一人幾樣讀完大學先發現嘅嘢

425 回覆
2925 Like 90 Dislike
唔認同, 呢個係眼界問題

香港地16歲出嚟打工可以做到階層跨越既少之有少. 你見到成功既都係可以出嚟寫書立傳既mode, 即係代表本身真係好rare大家先會想去報

我識16歲輟學出嚟打工既, 通常係做藍領, 而且做一世都係果個人工, 最慘既係通常有惡習同埋太早生仔.

讀大學somehow係令到你可以有向上爬既機會, 如果你本身係middle class咁讀唔讀其實唔差好大, 但係如果你係窮人, 讀到書入到好U係會令到你可以脫離原生家庭既環境
通常係d MK佬自己讀唔成書就話讀大學無用
讀大學知識上真係無咩用
我讀完master都唔覺得知識豐富左好多
不過大學係送左張入場卷比你,入到場點玩就睇你個人造化啦
大家都係聽咁多 點解人地明 我唔明
成日覺得阿sir 照書讀
偏偏有人拎到A 去證明阿sir 有作用
lose唔loser就唔知
但揀做政府而唔揀做狗就最睇唔起啦
呢個時勢唔做狗都唔係咩醒目仔
Lm
無論咩安柒安都係無撚用
Daddy開句聲 去uncle 間公司到玩下
入職已經5 6雞
再唔係去高層auntie 公司到學下野
hea下 媾下囡又收工
咁係你唔夠叻 就算公屋仔讀醫翻身買兩層樓都得
因為人緣好既人唔可能會講"識人好過識字" 講呢句本來就唔夠圓滑會得罪人
so true…
比人問貪錢個下真係啞左唔識答
屌好大陣公屋窮酸臭味丫你

i know that feel⋯
當你搵緊自己食飯錢,佢地係hall打緊邊爐
當你坐緊車去返工,佢坐緊車去迪士尼
當你做到半死,佢地就打通宵牌打到攰

之後佢重問你點解咁忙、好等錢洗咩?
你真係唔會講得出野,你都會唔明自己點解要咁慘返工返學

一個大學生,自己養自己,已經唔易
出到泥做野,重要養埋兩老,根本唔會有野變左

(利申:早兩日有朋友同我講benz好平⋯我連車牌都未有時間學)
好彩屋企冇經濟壓力
我先可以叛逆地轉台睇亞視 / 唔駛隨波逐流咁由細到大凈系睇翡翠卡通成長
真心
讀世界一流大學文科
發覺入面好多人待人處事都唔識…
不過同時間都有好多叻人
十分鐘諗到三條publishable + feasible thesis 都大有人在
jre一開成個亞搏塞爆咗 cre年年啲人仆去報名都唔叫個個狗衝?

你睇政府工同私人工個待遇就知點解啲人會前仆後繼

例如 工程 社工呢啲政府係俾到足pt年年跳 夠年期就升 私人私場好多cap住 mid pt甚至更低 做到隻狗咁都冇得升 又會凍薪 想要有同正苦工嘅待遇就要做多一倍到幾倍嘅嘢

btw你幾時覺得有人打工唔係為份人工? 有嘅,但果啲唔會係愁生活嘅人囉 呢班又會佔成個社會幾多人?

同埋你覺得有咩工可以改變到香港社會?呢十年有睇過新聞就知香港倒退得有幾恐怖啦
major
柒夠啦
起身去返工啦 公屋仔
讀醫9成中產以上解釋左一切
讀大學is nothing 一啲都唔勁
珍 同時都啟發咗我另一件事:
有passion固然係好,奈何現實會一次次咁打沉你
passion in一個field,但能力有限導致做得唔夠身邊嘅人好,咁係一件好痛苦嘅事
唔係因為比嫉妒而痛苦,而係唔甘心 唔想承認自己嘅極限真係去到呢度
3 唔同意
去玩都可以學到同埋見識到好多野, 玩多左fail左幾科最多咪defer. 每人80年命, 唔年輕去玩老左會後悔
你唔好生仔,一生你個仔就係廿三歲身家係零仲要爭政府錢仲要俾家用你既人生悲劇

仲要受埋你「好好讀書,將來出人頭地」既氣
你真係要痴高材生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞