一人幾樣讀完大學先發現嘅嘢

425 回覆
2926 Like 90 Dislike
不過好多first hon 既爸爸都好有錢🙃 佢地唔洗賺生活費學費,全心讀書🙃 同埋有好多social capital 同有錢教授,有錢同學來往
1. 當你好努力報intern既時候,人地老豆老母出句聲,個平時你覺得on9 既同學仔已經輕鬆入大公司 i bank,no question asked.

2. 個人醒讀書勁唔代表你會成功,因為冇人識你。識人先係王道。

3. 承上,technical勁只能帶你去到某個level。想再上,一定要吹得。相反,一個乜都唔識既人,只要吹得,可以行到好遠。

4. 呢個世界永遠係以貌取人。好多時你輸,就係輸你個樣生得7。

5. 入名牌大學讀d濕9科目,好過係正常大學讀神科。搵工係認牌頭,唔理你讀乜7。
6. 揀科興趣行先係on9,冇錢唔好學人講理想抱負。乞食科就認命(香港適用)
畢業前: 政府工好撚悶
做野幾年後: 政府工係人生贏家
中學嗰陣有個TA三大文科first hon都冇pgde offer 去咗讀master
事實上好多做緊私人工個啲,屋企都有少少家底,起碼中產有層樓,啲仔女先唔使為錢去做公務員
調翻轉喎ching
出咗社會工作先至後悔冇好好咁讀大學就真
有錢爸爸通常讀書都勁d
得罪講句勁老細多數都讀過大學
唔洗呃自己
典型upper middle class package
因為你讀果科廢

由小到大所謂讀書既潛台詞就係叫你爭入醫科law 入ibank etc
做唔到其實係失敗
就係失敗左先要搵自己既shortcut
黃屍做乜柒政府工
因為佢係自以爲winner o既loser
最尾o個點唔認同,poly 醫療系屌打三大非專科
大學=自學
1-10.窮人唔好為興趣讀書
讀書搵到錢一係你好叻 讀書勁到痴線果批
唔係就讀書已經知將來條路點行
出黎先戇鳩鳩搵工應該唔會出到頭
利申過來人
係,因為工作佔據左人生既大部分,做一份自己唔中意既工真係慘過食屎
仲記得20年dbs定邊間銀行zoom interview有個女仔嘅background 後面係幅爛牆 掛咗幾個衣架 其他applicants 背後都係書架 櫃 正正常常一幅牆
上連登先發現好多人唔太識中文,充斥住一堆文盲同埋連說話卷基本要求都冇嘅人最多就係亂用類比
有錢人既英文真係好好多

一開聲就知個分野
家底厚 令你起步更輕鬆
有時啟發你諗嘢嘅係啲cluster 科
如果major讀埋曬啲吹水嘢/同你嗰科唔多關事嘅 唔好諗住靠大學讀嘅嘢大展拳腳最後都係靠背景 個人能力多 質咁多無謂科純粹為咗儲credit 開嗰一科嚟搵錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞