一人幾樣讀完大學先發現嘅嘢

425 回覆
2926 Like 90 Dislike
我中學班主任就係咁同我哋講入到大學就唔洗點讀書
結果入到U先發現唔讀書真係會fail
有啲人仲會成績差到被quit U
睇bonus 唔睇底薪,呢兩三年基本上可以收皮,加上租樓買樓冇人同你睇浮動bonus

身邊好多人成30歲搵得果兩萬幾,呢兩年仲要放無薪假,你問下佢重新揀過想唔想做公務員?
壓力都細d
又唔洗顧咁多野
窮撚放鬆無咁多選擇
要睇讀咩科
有時屋企環境問題
大學空餘時間都要攞哂嚟返parttime
慢慢就會發現
如果想搵有能力嘅朋友
首先係要自己都有相應能力

舊圖死咗 留言都講緊公屋背景 唔知嗰陣唔識blur定點 個功能應該2020年年頭都有 記得其他app 20年嗰陣都有得blur
識人好過識字
真,我真係超級感激我媽咪

如果佢唔係咁有錢,我一定今日過得好痛苦
冇讀上去,連加拿大都冇得過你去
1. 係香港一定要讀專科
2. 真心朋友係好少
1. 做人低調 / 謙虛 & 唔好自以為是
2. 錢可以解決好多問題
3. 家庭教育 & 識引導自己仔女思考好重要
係呀,我已經知呢個世界嘅運作係依靠
「價值體系」
所以我都忙住提升自己價值
為自己將來可以識到更好嘅人做好準備
咁講好似好老套,但係事實
以為自己人中之龍
但其實出到黎社會只係一粒微塵
講得好
大學識人好緊要
打到1999唔係寧願,係只想
無野啦,原來圈子唔同。你身邊多搵萬幾兩萬嘅人,唔怪得要睇底薪啦,成三十歲仲搵呢個價,衰啲講句,可以死咗去重新做人

自covid開始,bonus歷來最多喎。做幾年嘅bonus加exercised options多到可以full pay咁濟,加上三十頭中高層人員底薪有十幾萬/月,買樓過銀行壓力測試一啲都唔難。你睇吓,做公務員邊搵到咁多
係香港呢個娛樂至死嘅社會氛圍下
會追求進步嘅人通常都比較低調
尤其大學入面會比啲食玩訓嘅人標籤
大支嘢/扮哂嘢
但我覺得有上進嘅心態已經贏咗一半人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞