一人幾樣讀完大學先發現嘅嘢

425 回覆
2926 Like 90 Dislike
1. 好多人唔係讀書料, 神科都一撚樣

2. 人應該要有創造力; 人應該要探索一下世界...etc, 所有 自由思想, 所謂嘅free mind喺香港都係狗屁,

好多香港人本質上同強囯一樣: 一生追求 錢+銜頭.
但偏偏係鬼佬面前又尻噏, you know I am liberal... no democracy no life... 尤其係D bitchy 偽ABC

3. 成日提 識人好過識字, 都唔係讀書料
絕對認同頭兩個point

但講到第三個point,我覺得有討論空間,未必係「一定嘅」。如果個個都係咁樣諗嘅話,全部九衝入政府嘅話。
咁政府啲人咪越嚟越廢?個個都係淨係為份人工,唔係諗住改變社會,政風因循,令社會慢慢變差?
利申:仲讀緊阿蘇,細路仔唔識世界,有錯屌細力啲
我咪就係bank3 中學入大學嘅人囉
入到大學都係要花好多時間讀書同溫書
睇得出
兩件事有咩關係?
我就見過好多人鐘意人地講笑果陣佢地就認真
2真係
人外有人 天外有天
細個真係唔信
要叻到不得了之餘仲會忙到不得了
有錢仔/名校仔唔係特別叻,不過通常幾外向同語文好
prof 會大方使用交友app
唔好讀UST。
上到大學發覺真心認為其他人係on9嘅人,通常都唔叻得去邊
first hon其實冇咩用 真心

原來讀完個大學咩都無學到,知識仲停留緊係小學
以後好似眨下眼就要出嚟社會做嘢,再發現自己廿幾歲人原來一事無成,老細比嘢你做但係你咩都唔識做
FG出嚟人工真係好撚低呀!!!!!!!!!!!!!!!!!
阿媽: 你讀完大學先會搵到份好工
我DLLM
2係真。
以前以為自己好撚叻
(轉數快 學嘢快 etc)
讀u先發現呢啲人成打成打咁
先明白幾叻都好
都係要努力
有錢真係好易入大學
喺香港讀唔到咪去外國
其實一般屋企有啲家底都唔會喺香港讀
1同2都真係
公屋仔入u先知10個有8個都有啲錢

同埋好多醒目仔 time management 好勁
讀書叻之餘 有時間玩好多野
如果屋企人本身對你唔差,要對佢哋好啲
呢兩點都真,
1 就真係發現才能係個個都有, 但努力先重要.
2都係, 尤其我話想讀phd, 屋企都話冇所謂我先明白...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞