一人幾樣讀完大學先發現嘅嘢

425 回覆
2926 Like 90 Dislike
...
想知咩大學生去大brand到做得10年得兩萬蚊人工
我fg都已經2xk
身邊師兄30歲已經50-80k
呢個係banking and finance
但其他industry都未至於低人工到咁?
lm
要謙卑,同時要不卑不亢。
駁唔到,比例上一定係,由細到大啲教育都唔講,淨係煩少啲家庭野,唔洗PT,專心讀書已經好好多

同埋,有錢家庭好多都鼓勵仔女讀自己鍾意讀嘅 (反正無後顧之憂),自己鍾意,自然有心讀/有心做,成功機會又大增,成件事真心屈
我就係想證明私人市場搵多啲
先唔入政府
班同學 年年跳point 跟通脹
上年凍薪先平手⋯⋯
不過之後應該都係追唔到
有啲人你唔明點解佢係到,太勁
有啲人你唔明點解佢係到,咁蠢
點解係最尾嗰兩年
1. 首先自己要有料,人地先會對你有興趣。本質上交際同溝女一樣,唔係靠溝,而係靠吸人過嚟。大學做project如是,上莊如是,寫thesis亦如是

2. 一定要有鐵底朋友。流水朋友可以多,鐵底一定要有一兩個,緊急時候救命。

3. 人地去玩果陣記得去做野。唔好去做低價值交際,要記住近朱者赤 近墨者黑,日日飲酒絕少會飲出個酒仙出嚟

4. 大學相對嚟講算係最體現到社會既地方。大家既目標唔同,但都有一個公有既指標(gpa)去分人。唔同gpa係somehow有social class, 大學好既地方係起碼你可以嘗試奮鬥下去令自己爬上去, 而現實社會既gpa = 家底係好難靠自己努力爬到上頂

5. 如果你係出身於低下階層或者公屋撚,就 更 加 唔 可 以 大學果陣去做勞動型part time。補習呢類高cp既係ok既,但係打時薪工就不了。寧願借爆grant loan non mean都唔好而家為錢發錢寒。因為響大學呢個stage讀書同識大帶嚟既回報係還高於去做part time既回報。而且果類工做得多個人會變傻,變保守,社會有咩變化會容易比人gg (eg 而家移民潮)

6. 一般而言窮撚真係想發圍向上爬,其實讀個phd係個唔差既想法,不過要鬥得贏香港既大學既支那精英係相當難。香港地讀phd亦絕少有咩好成果......
真係讀大學 30歲 兩三萬?
咁伊個post 應該唔關佢哋事
久唔久提自己唔可以停
見到身邊有諗法/努力上進嘅人要群多啲一齊
多啲正面影響
其實反應快慢末必蠢,大把反應慢但係超聰明既人,諗得深諗得遠反而更加重要,但係香港太注重所謂醒目
我諗佢地都想死咗去重新做人
岩呀,真係好可悲
讀專科先脫到貧
3 係真

你痴到個高材生,大把source啦
香港好多gay佬
我調番轉
番工個腦先開始發育

利申:E&M工程狗
你識咩字亦代表你識咩人
所以香港樓價真係好平,
身邊師兄可以30歲搵5-8萬,兩個大學同學結婚買樓總收入有10-16萬 千幾萬樓合理到不得了
仲要差政府學債
無讀過書既人 係唔會識normal distribution
睇連登某台班fake news傻閪就知

講野講結論永遠用第一身感受
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞