一人幾樣讀完大學先發現嘅嘢

425 回覆
2926 Like 90 Dislike
我記得 仲要影到個舊式公屋冷氣
Dbs咁擺人上fb真係痴線
sor 我九唔搭八
曲到圓啦畫公仔唔洗畫出腸
私人市場十年年資應該要去到中高層,呢個職位主要係睇bonus,唔係底薪 ,而底薪大多低過政府工,好正常。不過咁,係出面做多十年又順風順水睇怕同齡公務員連車尾燈都睇唔到
非常認同
我覺得如果係大學階段就認清現實嘅話就最好
知道自己咩斤兩 咁就會不斷增值裝備自己
諗下將來自己條路點行
始終讀完大學先係人生漫漫長路嘅開始
唔洗努力已經擁有世界最好既生活, 人生, 享受, 一世都唔洗唔打工, 咩都唔洗do 錢識自己生出黎, 永遠洗唔哂, 日日只需諗點享受, 至於努力出糧請一班team去就會有專業人士去同佢努力
屌真
我識一個溝唔成
唔好以為自己讀完大學好撚叻,要明白天外有天,人外有人
仲有就係出嚟做嘢根本人緣同識擦鞋重要過你所謂有學歷
不嬲都有講一命二運三風水。讀書係排到第五但你唔好彩命賤始終都要靠讀書上位啦
Zoom唔係可以blur bg嘅咩
當年有個中學啊sir為左鼓勵啲學生考好alevel 就同佢地講入到大學嘅人生就已經辛苦完 唔使再咁努力 人生會一帆風順 我on99信左 根本大學先係真正起步
lm
由細到大都係新界牛
去咗XGU就知班blue blood真係另一個次元嘅生物
善意嘅謊言
入到大學起碼有3/4年諗
A level柒咗 就要入社會 忙到仆街
諗都冇時間空間諗
以前以為自己好叻
而家知道幾努力都追唔到啲勁人
連登好撚多文盲諗唸不分
係, 尤其見過世界幾大之後
就明白到, 好多時候做好自己叻嘅就夠
努力唔係為咗超越人
係因為唔努力, 就會瞬間落後
通常yr1/2嗰陣成日掛住識人好過識字嗰批人
成日都玩埋啲低value活動 i.e. 吃喝玩樂活動
迷信自己會識到好多高質嘅人
Yr4嗰陣見到佢一個半個真心frd都冇
仲話識人 笑了 識人嘅先要條件係自己有返咁上下價值
冇價值就去build up 而唔係再不停耗損時間
呢個世界一d都唔公平
學過嘅嘢淨係考完就算嘅話你會發現讀完 u 同冇讀過冇分別,不如讀個職業培訓上完即刻埋位做嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞