一人幾樣讀完大學先發現嘅嘢

425 回覆
2926 Like 90 Dislike
1 香港大把有錢人。
上一代人好多都有物業,所以依家嘅大學生大部分都唔洗養屋企,無咩經濟壓力,唔洗搵啲好有錢嘅工就可以安安穩穩過一世

2 呢個世界大把叻人
唔好以為自己好特別、好聰明

3 對一般人而言,政府一定比私人工好
承上,私人市場競爭激烈,如果要喺私人市場搵超越政府嘅人工基本上要叻到不得了,搵到都無命享。
讀咩都好都應該考慮入政府慢慢做,起碼可以比較輕鬆咁升職加薪。
有有錢爸爸好過有first hon
自細被鼓勵思考問題解決問題 專心搵真正passion嘅嘢 好重要
應該話好多上一代未必好有錢
但都有物業
最少唔洗諗養屋企先
成個sem都冇上堂 份assignment可以2日內做好
發現話讀大學冇用嘅通常都冇好好咁讀過大學
True..人生學最多野係大學最尾兩年,無論學術上,學習能力上,定係個人成熟度都係
做既野一樣或者更少 人工高係出面1.5至2倍
仲永世唔炒 咁既設定點會有競爭力
3 對一般人而言,政府一定比私人工好
承上,私人市場競爭激烈,如果要喺私人市場搵超越政府嘅人工基本上要叻到不得了,搵到都無命享。
讀咩都好都應該考慮入政府慢慢做,起碼可以比較輕鬆咁升職加薪。

唔好咁諗 唔係咁的 唔好一試定生死 唔好畢業定生死
頭2個point正確
第3 point 唔係「一定」「叻到不得」「讀咩都好應該考慮..」
如果你仔女真心相信第3個point,你做父母會點?

咁即係同你細個同你老母講想學興趣班,你老豆老母同你講唔好搞咗多啦,你估你美斯,貝多芬咩?專心做功課,溫多d書,第時大個搵返好工(最快達至穩定唔洗諗下半世 eg政府)啦!
明白表達啲咩
但係香港生活係求錢㗎啦

現階段好過政府嘅工 真係唔係一般人努力就做到
我反而覺得呢個世界大把蠢人
興趣同工作係兩回事嚟
返興趣班唔代表想做返同類型工作
攞A range難過升天
讀完大學就明已經好叻
好過出黎做份閪工10幾年先醒覺
讀書叻少少唔代表有見識有品同識做人

好多人上左大學個腦就停止發育,有d返工開始停, 更多人生仔女之後停
咁係因為你以為自己好特別、好聰明
俾你點醒左 sorry 我出番去先
我明你講咩

其實真心知自己好多野都唔識 學野都唔覺得比人快 唔覺得比人叻比人勁

但讀咗大學同多咗人合作做野又好 傾計又好 有啲人真係好蠢

當然都大把勁人

總知就好懸殊
1. 唔好以為自己好聰明, 天外有天
2. 屋企有錢唔代表你會聰明過人,易入大學D.................但至少比公屋黎得輕鬆
不過唔好搵藉口
Band 3一樣有人讀大學
讀唔到既都有non-jupas
好多有錢人仔女入到大學,窮撚係少數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞