一人幾樣讀完大學先發現嘅嘢

425 回覆
2926 Like 90 Dislike
lab report 每個禮拜一份
做政府workman好過你係私人公司做manager
做親report就發現絕大部份都係扑街

應該全部拉去打靶
唔好讀ust engine 同 science
呢個世界從來冇公平。
人生最大的抽獎就係genetic lottery,輸左就係輸左
你漏咗最重要嗰點 香港係畸形㗎

一般人嘅定義 我估係指讀乞食科嗰啲啦
唔做政府而有嗰個level嘅pay
我相信唔係本身好叻就多數有屋企support去做自己嘅嘢然後發揮得好
完全靠自己努力出到人頭地嘅我估得1%
Why not both?
有first hon唔使識人都掂??
自卑變自大?
1,3唔洗讀大學都知

2就真係,上大學前以為自己好撚叻,屌打晒身邊啲同學,上到大學發現自己只係普通水平,自己識嘅嘢好多人都識,自己睇極都睇唔明嘅嘢都有唔少人明
努力咗結果唔一定會好

要學識自己其實好平庸,要接受自己其實唔係勁人,點努力都好但都追唔過本身係天才既人
人地條路屋企/親戚比哂幾條大路你揀
點揀你都係嬴家
其實應該話, 覺得自己係平庸既. 就加入政府, 支持黨. 反正人生都冇目標, 賺完錢, 開心就算.
日後啲醫生呀乜師物師就係平時同你玩到on99嘅傻西
當你畢業袋10000蚊,仲要供養屋企條廢老你就明
擺脫自己社會階層已經超難,更遑論改變社會?
No offence
讀得Asso 姐係家底麻麻,讀書基礎麻麻
將來99.99%會為錢煩惱
你有能力抵抗地心吸力再講
學生會食prof
呢個真
說到底都係攞個平衡
唔好過份否定同高估自己姐
Final year好努力先叫搵到份叫好少少既工,
然後發覺無論你打工搵幾多,
都唔夠人地爸爸出果份零用多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞