教書圍爐區

744 回覆
41 Like 175 Dislike
岩呀,Engineering已經包晒STM,我成日都唔明做乜要塞埋STM入去
宜家香港仲係好唔鼓勵動手做
越嚟越多學校cut DT cut home E
用電腦堂 初中商業呢啲科塞夠科技教育時數就算
由於啲學校cut DT cut home E 連帶呢啲科嘅師資訓練都cut埋
明明係大環境出事 條友唔知做乜鳩推落老師度
所以最近開番DT pgde
之後讀嘅都半桶水,識一樣半樣入去讀
香港本身可以DT轉型真係做創意創新果個方向
但係果代好多人唔肯變,繼續以工廠打工為本嘅DT
咪搞到好多人cut DT lor
教大入面d人都講過,當年師範班老師傅,都唔願意轉型,最後cut埋DT師範算,工場都冇埋。跟住依家搞到一鑊粥咁
做Coding 電子有電腦教,動手工藝有Va學,所以唔再重視DT同HE發展
我覺得有時大家太過睇少舊有嘅嘢
近年最俾心機搞STEM兼有啲成果出嚟嗰堆學校
好多以前都係工業中學
BTW教大DT PGDE其實咩事
你班教師真係好無知,細個唔接觸唔了解,咪好似班老屎忽咁電腦都唔識用囉
班老師連基礎能力都冇,對現代科技完全唔了解
係咪呢個年代鋸下木就叫動手,拎支螺絲批就叫科技
咁同60 70年代有乜分別
我淨係睇到你呢類tech nerd一日到黑就淨係識叫人未學行先學走
你哋完全唔明嗰堆乜柒未來科技係建基於學生要有相當語文同數學能力先有能力學識你講嗰堆嘢
宜家喺中學學calculus學到好似走鬼咁 放咗學用補課形式上返堂
連calculus都唔夠時間學 請問學乜鳩AI ML呀
連基礎知識都唔夠 綜合同應用乜鳩知識呀
只係想簡單介紹現代科技嘅 我一早提過可以擺落ICT度 唔需要整舊嘢叫STEM
純粹係你條文盲睇唔到咋 其實你哋呢啲咁有學識嘅tech nerd係咪連廣東話都唔撚識睇㗎

仲話全世界注重STEM
請問全世界邊個地方好似香港咁撚弱智 未撚學行先學走
唔預留課時俾M1 M2
搞到成堆學校要以課後補課形式教M1 M2
宜家仲無啦啦cut數學課時
都未計宜家DSE可以亂咁揀科 phy chem bio都讀唔哂
玩殘哂啲人嘅數理能力仲推乜柒STEM
接觸下人工智能代表要寫到?
寫到下coding代表要做devops?
教circuit 同機械要放係電腦科?
了解下circuit 定looping要m2?
問題係你班老師唔識扮識,連教錯學生都唔知
問題係呢堆嘢可以擺落現有嘅學科
例如ICT phy DAT
而唔係作一舊叫STEM嘅新嘢 然後要唔關事嘅學科老師落水

而且美國佬提倡STEM嘅目的唔係為咗教一堆新科技
係要綜合同應用知識去解決問題 佢哋想培養學生有problem solving skill同動手能力
只不過美國佬同你都唔明啲學生欠缺嘅係基礎學科能力
真正應該做嘅係加強鍛鍊學科基礎
應該焦點唔同

Edu degree就中小都要讀
Pgde就分咗兩邊

所以我都答你唔到
盧Sir 幾時開學
仲未有得WFH只係提早放工
半晝?
星期三 不過仲未知使唔使返去網課
我校高層們今日先第一日返工,都未有定案,但官校已經必須WFH,如果津校唔WFH然後有群組出現,高層們會有壓力。
官校中六唔面授
宜家唔係考mock咩
淨係安排監考同當值老師回校理論上行得通喎
冇啦,全世界都冇面授。但差老師洗唔洗返校。官校已經唔駛全部人番,但津校未知。
mock 都唔考
要考,只可考試不可面授
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞