一人幾樣讀完大學先發現嘅嘢

425 回覆
2926 Like 90 Dislike
你講個啲公司係幾廿年前個啲
依家startup有料既 founder 全部ug up
你估靠把口就做到專業人士/領域咩
呢啲風趣lecturer最好間間u都有啦
講漏左,佢連啲舊登粗口filter都照讀出黎然後扮睇唔明,全班笑到
題中x跟y的數值為你student id的。。。
真係時代唔同

呢家開公司嘅成本勁撚高
你窮撚請問點
無讀大學做咩工可以儲到筆錢開公司
而有錢嘅點會讀唔到大學

雖然有勁多funding
要r到funding 全部都要大學生
寫proposal 識師兄 去present

時代變左啦 大學的確未必係能力嘅象徵
但已經係品牌 reference
簡單黎講
有料嘅去private sector 打拚 e.g. Banking and finance / IT (香港得呢幾行有明確錢途)

次一等/ 有料但頹底嘅就去考jre / 紀律部隊 officer 搏下

Private sector 上限高 下限都高 有料計埋b仔30歲月入可以6-8萬 但都可能2萬3萬蚊就停止
政府上限唔高 (除左ao癲撚到6-8年可以10萬)
但有下限保證 (jre全部30k起級)

以上討論係大學生grad
肯學肯改就由佢啦,最閪係自己錯到九彩仲好意思負皮單打人
惡過共產黨
我就係想講呢樣嘢講得唔好
你解釋得好
好撚多
發現呢個世界真係乜人都有
原來可以咁奇怪
識親啲人的父母都有兩層樓或以上
佢地一結婚就自動有樓 買都唔洗買
商業登記證一年都係$250
Bootcamp狗
最慘係大學畢業 通街都係,畢業都係搵萬幾蚊至兩皮

無學歷阿姐都搵到兩皮
如果醒ge,升埋上去
唔醒ge, 你大學畢業都只會一直低下層。

除非摶到入政府工。。。廢人都可以跳point 跳爆
真,識一大堆去玩既朋友根本零作用。特別係平時鐘意講人壞話/話啲功課求其做都得/甚至叫人幫手點名個堆。

個堆人絕對會係你出事時笑鳩你、係你努力時阻止你、甚至見你冇人冇物就踩多你兩腳

朋友真係識一兩個交得心既就夠,唔駛成日一齊圍喂喂架
一路都唔明點解做藍領會易早生仔,唔係話而家時移勢易,生育率極低咩?大陸仲要鼓勵大家生三胎。
唔洗驚 你讀阿蘇好快就感受到
咪就係社交能力同語文能力叻囉
讀大學果陣,身邊有幾個xx珠寶鐘錶太子爺
先知道咩叫贏在起跑線
Top Up Degree算唔算大學生
唔差在加埋humanity 同business
有錢爸爸有用啲係真

但 first hon 就點都有用嘅,攞到就一定攞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞