一人幾樣讀完大學先發現嘅嘢

425 回覆
2926 Like 90 Dislike
呢個世界好想嘢
同窮撚父母想像兩回事
你家低first hon好過你成績first hon
gpa見得人is ok
例如過3夠你讀master
倒不如花時間返下pt/學下其他野
當然唔係啦
無特別區分架
如果係老闆嘅話 一個人有才能 讀唔讀大學都唔會影響到佢
反而目標係中高層個D就真係要 讀大學
其實係
不過可能香港生活節奏急促,你反應慢少少已經當你唔明
無做齊五件事一樣過得好好

大學應該係自我探索既遠程 唔係盲目跟從
Sad but true
我搵唔到有錢爸爸,所以唯有攞first hon,好過乜都無
貧富懸殊就咁黎架啦
有啲工人工係高好多
政府eo30歲大概6萬到 ao已經可以升到10萬
不過無bouns

係金融業做 我個head 30中 有10萬人工加3個月bouns
有啲frontline analyst 可以有成6-10個月bouns
去到投行已經係fg70k 6個月bouns

不過呢啲睇能力
有個top嘅師兄做左ao 但佢係有投行offer
可能嫌辛苦 同想做官就去做政府
但同樣能力 政府工一定無咁高人工
我諗大家討論個universe 唔同
你話連鎖餐廳,佳寶果類野係得既...
但真係有料, highly scalable既生意,真係勁既老細/ founders,IPO tech company 果種,有幾多唔係highly educated? undergrad 係好common
角度唔同
我嘅角度係要成為老闆唔一定需要大學學歷
喺宜家社會嘅角度就大學只係一張好普通嘅 入場票, 但係呢張入場票 只係影響到你入公司做中層高層
始終呢個世界都有唔少叻嘅老闆冇讀過大學
因為都有啲嘢係讀萬卷書不如行萬里路
所以我覺得讀唔讀到大學同成唔成為到叻嘅老闆係冇直接關係
不能夠以一概全
而家明啦,巴打
多謝你肯打咁多字比我
我一直諗住可以做一啲工可以改變社會
但我發覺可能只係一廂情願
可能創業或政府工就係唯一出路
其實係廢人政府市場好過私人
但有料嘅人出去私人市場好過政府
我地要做嘅未必係李嘉誠而係佢1%
要比較係用自己去比
人地係用嚟學習,同埋 用嚟know the market
有人1日行20個單位為左買樓收租,你有無做?
就好似學廣東話,有人學得快,可能因為佢自細有睇港劇,另一個無咁快,可能佢屋企從來唔俾睇港劇
好多唔同嘅因素係我地睇唔到別人嘅組成 令我地以為自己不及別人
琴日我喺呢個po搭訕,未必完全啱你想法,參考下或者令你建立你自己嘅另一想法:
https://lihkg.com/thread/2846096/page/1
識人好過好過識字,就結果黎講係無錯。因為搵叻嘅人去解決問題通常比靠自己知識去解決容易,但係要去邊到識叻嘅人?最簡單嘅渠道就係去叻嘅學校識同學朋友,而要入叻嘅學校,第一步都要靠識字,所以唔識字一樣好難識到人。
好認同你呢句,大學段時間過咗就冇,defer一年去玩多啲唔同嘅嘢絕對值得
讀master唔係要過3.1?
我打過幾份工 知道外面有好多好勁嘅人
通常都係幾年前已經舖排好
知道自己條路點走 遊戲要點玩
差唔多30歲嗰陣就多咗好多選擇
要享受呢個遊戲其實唔少得有前瞻性嘅思維
成日群埋啲飲飲食食嘅人只會令自己體重增加
腦袋空空
羅馬唔係一日建成 靠嘅係由大學嗰陣
一磚一瓦砌自己嘅城堡
入大學先plan已經遲
我反而覺得大學已經
唔足夠界定係聰明人定係蠢人
既然大學入邊聰明人同埋蠢人都一大堆,
咁到底點先客觀地知到聰明定蠢
又無話遲唔遲嘅
你肯keep住識朋友都無問題
正正常常 傾得埋 又冇利益衝突 其實都可以深交到

定巴打唔係講緊呢樣

我明喎你好慘
你笑緊上一層條友當投注站果啲就係
點知個個以為你係唔識果個
點解會咁
咁你有無?
原來知識好有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞