師處理學習差異, 呢樣就係老師最值錢, 受人尊敬的地方.
謬誤嚟,讀書唔叻唔代表成績差,成績差你點話比人聽你對教緊個科有全面掌握?
點解要轉 你都岸撚鳩
緊係爭取再加人工
本身今屆立法會就有理順小學中高層結構同人工既議案 可惜不了了之
你估宜家好似以前咁放假真係放假咩
計計埋埋暑假有3分2係要返工
overpay呢樣係真 香港教書人工普遍高過其他國家
教書個班唔好拎其他行業比,講返同行業先有可比性
中大今年數教best5中位數30
真呀屌,你叫個拎4嘅教人,佢用自己嘅理解教出來嘅學生,最多咪又係得4
喺呢啲老師手下,學生真係要自學,甚至補習先得
不能一概而論, 大學和中學的確要深刻的學科知識

小學及幼稚園我認為方法重要
個教師唔識教可以train
錯concept 就冇得救
我可以告訴你, 有很多校長其實沒有所謂

特別有宗教背景的, UE拎D也是中學英文教師, 我也服了
上面有個well paided唔使深入認識,起碼都唔好錯啦
19 20分嗰啲老師真係不敢恭維
幼稚園唔係”教書”
小學嘅知識基礎其實十分重要,你要理順、具體化先教得明學生,唔好睇小小學教育
真,啱concept至少5/5*
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞