教書圍爐區

744 回覆
41 Like 175 Dislike
督察/高級督察

學位及綜合招聘考試『中文運用』和『英文運用』試卷合格(一級或以上)或同等學歷
- 50,200元 至 91,615元 *

學位/副學士學位/高級文憑/文憑或同等學歷
- 48,500元 至 91,615元 *

預科畢業/“中學文憑五科3級”或同等學歷
- 47,080元 至 91,615元 *

警員

香港中學會考五科合格或以上成績,當中可包括[中國語文科及英國語文科],或任何五個香港中學文憑科目成績[包括﹕新高中科目第2級成績,應用學習科目「達標」成績(應用學習科目最多計算兩科),其他語言科目E級成績],或同等學歷
- 26,190元 至 44,380元 **

想入官校再轉督學,不過應該無咁美好
唔係話教書好荀
只係 大把工種性價比更低
我長遠都想做督學
不過做得太耐 去做嘅話要降薪
忘記咗,盧sir教咗幾多年?
Pfund 是否一個concern?
7年
對我唔係concern
入局做到pt 33有housing allowance 補返數
主要係因為覺得入班房教書越嚟越攰
想問下,7年心路歷程有咩變化,經歷反國教、19社運、20疫情
教咗呢幾年 最覺得係老師其實對學生影響真係有限 好多新人會因為啲學生唔交功課考得差 搞到又嬲又自責
但其實讀書呢樣嘢 最講係學生勤力同屋企嘅支援 所以真係唔好咁上心 唔係嘅話就會好辛苦
當然老師要做好自己本分

同埋而家教書越來越多限制 不論係學校學生同老師 都小心咗好多講野 教育局越來越多直接干預
我入過一間學校做 係佔中嘅時候 成個教員室都貼咗我要真普選 而家真係冇可能發生
而家上堂係黑板教書 落堂嘅時候我都叫學生擦咗先
費事唔小心有啲敏感嘢
所以反而覺得入局做仲安全
今年要宣誓
香港既教育制度 根本應該就要引入Switzerland 個套。

只有精英(唔一定係考試強)先可以做教師。
芬蘭直頭要master degree
入局唔洗點個人發揮,跟足指引就okay,我都想入局,希望能夠局中相見
根本就要PhD Degree先夠。

依加中學既課程 根本教得唔全面。你諗深一層,根本有啲野 中學課程知識沒提及到。

PhD Degree holder 讀PhD期間 會接觸到 該領域最新既development。

研究chem,可能要研究埋Machine Learning。只有依啲 先會引發下一代學生對學習既好奇心。
唔好玩啦,讀到PhD,就唔係做普及教育,而係喺嗰個領域專研啦。
根本就要咁。

只有依堆人較 普通UG教師 掌握更多知識,先有能力教得更全面。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞