教書圍爐區

744 回覆
41 Like 175 Dislike
做個Google form,落堂前同佢地傾個答案
每星期一一份,
同佢地講比個面都填下佢,大家都係想交貨姐,你好我好大家好

睇黎班中6 考前都未必面授到
又係鬥勤力時間
想問下 如果我今年final year, 冇報到基本法考試, 咁我今年係咪唔可以直接搵教席?
可以
但我上教育局個網睇佢又話

由 2022/23 學年起,所有公營學校新聘任的常額教師(包 括新入職教師、轉校教師、由核准編制外(以現金津貼支薪)轉 為編制內(以薪金津貼支薪)的教師),以及月薪臨時教師(包括官立學校的月薪非公務員教師)必須在《基本法》測試取得及格,方可獲考慮聘用

可以
但我上教育局個網睇佢又話

由 2022/23 學年起,所有公營學校新聘任的常額教師(包 括新入職教師、轉校教師、由核准編制外(以現金津貼支薪)轉 為編制內(以薪金津貼支薪)的教師),以及月薪臨時教師(包括官立學校的月薪非公務員教師)必須在《基本法》測試取得及格,方可獲考慮聘用

即係唔perm得,但係合約制得
唔該晒
聽日開學啦,有d唔捨得呢個新年假
咁月薪臨時教師啫係咩?代課老師?定係contract
計月薪嘅代課(?)
係,如果啲同事請得長或者年中退休的話,EDB會批月薪代課。
訓唔著,聽日第一日wfh 10點先上第一堂
又好似唔係喎朋友
有一段係咁:由2022/23學年起,所有公營學校新聘任的教師,必須在《基本法》測試取得及格,方可獲考慮聘用。

好似講緊contact 新入職同 轉perm果班都要考基本法
問 3‥ 如學校擬聘用的教師於聘用時還未通過《基本法》測試, 學校是否可以聘用該教師?
答 3‥ 按照規定,公營學校聘用核准編制內或月薪臨時教師,必 須確定他們已在有關通告所述的《基本法》測試取得及格 成績。
屌成班教畜以為自己好撚辛苦
仲要話啲人只係睇你地多假 人工唔高
屌你地fresh grad 38k 仲唔撚高 唔成正比
放假放足成90日仲唔夠
咁咪學個啲老屎忽 hea 教囉
快!快啲入行!
核准編制內係perm?
又好似係
都係聽班老師朋友講
你諗住教咩科呀
你地除左叫外行人快撚d入黎送死仲識講咩?
所以話教畜冇撚用就係冇撚用
人地屌柒你多假期唔撚洗做
唔撚係以理說服人
一味就淨係識得叫人入行入行
入你老母咩戇鳩
對唔住,知錯了,會盡量使自己成為有用嘅老師好羨慕你哋有14日AL可以自己揀
6點起身放工6點番屋企12點訓嘅生活又唔一定做老師先有
但老師一定係呢個工時中,最高人工嘅職業對唔住,除左老師之外我真係冇能力做其他野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞