教書圍爐區

744 回覆
41 Like 175 Dislike
睇依個post既留言都睇得出做老師既人冇咁醒
太蠢做唔到本科,所以揀做老師。同埋好少見教得書嘅上連登,仲會覆post通常都係CDROM上黎恥笑下開心下
外面入黎既通常都比較片面,應該係呢個網絡年代既共識。

唔通又同佢講番之前縮班殺校好多有番十年經果啲都係楂住三大,AL冇A唔洗諗咩。我幾年前開始覆教席post果陣,個市正正常常,咪又係成日都提三大本科有5先有機會。係呢兩年開始少子化個市咪旺囉。

隻TQQQ 2000-2010年零回報都可以被人吹到上神枱,呢個年代咁認真做乜,佢地都係見到個現象再自己無限想象去解釋囉。
佢讀到先算啦年年大把人爭。之後又要考基準試如果你係語文老師。
好肉酸

真係唔好怪點解啲人覺得老師唔係專業
呢個真

成日都po學生做錯功課 跟住係到係咁恥笑
屌你老味,咪咁井底之蛙啦
每次睇到都覺得好撚on9

仲要條八婆當年都係交垃圾/出貓/抄功課,樣樣做齊,DSE中英文拎2真係唔知佢讀咩書,幫佢死補爛補完俾個咁既成績我真係恥辱

好彩我人工高過佢,唔係既話實俾佢串到仆街,仲話「如果你人工低過我,我會好後悔囉」

不過呢個世界係有好老師 唔會因為一個害群之馬專踩老師
得啦 講多都哂鳩氣啦
洗撚你地認同係咪專業咩 對我有咩影響
真係覺得係人都做得既 咪轉行黎體驗下
感受下由TA開始比人剝削既辛酸先啦
係係係 你哋份工最辛苦 其他工唔洗由低做起,唔洗比人剝削,唔洗面對老屎忽同辦公室政治,唔洗OT
老師好慘㗎

又冇假 人工又低 仲有好多野做㗎

如果唔係佢地有教學熱誠有使命感 呢份underpaid既垃圾工邊有人做

畢竟做得老師本身都係人中之龍 都係社會精英
True 講講下個家長搭嗲
講錯比人笑有咩問題?好委屈咩? 做私補教錯都比家長屌啦,更何況你一教錯就成班學生一齊錯
唔備課唔清好concept先教書 唔怪之得而家啲學生越嚟越差,原來你班人講錯都覺得無問題
呢啲咪教狗囉
死撚左佢啦,垃圾教蓄,能力又低dse20分都冇學人教書,誤人子弟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞