一人幾樣讀完大學先發現嘅嘢

425 回覆
2926 Like 90 Dislike
係 人地leisure activity係騎馬
Same here
其實做教畜 first hon 有咩用?
神科咪有用囉
不過你啲左呻右呻藉口多多嘅撚樣唔會讀到
仲有唔讀 都做生意啦 撈偏都好
你出嚟打工
你o個間寧波大學?

12歲出嚟仲好啦
中學都唔洗比
依家做政府工 有錢有時間 第時先有資源俾個仔上興趣班我地呢代冇得揀咪要做政府工囉
事實上美斯,貝多芬都唔係香港出世
貧窮限制想像
大學5件事 其實冇可能
唔算藉口嚟
以哈佛為例 差唔多九成學生都係社會收入top 25%家庭出身
本身家庭條件好就係令到子女有更好環境去讀書/發展 所謂嘅階級複製
但你用嘅字眼係"反而"
反而嘅意思即係否定左之前嘅野
即係你並唔覺得叻嘅人多, "反而"蠢嘅人唔少
但當你發現原來依班蠢人有父幹,唔使做已經有層樓,就知自己點叻過佢都無用你都叻唔過佢上代、上上代
學校canteen其實好撚難食
好撚多支那人嚟學校打卡
原因係你地係中學時一直係攞第一, 第二既, 係風頭等, 你成日低估其他人
但入到大學其實好多同你一樣程度既, 所以會有個思想落差, 原來咁多人叻過我, 但其實係勁你少少炸
好多謝老豆老母咁辛苦都供樓而唔係租樓
應該係少數人
其實入到u唔代表D咩
入唔到神科一樣係垃圾
讀完出黎你估個個連登仔50k
傻的才會覺得DSE分和能力有關係
摺足4年
大學畢業起碼 分析問題多幾個層次
我觀察好多低學歷既人
大部份睇野得一個角度,只依賴自身經驗而非分析
仲有短視,只睇到眼前利益

讀大學有無用,取決於你性格/能力/家底/人脈 etc.
喺你身上讀大學無用,讀完都係嘥錢嘥時間
唔代表人地同你一樣。

例如你係中產家庭,可能成績差少少
如果洗100萬俾細路外國讀醫療科
5年內夠回本有突,加上見識廣闊好多
窮人就推個仔出來打垃圾工,無限輪迴

咁完全讀唔到書又另計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞