教書圍爐區

744 回覆
41 Like 175 Dislike
教書
但我冇抱怨
engineering with passion
恭喜你
咁你行動都答左自己邊份工最好啦 講經咁打一大篇野 果然適合做老師
驗腦啦傻鳩
咁樣都只係叫好啲啲? 教畜係咪真係咁離地?
有邊個份工拎住5,6皮野甚至更高係Work Life balance到
確定,你做15年左右升到spe連埋花紅同B仔已經跑贏同年老師好多,當然engine係大後期行業,前期冇老師咁舒服
你真係確定同期畢業個個做15年左右右
升到spe連埋花紅同B仔會有教畜個max?

你都係番去哄下的中學生啦
叫佢地畢業大學揀工程
EE,Mech,BS, civil etc
正wor 考入政府
師兄睇你都係engine畢業,做唔做過engine我就唔知,不過就算做過engine都可能有唔同既睇法。當gm老師maxmimum 8皮,我前公司spe絕對有呢個數,仲未計花紅B仔,當然你間公司我唔知。

btw哄去揀工程都唔會揀BS、Mech、EE啦
我都唔明啲人自己嗰行食屎要其他人一齊食屎係乜嘢心態
話人哋薪高糧準,又唔諗下自己揀錯科然後入唔到pgde,講咁多嘢入行丫笨

我諗緊讀乜master好,想讀個poly design master,但應該冇可能入到
band3
停到21號
變咗評論教師資格po 樓主開tg group好過啦
見到呢啲人一係直接屌鳩佢 一係直接打去學校投訴佢
無謂喺網上一碌鳩打一行人
係連登開教師、社工、醫護、公務員post就預左啦
話明圍爐就睇開d
你拎8萬來講
我都可以幾肯定話你知
有牌工程師15年拎8皮唔係大多數
好多engin佬都係5,6萬過世
但教書既幾乎係一定會過呢個數
就算你唔perm都係咁話

factor in埋工程佬考牌岩程+工作所受既額外痛苦,教書係完勝
人工幾多
未做過都感受到

真係未開始已經結束
只可以話engine上下限好大差別,淨係比叻果班engine係好過老師好多,比中層下層果班老師又係贏過engine,當然係綜合工時、工作環境、假期等等因素比較,唔係一昧睇人工
對於一般人黎講兩者有得揀我一定會揀老師,依家後生果批醒好多,或者建造業不復當年啦,如果唔係engine都唔會年年咁多人轉行
酸味濃到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞